Jednom mesečno supruga i ja idemo na nedeljni ručak
kod njenih roditelja u Ratkovo. Ovaj put smo napravili izuzetak i ja sam
spremao ručak.
U Novom Sadu, u prodavnici “Deutsche Delikatessen”
mogu se kupiti razni nemački specijaliteti između ostalog i minhenske bele
kobasice. Minhenske bele kobasice su bile moj izbor za ovu nedelju. Njih sam
poslužio sa karamelizovanim lukom i jabukama
Obrad, otac moje supruge, je veliki ljubitelj vina.
Želeo sam da mu predstavim jedno srpsko vino koje bi odlično išlo uz ovo jelo.
Vino koje sam mu poslužio je Dokaz 2011. vinarija Despotika iz Smederevske
Palanke. Obradu se ovaj Cabernet Sauvignon jako dopao, začinske note, ukus
suvih šljiva i vanile koje su ovom jelu, naročito pikantnim kobasicama, blago
kiselim jabukama i karamelizovanom luku, davale posebnu draž. Ali i mene je
čekalo iznenađenje, Obrad je imao vino za mene, za koje je tvrdio da se odlično
uklapa uz minhenske bele kobasice. Otvorio je Franc Cabernet Sauvignon 2011.
podrum Radovanović iz Krnjeva. Za mene je ova kupaža Cabernet Franc i Cabernet
Sauvignon bila pravo otkriće, voćno vino, pikantno i mekanih tanina je svakom
segmentu ovog jela činilo savršen balans između hrane i vina.
Dve boce vina smo popili u slast uz obećanje Obradu
da sledeći nedeljni ručak spremamo
zajedno.
Minhenske
bele kobasice sa karamelizovanim lukom i jabukama
za 2 osobeSastojci:
• 3 glavice crnog luka
• 1 srednja kisela jabuka
• 20 g putera
• 1 ravna kašika smeđeg šećera
• 5 kašika aceto balsamica
• prstohvat soli
• biber
• 4 sveže minhenske bele kobasice
Priprema:
Luk isecite na četvrtine, pa na rebarca. Jabuke ogulite i isecite na osmine. U tiganj sipajte par kašika ulja i stavite puter. Kada se masnoća zagrejala, dodajte crni luk i prstohvat soli. Pržite ga na laganoj vatri, uz često mešanje dok luk potpuno ne omekša, oko 15 minuta. Kada je luk omekšao, dodajte šećer, balzamiko i jabuke. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pretvori se u karamel. Dodajte malo bibera radi pikantnosti.
Kobasice kratko prokuvajte, ispržite na roštilju i poslužite sa karamelizovanim lukom i jabukama.
Коментари
Постави коментар