Пређи на главни садржај

Minhenske bele kobasice versus Dokaz i Franc Cabernet Sauvignon


Jednom mesečno supruga i ja idemo na nedeljni ručak kod njenih roditelja u Ratkovo. Ovaj put smo napravili izuzetak i ja sam spremao ručak.

U Novom Sadu, u prodavnici “Deutsche Delikatessen” mogu se kupiti razni nemački specijaliteti između ostalog i minhenske bele kobasice. Minhenske bele kobasice su bile moj izbor za ovu nedelju. Njih sam poslužio sa karamelizovanim lukom i jabukama

Obrad, otac moje supruge, je veliki ljubitelj vina. Želeo sam da mu predstavim jedno srpsko vino koje bi odlično išlo uz ovo jelo. Vino koje sam mu poslužio je Dokaz 2011. vinarija Despotika iz Smederevske Palanke. Obradu se ovaj Cabernet Sauvignon jako dopao, začinske note, ukus suvih šljiva i vanile koje su ovom jelu, naročito pikantnim kobasicama, blago kiselim jabukama i karamelizovanom luku, davale posebnu draž. Ali i mene je čekalo iznenađenje, Obrad je imao vino za mene, za koje je tvrdio da se odlično uklapa uz minhenske bele kobasice. Otvorio je Franc Cabernet Sauvignon 2011. podrum Radovanović iz Krnjeva. Za mene je ova kupaža Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon bila pravo otkriće, voćno vino, pikantno i mekanih tanina je svakom segmentu ovog jela činilo savršen balans između hrane i vina.

Dve boce vina smo popili u slast uz obećanje Obradu da sledeći nedeljni ručak  spremamo zajedno.

 

               Minhenske bele kobasice sa karamelizovanim lukom i jabukama

za 2 osobe
Sastojci:
• 3 glavice crnog luka
• 1 srednja kisela jabuka
• 20 g  putera
• 1 ravna kašika smeđeg šećera
• 5 kašika aceto balsamica
• prstohvat soli
• biber
• 4 sveže minhenske bele kobasice

Priprema:
Luk isecite na četvrtine, pa na rebarca. Jabuke ogulite i isecite na osmine. U tiganj sipajte par kašika ulja i stavite puter. Kada se masnoća zagrejala, dodajte crni luk i prstohvat soli. Pržite ga na laganoj vatri, uz često mešanje dok luk potpuno ne omekša, oko 15 minuta. Kada je luk omekšao, dodajte šećer, balzamiko i jabuke. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pretvori se u karamel. Dodajte malo bibera radi pikantnosti.

Kobasice kratko prokuvajte, ispržite na roštilju i poslužite sa karamelizovanim lukom i jabukama.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...