Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po tek probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“. Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom profilu čitaoca.
Obilazak
je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena
Marijinog pokazivao je dva popodne, a mi
smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred
palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom
stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu
ove kuće, iznad prizemlja, nalazi aplicirana figura „gvozdenog čoveka“, po kome
je i nazvana.
Sada smo već oboje gladni, u prizemlju palate“Gvozdeni čovek“
nalazi se fantastičan restoran Loft coffee and lounge bar. Jedno od
prepoznatljivih mesta u Novom sadu, svojim idejama pomeraju granice, veliki
stakleni portali, visoki plafoni,
zanimljiva dvokrilna vrata i enterijer koji oduzima dah. Ljubazno
osoblje koje vam može ponuditi pažljivo pripremljenu kafu i ukusna jela sa finim izborom pića.
Odlučilo
smo da ručamo u Loftu, moram da napomenem da su mislili o svemu, nekoliko češljeva
za ostavljanje bajkova je zaista retkost da vidite ispred novosadskih
restorana, grad u kome ima jako puno biciklkista ovo je za svaku pohvalu.
Nakon
što smo ostavili bicikle, na vratima nas dočekuje ljubazni konobar, vodi nas do
prvog slobodnog stola. Nenametljivo i
profesionalno nam predstavlja ponudu
Lofta, odlučilo smo da pogledamo jelovnik i kartu pića. Zaista zanimljiva
ponuda jela, moram da kažem da nije bilo lako odabrati. Dejana je odabrala
sweet chili piletinu sa ananasom, a ja ramstek sa sosom od smokve i pireom od
brokolija.
Dejani
sam predložio da uz piletinu popije pivo Cura inače ovaj tamni Pale Ale je
nastao kao saradnja Lofta sa 3bir pivarom iz Novog Sada. Ja sam odlučio da uz
ramstek naručim čašu “ Crvenog vina”, ovo vino je nastalo kao saradnja vinarije Erdevik i Lofta. Moram da napomenem da sam veliki
jubitelj vina i da uvek dajem šansu domaćim vinarijama. Nemojte u vinskoj karti
tražiti strana vina, dajte šansu našim vinima jer nećete pogrešiti to je
sigurno.
Kad smo kod uparivanja hrane i pića postoje dva načina
uparivanja kojima se treba voditi. Prvi je po i stom ukusu, a drugi po
suprotnom ukusu. U ovom slučaju ja sam odabrao ovaj
drugi. On ima za cilj da očisti palad i pripremi ga za novi zalogaj, koji bi
trebao da bude potuno svež i istakne ukus hrane.
Dobili smo piće, servis vina za svaku
pohvalu, ubrzo su stigla jela, tanjiri zagrejani, hrana lepo posložena na
njima. Dejani je sočna piletina u kombinaciji sa slatkim ananasom i povrćem
bila izvrstan pratilac voćnog ukusa piva, a pošto je u pitanju pale ale sa nešto
više hmelja od bittera. Njegova gorčina
joj je odlično išla uz začinjenu hranu u ovom slučaju ljutinu čili
papričica i začinjeni krompir.
Nakon svakog ukusnog zalogaja i gutljaja
piva Cura spremite se za eksploziju svežine i fantastičnih ukusa koji će obradovati
vaša nepca.
“Crveno vino” je raskošna kupaža tri sorte grožđa
Merlot 55%, Syrah 37% i Cabernet Sauvignon 8%, ovo vino nam dolazi iz vinarije Erdevik 1826. u mestu Erdevik, u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške gore.
Kod ovog vina je bitno da ga naručite kada i jelo,
taman dok čekate da vaš ramstek bude ispečen, vinu dajte šansu da prodiše
odnosno da dobije kiseonika. Tada će doći do izražaja širok aromatski kompleks
kojim ovo vino raspolaže. U čaši je
tamno crvene boje, na nosu dominiraju mirisi borovnice, višnje, šljive,
trešnje, crne ribizle i čokolade. U ustima prijatnih mekih tanina koji su bili
savršeni pratilac proteina u mesu ramsteka. Harmonično, fino izbalansiranih
kiselina, alkoholi lepo uklopljeni u strukturu vina.Prijatna i duga završnica koja
u povratnom ukusu ostavlja slatkoću u ustima savršeno je pratila sos od smokve posluženog uz moj ramstek.
Nakon završenog ukusnog ručka, nastavili smo uživanje
u savršenoj kafi napravljenoj od najkvalitetnijih zrna arabike. Ispostavilo se
da je poseta Loftu bio pravi pogodak,
drago mi je da postoji jedno ovakvo mesto u Novom Sadu. Jer ga sa ovakvom
gastronomskom ponudom stavlja rame uz rame sa drugim gradovima u regionu pa i
šire.
Nastavili smo dalji oblazak grada, trebalo je obići
još kuća i uživati u njima, a što se tiče Lofta i njegovog prijatnog osoblja, mogu samo reći hvala i
vidimo se opet uskoro. Živeli!.
Bravo Đole, samo napred!
ОдговориИзбришиHvala Ivana.
ИзбришиHvala na ovako iscepnoj informaciji.
ОдговориИзбриши