Пређи на главни садржај

Savršen ručak u Loftu




Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca.

Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće, iznad prizemlja, nalazi  aplicirana figura „gvozdenog čoveka“, po kome je i nazvana.
Sada smo  već oboje  gladni, u prizemlju palate“Gvozdeni čovek“ nalazi se fantastičan restoran Loft coffee and lounge bar. Jedno od prepoznatljivih mesta u Novom sadu, svojim idejama pomeraju granice, veliki stakleni portali, visoki plafoni,  zanimljiva dvokrilna vrata i enterijer koji oduzima dah. Ljubazno osoblje koje vam može ponuditi pažljivo pripremljenu kafu i  ukusna jela sa finim izborom pića.
Odlučilo smo da ručamo u Loftu, moram da napomenem da su mislili o svemu, nekoliko češljeva za ostavljanje bajkova je zaista retkost da vidite ispred novosadskih restorana, grad u kome ima jako puno biciklkista ovo je za svaku pohvalu.
Nakon što smo ostavili bicikle, na vratima nas dočekuje ljubazni konobar, vodi nas do prvog slobodnog stola.  Nenametljivo i profesionalno nam predstavlja  ponudu Lofta, odlučilo smo da pogledamo jelovnik i kartu pića. Zaista zanimljiva ponuda jela, moram da kažem da nije bilo lako odabrati. Dejana je odabrala sweet chili piletinu sa ananasom, a ja ramstek sa sosom od smokve i pireom od brokolija.
Dejani sam predložio da uz piletinu popije pivo Cura inače ovaj tamni Pale Ale je nastao kao saradnja Lofta sa 3bir pivarom iz Novog Sada. Ja sam odlučio da uz ramstek naručim čašu “ Crvenog vina”,  ovo vino je nastalo  kao saradnja vinarije Erdevik  i Lofta. Moram da napomenem da sam veliki jubitelj vina i da uvek dajem šansu domaćim vinarijama. Nemojte u vinskoj karti tražiti strana vina, dajte šansu našim vinima jer nećete pogrešiti to je sigurno.
Kad smo kod uparivanja hrane i pića postoje dva načina uparivanja kojima se treba voditi. Prvi je po i stom ukusu, a drugi po suprotnom ukusu. U ovom slučaju ja sam odabrao ovaj drugi. On ima za cilj da očisti palad i pripremi ga za novi zalogaj, koji bi trebao da bude potuno svež i istakne ukus hrane.
Dobili smo piće, servis vina za svaku pohvalu, ubrzo su stigla jela, tanjiri zagrejani, hrana lepo posložena na njima. Dejani je sočna piletina u kombinaciji sa slatkim ananasom i povrćem bila izvrstan pratilac voćnog ukusa piva, a pošto je u pitanju pale ale sa nešto više hmelja od bittera. Njegova gorčina  joj je odlično išla uz začinjenu hranu u ovom slučaju ljutinu čili papričica i začinjeni krompir.
Nakon svakog ukusnog zalogaja i gutljaja  piva Cura spremite se za eksploziju svežine i fantastičnih ukusa koji će obradovati vaša nepca.
“Crveno vino” je raskošna kupaža tri sorte grožđa Merlot 55%, Syrah 37% i Cabernet Sauvignon 8%, ovo vino nam dolazi iz vinarije Erdevik 1826. u mestu Erdevik, u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške gore.
Kod ovog vina je bitno da ga naručite kada i jelo, taman dok čekate da vaš ramstek bude ispečen, vinu dajte šansu da prodiše odnosno da dobije kiseonika. Tada će doći do izražaja širok aromatski kompleks kojim ovo vino raspolaže.  U čaši je tamno crvene boje, na nosu dominiraju mirisi borovnice, višnje, šljive, trešnje, crne ribizle i čokolade. U ustima prijatnih mekih tanina koji su bili savršeni pratilac proteina u mesu ramsteka. Harmonično, fino izbalansiranih kiselina, alkoholi lepo uklopljeni u strukturu vina.Prijatna i duga završnica koja u povratnom ukusu ostavlja slatkoću u ustima savršeno je pratila sos od smokve posluženog uz moj ramstek.
Nakon završenog ukusnog ručka, nastavili smo uživanje u savršenoj kafi napravljenoj od najkvalitetnijih zrna arabike. Ispostavilo se da je poseta Loftu  bio pravi pogodak, drago mi je da postoji jedno ovakvo mesto u Novom Sadu. Jer ga sa ovakvom gastronomskom ponudom stavlja rame uz rame sa drugim gradovima u regionu pa i šire.
Nastavili smo dalji oblazak grada, trebalo je obići još kuća i uživati u njima, a što se tiče Lofta i njegovog  prijatnog osoblja, mogu samo reći hvala i vidimo se opet uskoro. Živeli!.







Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo da uparim sa

Škampi na buzaru versus Ponente

Za spremanje ovog jela koristio sam belo vino Ponente 2013. vinarije Trapan iz mesta Šišan u Istri. O kakvim vinima i kvalitetu se ovde radi najbolje govore reči vlasnika vinarije Bruna Trapana  : " Vino za nas nije samo proizvod, vino  je za nas  život. " Naravno kod ovog uparivanja vodio sam se starim pravilom koje kaže : "Vino koje je u jelu, neka bude i u čaši. " Tako da je bilo očigledno da ovo vino napravljeno od sorte grožđa Malvazija istarska upotrebim u uparivanju vina i hrane. Ponente je osvežavajuće  vino voćno-cvetnog ukusa, srednjeg tela sa prijatnom gorčinom badema i izrazite mineralnosti u samoj završnici, prisutan je slani ukus u ustima koji savršeno prati  mineralnost  u mesu  škampa. Škampi na buzaru je jedno jednostavno i  ukusno jelo koje se jako brzo sprema i sa kombinacijom ovakvog vina daje sjajne rezultate u ovom perfect matchu. Živeli !                                                         ŠKAMPI NA BUZARU Za 4 osobe

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv