Пређи на главни садржај

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari








Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : Sami ne možemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno.
Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit Semmelknödel odnosno Bečki gulaš sa knedlama od hleba. Odavno nisam probao tako dobar gulaš naravno morao sam da uzmem recept, ljubazno osoblje pivnice je bez problema od glavnog kuvara dobilo recept i sada je bio red na meni da  ga spremim u Novom Sadu.
Druženje je bilo kod Mikija, ja sam došao sa svim potrebnim namirnicama za gulaš i  sa dva vina po mom izboru. Vreme je da moje kolege pivopije konačno okrenem ka pravom piću, vinu. Vina koja sam doneo bila su : jedno  crveno vino koje je na takmičenju Decanter 2014. najprestižnijem svetskom nadmetanju ponelo za Srbiju istorijsku titulu regionalnog pobednika među crvenim vinima Evrope.  Stari zavet  berba 2011. kupaža  tri sorte grožđa Cabernet Sauvignon 58 % i Merlot 34 % i Cabernet Franc 8 % podruma Janko iz Smedereva, a drugo vino je  prvo Srpsko vino koje je dobilo od  čuvenog ocenjivača Roberta Parkera 91 poen. Svb Rosa 2007.  kupaža dve sorte grožđa : autohtone sorte Prokupac 70 % i 30 % Cabernet Sauvignon vinarije Budimir iz Aleksandrovca u Župi. Spremanje gulaša će trajati dva sata, servis vina moram da odradim kako treba, oba vina idu u dekanter na sat vremena da se lepo otvore , da prodišu, moraju kolege da se upoznaju sa svim čarima koja vina nose.
Sad se ja malo pravim važan pred kolegama, pokazujem im kako se vino proverava da li je dobro, bistrina i boja u čaši, pa kako se vino vrti u čaši. Naravno Ivica je uspeo da prospe vino, što je normalno za početnike pa aromatika, mirisi i na kraju ukusi. Nakon sat vremena više nisu bili  tako nepoverljivi, sada im je ta priča oko vina mnogo relanija i ima nekog smisla. Toliko smo bili okupirani vinskom pričom  da su dva sata proletela kao od šale i gulaš je bio gotov. Sada ćemo videti da li je  bolji ako ne barem isti kao onaj iz Beča. Kolege nisu bile mnogo rigorozne oko ocenjvanja, po njima je bio skoro kao onaj koji smo jeli pre par meseci. Rekli su mi kroz šalu da moram još da vežbam. Ali su me zato pozitivno iznenadile njihove  reakcije  na uparivanje vina i gulaša, Jovanu je snažni  Stari zavet  bogatih voćnih ukusa bio idealan par dok je Mikiju i Ivici Svb Rosa sa aromama čokolade i vanile  uz  pikantno- začinskie aromama koje su dolazile od prokupca  bio pun pogodak  uz pikantni Wiener Saftgulasch.
Zabava se nastavila dalje, prepričavali su se doživljali sa posla, po ko zna koji put, a ja sam bio ponosan na  kolege jer  dok smo nazdravljali umesto krigli sa pivom u rukama su im bile čaše sa vinom. To je bio veliki uspeh za mene jer pivopije su postale vinopije.
Zato, živelo vino !



                                           
                                           Wiener Saftgulasch - Becki gulaš sa knedlama 

za 4 osobe

Sastojci :

Wiener Saftgulasch

- 800g govedine za gulaš ( vrat, leđa, moze mešano)
- 3 crnaluka
- 3-4 kašike crvene mlevene paprike
- 2 kašikice ljute crvene mlevene paprike
- 50 ml vinskog belog  sirćeta
- 3 čena belog luka
- suncokretovo ulje
- 2 kašikice kima u prahu
- 3 lovorova lista
- 2 kašike majorana
- 2 kašike koncentrata paradajza
- tanko oguljena korica od 1 limuna
- 2 kocke goveđe supe
- 1 litra vode


Semmelknoedel - knedle od hleba

- 4-5 parčića suvog belog hleba
- 2 jaja
- 3 kašike griza
- 3 kašike narendanog polutvrdog sira
- 300ml mleka
- 3 kašike brašna
- 1/2 kašikice  rendanog muskatnog oraščića
- 1/2 kašikice kima
- 3-4 kašike svežeg  peršuna
- 1/2 crnog luka
- suncokretovo ulje
- so, biber

Priprema gulaša   (  Wiener Saftgulasch )

1.
Koristiti veći lonac, dodati ulje toliko da pokrije dno.
Kad je ulje vruće dodati meso narezano na male komade. Nemojte dodati odjedanput svo meso
nego pržite deo po deo. Stvar je u tome ako dodate odjednom svu količinu mesa, ono će
ispustiti vodu i onda će se meso dinstati, a ne pržiti. Zato propržite u dva tri puta.
Pržiti oko 1-2 minuta da meso potamni ali samo spolja.
Izvaditi na tanjir.

2.
U isto ulje sada dodati naseckani luk.
Na srednjoj temperaturi pržiti luk 10 minuta.

3.
Luk mora dobiti lepu svetlo smeđu boju. Pazite da temperatura nije previsoka da luk ne
zagori. Nikako nemojte pržiti manje od 10 minuta. Povremeno mešati.

4. 
Dodati koncentrat paradajza i kim i propržiti još 30 sekundi.

5. 
Vratiti meso nazad u lonac i promešati sa lukom.

6. 
Dodati vodu u kojoj ste otopili goveđe kocke za supu zajedno sa sirćetom. Promešati.

7.
Sada dodati sve ostale sastojke osim limunove korice i belog luka i dobro promešati.
Kuvati na laganoj vatri 1:30 h. Povremeno proveriti i ako treba dodati vode.

8.
Zadnjih 15 minuta dodati sitno naseckanu limunovu koricu i beli luk. 
Malo probati da odlučite ako treba dodati soli.
Koricu od limuna ogulite sa nožićem za krumpir, treba biti vrlo tanko i zatim jako sitno narezati.

9.
Kada je gotovo, meso se mora lagano raspadati pod pritiskom viljuške.
Sos mora biti gust, ako je pregust dodati vode i prokuvati 2-3 minuta, ako je preretko,
nikako nemojte dodavati brašno da bi se zgusnulo, samo produžite vreme kuvanja i nemojte
poklopiti.

10. 
Ostaviti gulaš da odstoji 20-30 minuta pre serviranja.



Priprema knedli ( Semmelknoedel )

1.
Raskomadati hleb na male komade , staviti u dublju posudu i preliti sa toplim mlekom ( ne
vrućim).
Ostaviti da upije 15-20 minuta.

2. 
U tiganju ispržiti luk sitno naseckan i zatim dodati u hleb i mleko. Promešati.

3.
Sada dodati jaja, peršun, rendani sir, kim i muškantni oraščić. Malo posoliti i pobiberiti. Dobro
promešati.

4.
Dodati griz i nastaviti mešati.
Dodati brašno po potrebi koliko treba da se dobije gusta smesa.
Knedle se rade tako da se sa rukama oblikuju loptice.

5.
Stavljati sa velikom kašikom u ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu kuvati  2-3 minuta i zatim
stavljati oceđene na tanjir.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...