
Prošle godine smo u
povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica
probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit Semmelknödel
odnosno Bečki gulaš sa knedlama od hleba. Odavno nisam probao tako dobar gulaš
naravno morao sam da uzmem recept, ljubazno osoblje pivnice je bez problema od
glavnog kuvara dobilo recept i sada je bio red na meni da ga spremim u
Novom Sadu.
Druženje
je bilo kod Mikija, ja sam došao sa svim potrebnim namirnicama za gulaš i
sa dva vina po mom izboru. Vreme je da moje kolege pivopije konačno
okrenem ka pravom piću, vinu. Vina koja sam doneo bila su : jedno crveno vino koje je na takmičenju Decanter
2014. najprestižnijem svetskom nadmetanju ponelo za Srbiju istorijsku titulu
regionalnog pobednika među crvenim vinima Evrope. Stari zavet berba
2011. kupaža tri sorte grožđa Cabernet Sauvignon 58 % i Merlot 34 % i
Cabernet Franc 8 % podruma Janko iz Smedereva, a drugo vino je prvo Srpsko vino koje je dobilo od čuvenog ocenjivača Roberta Parkera 91 poen.
Svb Rosa 2007. kupaža dve sorte grožđa :
autohtone sorte Prokupac 70 % i 30 % Cabernet Sauvignon vinarije Budimir iz
Aleksandrovca u Župi. Spremanje gulaša će trajati dva sata, servis vina moram
da odradim kako treba, oba vina idu u dekanter na sat vremena da se lepo otvore
, da prodišu, moraju kolege da se upoznaju sa svim čarima koja vina nose.

Zabava se nastavila
dalje, prepričavali su se doživljali sa posla, po ko zna koji put, a ja sam bio
ponosan na kolege jer dok smo nazdravljali umesto krigli sa pivom u
rukama su im bile čaše sa vinom. To je bio veliki uspeh za mene jer pivopije su
postale vinopije.
Zato, živelo vino !
Wiener
Saftgulasch - Becki gulaš sa knedlama
za 4
osobe
Sastojci
:
Wiener
Saftgulasch
- 800g
govedine za gulaš ( vrat, leđa, moze mešano)
- 3
crnaluka
- 3-4
kašike crvene mlevene paprike
- 2
kašikice ljute crvene mlevene paprike
- 50 ml
vinskog belog sirćeta
- 3 čena
belog luka
-
suncokretovo ulje
- 2
kašikice kima u prahu
- 3
lovorova lista
- 2
kašike majorana
- 2
kašike koncentrata paradajza
- tanko
oguljena korica od 1 limuna
- 2
kocke goveđe supe
- 1
litra vode
Semmelknoedel
- knedle od hleba
- 4-5
parčića suvog belog hleba
- 2 jaja
- 3
kašike griza
- 3
kašike narendanog polutvrdog sira
- 300ml
mleka
- 3
kašike brašna
- 1/2
kašikice rendanog muskatnog oraščića
- 1/2
kašikice kima
- 3-4
kašike svežeg peršuna
- 1/2
crnog luka
-
suncokretovo ulje
- so,
biber
Priprema
gulaša ( Wiener Saftgulasch )
1.
Koristiti
veći lonac, dodati ulje toliko da pokrije dno.
Kad je
ulje vruće dodati meso narezano na male komade. Nemojte dodati odjedanput svo
meso
nego
pržite deo po deo. Stvar je u tome ako dodate odjednom svu količinu mesa, ono
će
ispustiti
vodu i onda će se meso dinstati, a ne pržiti. Zato propržite u dva tri puta.
Pržiti
oko 1-2 minuta da meso potamni ali samo spolja.
Izvaditi
na tanjir.
2.
U isto
ulje sada dodati naseckani luk.
Na
srednjoj temperaturi pržiti luk 10 minuta.
3.
Luk mora
dobiti lepu svetlo smeđu boju. Pazite da temperatura nije previsoka da luk ne
zagori.
Nikako nemojte pržiti manje od 10 minuta. Povremeno mešati.
4.
Dodati
koncentrat paradajza i kim i propržiti još 30 sekundi.
5.
Vratiti
meso nazad u lonac i promešati sa lukom.
6.
Dodati
vodu u kojoj ste otopili goveđe kocke za supu zajedno sa sirćetom. Promešati.
7.
Sada
dodati sve ostale sastojke osim limunove korice i belog luka i dobro promešati.
Kuvati
na laganoj vatri 1:30 h. Povremeno proveriti i ako treba dodati vode.
8.
Zadnjih
15 minuta dodati sitno naseckanu limunovu koricu i beli luk.
Malo
probati da odlučite ako treba dodati soli.
Koricu
od limuna ogulite sa nožićem za krumpir, treba biti vrlo tanko i zatim jako
sitno narezati.
9.
Kada je
gotovo, meso se mora lagano raspadati pod pritiskom viljuške.
Sos mora
biti gust, ako je pregust dodati vode i prokuvati 2-3 minuta, ako je preretko,
nikako
nemojte dodavati brašno da bi se zgusnulo, samo produžite vreme kuvanja i
nemojte
poklopiti.
10.
Ostaviti
gulaš da odstoji 20-30 minuta pre serviranja.
Priprema
knedli ( Semmelknoedel )
1.
Raskomadati
hleb na male komade , staviti u dublju posudu i preliti sa toplim mlekom ( ne
vrućim).
Ostaviti
da upije 15-20 minuta.
2.
U
tiganju ispržiti luk sitno naseckan i zatim dodati u hleb i mleko. Promešati.
3.
Sada
dodati jaja, peršun, rendani sir, kim i muškantni oraščić. Malo posoliti i
pobiberiti. Dobro
promešati.
4.
Dodati
griz i nastaviti mešati.
Dodati
brašno po potrebi koliko treba da se dobije gusta smesa.
Knedle
se rade tako da se sa rukama oblikuju loptice.
5.
Stavljati
sa velikom kašikom u ključalu vodu. Kada isplivaju na površinu kuvati 2-3
minuta i zatim
stavljati
oceđene na tanjir.
Коментари
Постави коментар