
Krenuo
sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom
od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture
vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim
kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan, inače moja
sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u njihov terenski auto, jer
put do mesta Brezova nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par
poklona za moje domaćine ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo
da uparim sa jelom za čije ću spremanje koristiti ovaj ukusni kajmak.
Bilo je
to pitko i osvežavajuće vino Varijanta
roze sorte grožđa 100 % Muskat Hamburg berba 2013. vinarije Aleksandrović iz
Vinče, Topola, Oplenac. Došao sam ideju
da napravim jedno ukusno jelo s namirnicama tipičnim za ovaj kraj koje će
u potpunosti ispratiti ovo vino.

Prva
kuća na početku sela bila je kuća moje tetke , za stolom u hladu stare kruške
dočekao nas je moj brat Žiko, a malo kasnije nam se pridružila tetka Nada kada
je namirila stoku, kako se inače kaže kada se završe svi poslovi oko
domaćih životinja
Iznela
je pred nas tanjire ukusne domaće hrane, bilo je tu suvog mesa, kuvanih jaja,
domaćeg hleba od heljde napravljenog od brašna samlevenog na obližnjij
vodenici, lučane paprike, ajvara, sira i naravno kajmaka. Dok smo uživali u
slasnim zalogajima, setio sam se sjajnog recepta iz škole kuvanja Nebojše
Anđelkovića Šobaje, bilo su to zapečene svinjske butkice u sosu od vrganja i
kajmaka.


Kao
dlanom o dlan proletelo je tri sata, svinjske butkice su bile spremne, vino je
bilo u čašama.
Vesni
je Varijanta, boje rubina, mirisa divlje ruže i šumskih
jagoda, izrazito voćno i duge aromatične završnice savršeno pratlila ukus vrganja
i mesa. Za Ivana ovaj roze sa mirisima
jagoda i višanja, vibrantnih kiselina i
izrazito voćnih ukusa prosto je vapio za ukusnim kuvano-zapečenim mesom
butkica i očaravajućim ukusima vrganja i kajmaka.
Veče je
polako padalo, mi smo sumirali utiske hrane i vina, svi smo se složili oko
jednog da ovo treba ponoviti češće i da ovaj kraj se definitivno treba okrenuti
seoskom turizmu.
Ima
ljudi koji bi sve dali da uživaju u ovoj prekrasnoj prirodi, čistom
vazduhu, ukusnoj hrani i naravno dobrom vinu. Dobio sam čvrsto obećanje Vesne,
Žika i Ivana da će uskoro poraditi na tome, pa kada se sledeći put budemo
videli zateknem tablu sa natpisom “Seosko domaćinsto Živković, dobrodošli”. Živeli!
Za 6 osoba
Sastojci :
-2kg dimljene svinjske butkice (jedna veća ili dve manje)
-300g starijeg kajmaka
-1 mala pavlaka
-50-100g sušenih vrganja, natapajte oko pola sata u vrućoj vodi, pa ih ocedite, naseckajte, kratko propržite na malo ulja, pa im na kraju dodajte 2-3 čena sitno -seckanog belog luka i skinite sa vatre
-List lovora, biber u zrnu
Priprema :
1. Operite butkice, pa ih stavite u šerpu, nalijte vodom, pa kad provri krčkajte pola sata, pa odlijte vodu. Nalijte novu vodu, stavite list-dva lovora, 5-6 zrna bibera, stavite da provri, smanjite vatru, poklopite i krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kosti (oko 2-3 sata).
2. Zagrejte rernu na najjače.
3. Meso procedite, malo prohladite, pa ga odvojite od kostiju i naseckajte na parčiće (zajedno sa kožom). Stavite meso u pleh, ili individualne porcije (najbolje zemljane činije).
4. Pomešajte kajmak i pavlaku, dodajte bibera i prepržene vrganje. Smesu razmažite preko butkice i zapecite na 220C u rerni dok meso ne postane rumeno (oko 30 minuta do sat vremena).
5. Služite uz ren, dobar hleb i sveze rotkvice.
Коментари
Постави коментар