Spremajući
fina jela kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam
zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam
siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to
dobar planinski kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto
gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je
pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova.
Krenuo
sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom
od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture
vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim
kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan, inače moja
sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u njihov terenski auto, jer
put do mesta Brezova nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par
poklona za moje domaćine ali između ostalog i bocu vina koja sam nameravo
da uparim sa jelom za čije ću spremanje koristiti ovaj ukusni kajmak.
Bilo je
to pitko i osvežavajuće vino Varijanta
roze sorte grožđa 100 % Muskat Hamburg berba 2013. vinarije Aleksandrović iz
Vinče, Topola, Oplenac. Došao sam ideju
da napravim jedno ukusno jelo s namirnicama tipičnim za ovaj kraj koje će
u potpunosti ispratiti ovo vino.
Selo
Brezova se nalazilo na nekih 30_ak minuta vožnje od manastira Studenice,
smešeteno u podnožju brda Banj na nekih 550 metara nadmorske visine. Selo je
bilo okruženo zelenim pašnjacima na kojima su se napasale krave od čijeg mleka
je nastajao ovaj ukusni kajmak.
Prva
kuća na početku sela bila je kuća moje tetke , za stolom u hladu stare kruške
dočekao nas je moj brat Žiko, a malo kasnije nam se pridružila tetka Nada kada
je namirila stoku, kako se inače kaže kada se završe svi poslovi oko
domaćih životinja
Iznela
je pred nas tanjire ukusne domaće hrane, bilo je tu suvog mesa, kuvanih jaja,
domaćeg hleba od heljde napravljenog od brašna samlevenog na obližnjij
vodenici, lučane paprike, ajvara, sira i naravno kajmaka. Dok smo uživali u
slasnim zalogajima, setio sam se sjajnog recepta iz škole kuvanja Nebojše
Anđelkovića Šobaje, bilo su to zapečene svinjske butkice u sosu od vrganja i
kajmaka.
Pošto je
ovo bilo pravo seosko domaćinsto sve namernice za ovo jelo su mi bile dostupne,
suvi vrganji koje je Živojin skupljao u obližnjih hrastovoj šumi, svinjske
butkice od mesa njihovih svinja i na kraju stari kajmak zlatno- žute
boje. Njega je tetka izvadila direktno iz jedne od mnogobrojnih drvenih
čabrica napravljenih od drveta lipe, a koje su služile za čuvanje kajmaka.
Tetka je
malo negodovala kada sam joj saopštio da ću ja da spremam ručak, rekao
sam joj da malo predahne od svojih svakodnevnih poslova i da malo uživa sa
nama. Vino sam odneo na brzi planiski
potok koji se nalazio u blizini kuće, ostavio sam ga u vodi da se dobro ohladi.
Jer smo imali vremena na pretek, čitavih
tri sata koliko je trebalo da se spremi ovo jelo, dok vino ne bude spremno mi
ćemo uživati u domaćoj rakiji napravljenoj od stare sorte šljive
Madžarka.
Kao
dlanom o dlan proletelo je tri sata, svinjske butkice su bile spremne, vino je
bilo u čašama.
Vesni
je Varijanta, boje rubina, mirisa divlje ruže i šumskih
jagoda, izrazito voćno i duge aromatične završnice savršeno pratlila ukus vrganja
i mesa. Za Ivana ovaj roze sa mirisima
jagoda i višanja, vibrantnih kiselina i
izrazito voćnih ukusa prosto je vapio za ukusnim kuvano-zapečenim mesom
butkica i očaravajućim ukusima vrganja i kajmaka.
Veče je
polako padalo, mi smo sumirali utiske hrane i vina, svi smo se složili oko
jednog da ovo treba ponoviti češće i da ovaj kraj se definitivno treba okrenuti
seoskom turizmu.
Ima
ljudi koji bi sve dali da uživaju u ovoj prekrasnoj prirodi, čistom
vazduhu, ukusnoj hrani i naravno dobrom vinu. Dobio sam čvrsto obećanje Vesne,
Žika i Ivana da će uskoro poraditi na tome, pa kada se sledeći put budemo
videli zateknem tablu sa natpisom “Seosko domaćinsto Živković, dobrodošli”. Živeli!
Za 6 osoba
Sastojci :
-2kg dimljene svinjske butkice (jedna veća ili dve manje)
-300g starijeg kajmaka
-1 mala pavlaka
-50-100g sušenih vrganja, natapajte oko pola sata u vrućoj vodi, pa ih ocedite, naseckajte, kratko propržite na malo ulja, pa im na kraju dodajte 2-3 čena sitno -seckanog belog luka i skinite sa vatre
-List lovora, biber u zrnu
Priprema :
1. Operite butkice, pa ih stavite u šerpu, nalijte vodom, pa kad provri krčkajte pola sata, pa odlijte vodu. Nalijte novu vodu, stavite list-dva lovora, 5-6 zrna bibera, stavite da provri, smanjite vatru, poklopite i krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kosti (oko 2-3 sata).
2. Zagrejte rernu na najjače.
3. Meso procedite, malo prohladite, pa ga odvojite od kostiju i naseckajte na parčiće (zajedno sa kožom). Stavite meso u pleh, ili individualne porcije (najbolje zemljane činije).
4. Pomešajte kajmak i pavlaku, dodajte bibera i prepržene vrganje. Smesu razmažite preko butkice i zapecite na 220C u rerni dok meso ne postane rumeno (oko 30 minuta do sat vremena).
5. Služite uz ren, dobar hleb i sveze rotkvice.
Коментари
Постави коментар