Vino koje sam odabrao za ovo čuveno jelo francuske kuhinje je Pinot Noir 2011. Vinarije Temet, mesto Lozovik iz Jagodinskog vinogorja. Ovo vino sam koristio u spremanju hrane tako da ovde nema greške što se tiče uparivanja jer sam se vodio metodom uparivanja sa istim ukusima. Ovaj Pinot Noir je jedno pitko vino i sa svojim izraženim voćnim karterom gde naročito dominira ukus jagoda, lepo prati slatkoću jela koja dolazi od šargarepe, karamelizovanog mladog luka. Sa druge strane diskretni tanini su lepo uklopjeni sa govedinom, a sveže kiseline i blaga mineralnost u vinu sa prijatnom završnicom jelu daju sklad jer prate specifičan ukus šampinjona. Dok sami začini u vinskom sosu ističu blagi začinski karater ovog Pinot Noir vinarije Temet.Boeuf à la Bourguignonne (Govedina na burgundski)
Sastojci za sos od
vina:
- 500 ml crvenog vina
Shiraz
- 200 ml vode
- 1 kocka goveđe supe
- 2 lista lovora
- pola kašičice suve
majčine dušice
- 100 gr šampinjona
- par zrna bibera
- 2 kašikice pekmeza
od šljiva
sastojci za sos od
glavica mladog luka:
- 10 glavica mladog
luka
- 1 kašikica šećera
- 2 kašike aćeta
balsamica
- 10 gr maslaca
- 1 kašika maslinovog
ulja
- so
Sastojci:
- 800 gr govedine od
donjeg dela buta
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- 1 kašikica suve
majčine dušice
- 1 kašika sitno
seckanog peršuna
- 2 čena belog luka
- 50 gr suve slanine
- 20 gr maslaca
- kašika maslinovog
ulja
- so
- biber
Priprema:
Prvo pripremiti sos od
vina, pomešati vino i vodu, pustiti da proključa i zatim dodati goveđu kocku,
lovor i majčinu dušicu. Ubaciti stabljike šampinjona, kapice šampinjona
isečene na četvrtine, par zrna bibera i pekmez od šljiva. Sos kuvati 10 min
zatim ga procediti i sačuvati stabljike i kapice šampinjona iz sosa za kasnije.
Slaninu kratko
blanširajte u vreloj vodi, a zatim na maslacu i maslinovom ulju
propržiti slaninu, dodati meso isečeno na krupnije kocke, crni luk isečen na
osmine, šargarepu isečenu na krupnije kocke, beli luk isečen ma listiće,
šampinjone iz umaka, pobiberiti, posoliti i sve dinstati 20 min. Dodati brašno
da obloži sve sastojke i nakon toga sve preliti sosom od vina, dodati
majčinu dušicu , sitno seckani peršun i sve kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Pred sam kraj kuvanja
u tiganju na maslacu i maslinovom ulju istopiti šećer dodati glavice mladog
luka kratko propržiti dodati aćeto balsamico i malo soli, nakon 5
min dodati ovu smesu mesu i ostaviti da se kuva još 20 min.
Poslužiti sa
taljatelama odnosno uzanom trakastom testeninom.

Коментари
Постави коментар