Пређи на главни садржај

Boeuf à la Bourguignonne versus Pinot Noir Temet

Vino koje sam odabrao za  ovo čuveno jelo francuske kuhinje je Pinot Noir 2011. Vinarije Temet,  mesto Lozovik iz Jagodinskog vinogorja. Ovo vino sam koristio u spremanju hrane tako da ovde nema greške što se tiče uparivanja jer sam se vodio metodom uparivanja sa istim ukusima.  Ovaj Pinot Noir je jedno pitko vino i sa svojim izraženim voćnim karterom  gde naročito dominira ukus jagoda, lepo prati slatkoću jela koja dolazi od šargarepe, karamelizovanog mladog luka. Sa druge strane diskretni tanini su lepo uklopjeni sa govedinom, a sveže kiseline i blaga mineralnost u vinu sa prijatnom završnicom jelu daju sklad jer prate specifičan ukus šampinjona. Dok sami začini u  vinskom sosu ističu blagi začinski karater ovog  Pinot Noir vinarije Temet.
                              




                                 Boeuf à la Bourguignonne (Govedina na burgundski)
Sastojci za sos od vina:             

- 500 ml crvenog vina Shiraz
- 200 ml vode
- 1 kocka goveđe supe
- 2 lista lovora
- pola kašičice suve majčine dušice
- 100 gr šampinjona
- par zrna bibera
- 2 kašikice pekmeza od šljiva





sastojci za sos od glavica mladog luka:

- 10 glavica mladog luka
- 1 kašikica šećera
- 2 kašike aćeta balsamica
- 10 gr maslaca
- 1 kašika maslinovog ulja
- so

Sastojci:

- 800 gr govedine od donjeg dela buta
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- 1 kašikica suve majčine dušice
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 2 čena belog luka
- 50 gr suve slanine
- 20 gr maslaca
- kašika maslinovog ulja
- so
- biber

Priprema:

Prvo pripremiti sos od vina, pomešati vino i vodu, pustiti da proključa i zatim dodati goveđu kocku, lovor i majčinu dušicu. Ubaciti  stabljike šampinjona, kapice šampinjona isečene na četvrtine, par zrna bibera i pekmez od šljiva. Sos kuvati 10 min zatim ga procediti i sačuvati stabljike i kapice šampinjona iz sosa za kasnije.
Slaninu kratko blanširajte u vreloj vodi,  a zatim na  maslacu i maslinovom ulju propržiti slaninu, dodati meso isečeno na krupnije kocke, crni luk isečen na osmine, šargarepu isečenu na krupnije kocke, beli luk isečen ma listiće, šampinjone iz umaka, pobiberiti, posoliti i sve dinstati 20 min. Dodati brašno da obloži sve sastojke  i nakon toga sve preliti sosom od vina, dodati majčinu dušicu , sitno seckani peršun i sve kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Pred sam kraj kuvanja u tiganju na maslacu i maslinovom ulju istopiti šećer dodati glavice mladog luka  kratko propržiti  dodati aćeto balsamico i malo soli, nakon 5 min dodati ovu smesu  mesu i ostaviti da se kuva još 20 min.
Poslužiti sa taljatelama odnosno uzanom trakastom testeninom.






Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...