Pred Novu godinu sam prisustvovao
jednoj prelepoj večeri u Rovinju, uživao u sedam sjajnih jela koja su spremali
sedam fantastičnih kuvara. Sva jela su bila ukusna ali bujabez odnosno čorba od
plodova mora na francuski način koji je spremala Marina Gaši iz Novigrada, me posebno
inspirisala da napravim jedno slično jelo.
Četvrtak je dan kada u Novom Sadu
možete naći svežu morsku ribu. Sveža morska riba je jedna od najbitnijih stvari
da bi se napravila ukusna francuska čorba. Ja sam se odlučio za brancin. Moja
supruga Dejana, kao veliki ljubitelj čorbe od morske ribe, s nestrpljenjem je čekala koje vino ću joj
otvoriti. Da bi ugođaj bio pravi, za nju sam pripremio vino iz vinarije Bononia,
porodice Šijački iz Banoštora. Pitki Chardonnay berba
2012. za Dejanu je bio pravi pogodak, odlična kombinacija sa finim
mediteranskim ukusima u jelu i fino izbalansiranim kiselinama, svežinom i
vanilom koje su dominirale u vinu.
Ja sam, ipak, savršen spoj našao
u vinu vinarije Kovačević Sauvignon Blanc 2012. iz Iriga, koje je svojom
svežinom, umerenim kiselinama i ukusom zove
lepo prati brancin, šafran, timijan i komorač.
Brancin sa Jadrana i fina vina sa
Fruške gore moja dobitna kombinacija i topla preporuka. Živeli!
"FRANCUSKA ČORBA
OD BRANCINA"
Sastojci za dve osobe:
- 400 gr brancina
- 2 čena belog luka
- pola glavice crnog luka
- vezica peršina
- 2 šargarepe
- 500 ml ribljeg bujona
- 1 koren kormorača
- 100 ml belog vina
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 grančica svežeg timijana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica šafrana
- 20 gr maslaca
- so
- biber
Priprema ribljeg bujona:
Odstranite glave od ribe i stavite ih da se kuvaju u 1 litar vode oko 20 minuta zajedno sa jednom šargarepom, pola korena komorača, malo naseckanog peršuna na krupno, timijana, so i biber.
Priprema čorbe:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani beli luk, crni luk, šargarepu prethodno iseckanu na krugove, sitno seckan koren kormorača, posolite, pobiberite i dinstajte na laganoj vatri par minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Zatim dodajte ribu koju ste isekli na krupnije komade, belo vino i pustite da ispari. Zatim dodajte pasirani paradajz, promešajte lagano i na kraju sipajte riblji bujon koji ste prethodno ocedili, meso sa kuvanih ribljih glava, listiće timijana i šafran.
Čorba treba da se kuva na laganoj vatri bez mešanja oko 20 minuta i
pred sam kraj dodati maslac i posuti sa sitno seckanim peršunom.
Sastojci za dve osobe:
- 400 gr brancina
- 2 čena belog luka
- pola glavice crnog luka
- vezica peršina
- 2 šargarepe
- 500 ml ribljeg bujona
- 1 koren kormorača
- 100 ml belog vina
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 grančica svežeg timijana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica šafrana
- 20 gr maslaca
- so
- biber
Priprema ribljeg bujona:
Odstranite glave od ribe i stavite ih da se kuvaju u 1 litar vode oko 20 minuta zajedno sa jednom šargarepom, pola korena komorača, malo naseckanog peršuna na krupno, timijana, so i biber.
Priprema čorbe:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani beli luk, crni luk, šargarepu prethodno iseckanu na krugove, sitno seckan koren kormorača, posolite, pobiberite i dinstajte na laganoj vatri par minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Zatim dodajte ribu koju ste isekli na krupnije komade, belo vino i pustite da ispari. Zatim dodajte pasirani paradajz, promešajte lagano i na kraju sipajte riblji bujon koji ste prethodno ocedili, meso sa kuvanih ribljih glava, listiće timijana i šafran.
Čorba treba da se kuva na laganoj vatri bez mešanja oko 20 minuta i
pred sam kraj dodati maslac i posuti sa sitno seckanim peršunom.
Čorbu poslužiti sa pečenim hlebom.

Коментари
Постави коментар