

Ja sam, ipak, savršen spoj našao
u vinu vinarije Kovačević Sauvignon Blanc 2012. iz Iriga, koje je svojom
svežinom, umerenim kiselinama i ukusom zove
lepo prati brancin, šafran, timijan i komorač.
Brancin sa Jadrana i fina vina sa
Fruške gore moja dobitna kombinacija i topla preporuka. Živeli!
"FRANCUSKA ČORBA
OD BRANCINA"
Sastojci za dve osobe:
- 400 gr brancina
- 2 čena belog luka
- pola glavice crnog luka
- vezica peršina
- 2 šargarepe
- 500 ml ribljeg bujona
- 1 koren kormorača
- 100 ml belog vina
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 grančica svežeg timijana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica šafrana
- 20 gr maslaca
- so
- biber
Priprema ribljeg bujona:
Odstranite glave od ribe i stavite ih da se kuvaju u 1 litar vode oko 20 minuta zajedno sa jednom šargarepom, pola korena komorača, malo naseckanog peršuna na krupno, timijana, so i biber.
Priprema čorbe:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani beli luk, crni luk, šargarepu prethodno iseckanu na krugove, sitno seckan koren kormorača, posolite, pobiberite i dinstajte na laganoj vatri par minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Zatim dodajte ribu koju ste isekli na krupnije komade, belo vino i pustite da ispari. Zatim dodajte pasirani paradajz, promešajte lagano i na kraju sipajte riblji bujon koji ste prethodno ocedili, meso sa kuvanih ribljih glava, listiće timijana i šafran.
Čorba treba da se kuva na laganoj vatri bez mešanja oko 20 minuta i
pred sam kraj dodati maslac i posuti sa sitno seckanim peršunom.
Sastojci za dve osobe:
- 400 gr brancina
- 2 čena belog luka
- pola glavice crnog luka
- vezica peršina
- 2 šargarepe
- 500 ml ribljeg bujona
- 1 koren kormorača
- 100 ml belog vina
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 grančica svežeg timijana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašikica šafrana
- 20 gr maslaca
- so
- biber
Priprema ribljeg bujona:
Odstranite glave od ribe i stavite ih da se kuvaju u 1 litar vode oko 20 minuta zajedno sa jednom šargarepom, pola korena komorača, malo naseckanog peršuna na krupno, timijana, so i biber.
Priprema čorbe:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani beli luk, crni luk, šargarepu prethodno iseckanu na krugove, sitno seckan koren kormorača, posolite, pobiberite i dinstajte na laganoj vatri par minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Zatim dodajte ribu koju ste isekli na krupnije komade, belo vino i pustite da ispari. Zatim dodajte pasirani paradajz, promešajte lagano i na kraju sipajte riblji bujon koji ste prethodno ocedili, meso sa kuvanih ribljih glava, listiće timijana i šafran.
Čorba treba da se kuva na laganoj vatri bez mešanja oko 20 minuta i
pred sam kraj dodati maslac i posuti sa sitno seckanim peršunom.
Čorbu poslužiti sa pečenim hlebom.
Коментари
Постави коментар