Na
poslednjem Wine jamu u Beogradu video sam se sa starim prijateljem Aleksandrom
Milanovićem, mojim dugogodišnjem saborcem beogradskog klabinga. Međutim kako
smo sada stariji i naravno iskusniji, obojica smo klabing zamenili
novom pasijom, a ona se zove uživanje u dobrim vinima. On je čak otišao i
korak dalje u toj ljubavi prema vinu, kupio je zemlju, zasadio lozu i
počeo da obrađuje vinograd. Rezultat svega toga bilo je njegovo
prvo vino. Poklonio mi je jednu bocu, za početak bez etikete, rekao mi je
da probam i da mu javim šta mislim o njegovom prvencu..
Odmah
sam nazvao Aleksandra i dogovorio se sa njim da sa prvim danima proleća posetim
njegov vinograd, rekao sam mu da ja moram da vidim gde nastaje ovaj vinski
nektar.
Vreme je
brzo proletelo i sa prvim vesnicima proleća ja sam bio na starom Kragujevačkom
putu u pravcu za Mladenovac. Negde na trideset petom kilometru od Beograda,
nalazilo se mesto Ralja u kojem je bio smešten Aleksandrov vinograd.
U njemu
me je i dočekao, bio je to zasad od 500 čokota ili gidža Cabernet Sauvignona
starosti od 11 do 12 godina. Orjentisan prema jugu, okupan Suncem, gledao je na
planinu Kosmaj, sa koje je stalno duvao svež povetarac koji u letnjim mesecima
nije dozvoljavao da se loza pregreje.
Zato sam
odlučio da mom mom domaćinu priredim jedno iznenađenje u vidu
sljubljivanja vina i hrane, pripremaću jedno fino jelo baš u samom vinogradu.
Poneo
sam sa sobom mobilnu kuhinju: plinska boca, gorionik, tiganj, noževi,
tanjiri, namirnice i naravno dva vina. Podrazumevalo se da ćemo uživati u
Cabernet Sauvignonu berbe 2012. mog domaćina. Samo za ovu priliku dobio sam
Aleksandrov pristanak da ga krstim imenom Ralja jer nije red da ovako dobro
vino bude bez imena. Naravno ovo je samo privremeno dok mu on sam ne da
adekvatno ime. Drugo je bilo suvo sortno crveno vino Prokupac 2011. vinarije
Toplički vinogradi iz Prokuplja. Proizvedeno je od grožđa autohtone istoimene
sorte vinove loze brižljivo negovane u sopstvenim vinogradima pokraj reke
Toplice na 350 metara nadmorske visine. Odabrao sam ovo čisto da bih
video kakav je odnos snaga prokupac versus cabernet sauvignon.
Jelo
koje sam spremao bilo je tradicionalno špansko, izvornog naziva "
Chipirones en su tinta " ili ti punjene lignje u sosu od mastila. Izabaro
sam ovaj specijalitet španske kuhinje iz razloga što sam ubeđen da oba vina imaju
snagu da isprate ovo jelo, kao što bi to učinio i Španski Tempranillo.
Otvorili
smo bocu Cabernet Sauvignona, jedan deo je odmah otišao u pripremu jela, drugi
deo u naša grla. Očistio sam lignje, spremio sos od mastila, tako da je
sve ubrzo bilo gotovo. Servirao sam jelo, ja sam se odlučio da savršen
par nađem za Ralju, a Aleksandar za Prokupac. Za njega je ovo vino boje
zrele višnje, mirisom šumskog voća i čokolade, zaokruženim ukusom sa
nežnim tonovima vanile činilo idealan spoj sa sosom od mastila i mesom
pečenih lignji.
Moj
utisak Ralje je bio : tamno crvene boje u čaši, mirisa crvenog bobičastog voća
i suvih šljiva, na nepcu ekstraktivno i slatkog ukusa zrele višnje. Bio
je to savršen spoj punjenih lignji, mastila i pirinča.
Aleksandar
nije krio zadovoljstvo zbog uspešne kombinacije prokupca i punjenih lignji, ja
sam takođe bio oduševljen njegovim vinom, isto onako kao i prvi put kada sam ga
probao. Rekao sam mu na povratku kući da u njemu mora da ima gena
vinogradara. Na šta mi je on odgovorio da sam potpuno u pravu i da je
njegov deda po majci imao vinograde u mestu Plastovo inače poznatom
vinogradarskom kraju u Hrvatskoj. Onda druže mogu da ti kažem samo jedno,
nastavi da radiš kao što si radio i do sada jer pred tobom je blistava
budućnoct jednog velikog vinara.
Živeli !
" Chipirones en su tinta "
Za 2
osobe
Sastojci
:
- 8
manjih lignji
- 150 g
repova škampa
- 2 crna
luka
- 2 čena
belog luka
- 300 ml
pirea od paradajza
- 1
kašika mastila od lignje
- 2
kašike sitno seckanog peršuna
-
maslinovo ulje
- 100 ml
crvenog vina
- 3
kašike prezli
- biber
- brašno
- so
Priprema
:
1. Prvo pripremiti punjenje za
lignje
2. Lignjama odstraniti
krakove, očistit od utrobe, dobro oprati i ostaviti sa strane.
Krakove sitno iseckati zajedno sa repovima škampa koje smo
prethodno odvojili od
škampa i izvadili iz oklopa.
3. Jedan crni luk i čen belog luka
sitno iseckati i pomešati sa mlevenim biberom. U tiganj dodati 2 kašike
maslinovog ulja, dobro zagrejati ulje, dodati mešavinu luka i dinstati
na srednjoj vatri dok luk ne omekša.
4. U luk dodati sitno seckane
krakove lignji i repove škampa i sve kratko propržiti otprilike 2 do 3 minuta.
Zatim dodati 150 ml pirea od paradajza, crveno vino i sve kuvati na
laganoj vatri dok kraci ne omekšaju,
otprilike oko 20 minuta.
5. Zatim pripremiti sos od mastila.
6. U tiganj dodati 2 kašike
maslinovog ulja, dobro zagrejati ulje, dodati sitno seckanu 1 glavicu crnog
luka,
sitno seckan 1 čen belog luka i biber. Dinstati luk dok ne omekša.
7. Zatim dodati peršun i 150 ml
pirea od paradajza, sve krčkati na umerenoj vatri 5- 10 minuta.
Dok se sos kuva, u čaši sa malo vode razmutiti mastilo od lignje. Dodati
sosu i kuvati još 10 minuta.
8. Na kraju pripremiti lignje.
9. Svaku lignju napuniti punjenjem
koje smo prvo pripremili, koristiti čačkalicu za zatvaranje lignje,
uvaljati svaku u brašno i kratko propržiti na dobro zagrejanom
maslinovom ulju, dok ne dobiju
zlatno-žutu boju. Nakon prženja prebaciti ih na papirne ubruse da se
ocede od viška masnoće.
10. Punjene lignje poslužiti na
kuvanom pirinču preko koga smo prelili sos od mastila.


Коментари
Постави коментар