
Zanos baš tom svojom slatkoćom, umerenim alkoholima, ukusima meda i ananasa čine idealan spoj sa žutim šećerom i vanilom u filu i sa ovsenim pahuljicama i maslacem u kori pite.
Ovaj recept sam preveo i sada je po prvi put dostupan na našem jeziku, tako da verujem da će sladokusci i ljubitelji vina zaista uživati u ovom fenomenalnom perfect matchu.
Živeli !
CRACK PIE
Za 6 osoba
Sastojci za crack pie
-30 g otopljenog maslaca
-ovseni kolač
-20 g žutog šećera
-prstohvat soli
-fil za pitu
-šećer u prahu za posipanje
Sastojci za ovseni kolač :
-120 g otopljenog maslaca
-70 g žutog šećera
-30 g šećera
-1 žumance
-80 g brašna za kolače
-90 g ovsenih pahuljica
-na vrh noža sode bikarbone
-na vrh noža praška za
pecivo
-prstohvat soli
Sastojci za fil :
-230 g otopljenog maslaca
-200 g žutog šećera
-200 g šećera
-60 g mleka u prahu
-200 ml pavlake za šlag
·
-1 kašikica ekstrata vanile
·
-8 žumanaca
PRIPREMA:
1. Prvo
treba napraviti ovseni kolač i to na sledeći način. Rernu zagrejati na 180
stepeni, u činiji otopljenom maslacu (sobne temperature), dodati šećer, žuti
šećer i žumance(sobne temperature). Mikserom mutiti na maloj brzini dok se masa
ne sjedini. Zatim dodati brašno, ovsene pahuljice, sodu bikarbonu, prašak za
pecivo i so, sve mutiti 1 minut, smesu prebaciti u pleh na papir za pečenje,
špatulom razvući smesu na debljinu 1 cm, ubaciti u rernu, peći 15 minuta i
nakon toga ovseni kolač izvaditi da se ohladi.
2. Fil
za pitu, napraviti na sledeći način, u činiji sjediniti žuti šećer, šećer i
mleko u prahu pomešati lagano špatulom. Dodati otopljen maslac (sobne
temeperature), pavlaku za šlag i ekstrat vanile i sve mikserom mutiti 1 min,
zatim dodati žumanca (sobne temperature) i miksati dok se žumanca ne umute. Fil
ostaviti sa strane.
3. U
većoj činiji izdrobiti ovseni kolač, dodati žuti šećer, otopljen maslac ( sobne
temperature ), so i sve sastojke izmešati rukama dok se ne sjedine, od smese
oblikovati kuglu. U rebrasti pleh, prečnika 30 cm prebaciti smesu za crack pie,
rukama smesu naneti prvo na dno pleha, a zatim i po ivicama pleha, smesa treba
da prektije celu površinu pleha. Debljina smese treba da je oko 0,5 cm, na
kraju sipati fil za pitu, koji ne sme da se sipa skroz do vrha, jer u toku
pečenja fil naraste pa može doći do kipenja.
4. U
prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni ubaciti pitu i peći je 20 minuta,
nakon toga smanjiti temperaturu rene na 150 stepeni i peći je još 10 minuta,
tada će korica pite dobiti braon-žutu boju, što je znak da je pita gotova.
5. Pitu
izvaditi iz rerene i ostaviti da se ohladi 1 sat na sobnoj temperaturi, nakon
toga je prebaciti u frižider i hladiti je 2 sata.
6. Pre
posluživanja pitu posuti šećerom u prahu.
Ovaj dezert je napravljen po
receptu korejanskog kuvara David Changa inače vlasnika lanaca poznatih
restorana Momofuku (Srećna breskva ) u New Yorku i širom sveta. Ovoj put
savršen par pronašao sam u belom dezertnom vinu Zanos 2010. kasne berba
rajnskog rizlinga vinarije Ivanović iz Aleksandrovca.

Ovaj recept sam preveo i
sada je po prvi put dostupan na našem jeziku, tako da verujem da će sladokusci
i ljubitelji vina zaista uživati u ovom fenomenalnom perfect matchu.
Živeli !
Коментари
Постави коментар