Пређи на главни садржај

File orade versus Festigia Malvazija


Za ovo jelo odabrao sam belo vino Festigia riserva 2011. napravljeno od sorte grožđa malvazija koje je ubrano u vrhunskim vinogradima mesta Vižinada u Istri.
Vino proizvodi vinarija Vino Laguna koja se nalazi u sklopu kompanije Agrolaguna iz Poreča. Moram da napomenem da sam u spremanju ovog jela koristio 
maslinovo ulje Ol Istria sorte Istarska Bijelica, ulje je vrhunskog kvaliteta i takođe je proizvod kompanije Agrolaguna. 
Ova malvazija je izrazite mineralnosti i bila je idealan pratilac uz tapenadu i čips od cvekle. Opet tekstura mesa filea orade, sa pikantnim maslinovim uljem blage gorčine i pireom bila je savršen par ovom osvežavajućem vinu duge i prijatne voćne završnice.
Za kraj ovog perfect matcha moram da završim rečima kojima inače Vina Laguna opisuju svoja vina: "Kada podignemo čašu tih vina, preplavi nas iskonska radost življenja. LAKOĆA ! To je lakoća postojanja u Istri. "

Živeli !




                                                                                                     

                                                              File orade sa tapenadom 
                           od crnih maslina, čipsom od cvekle, pireom od   krompir  i salatom                                                                                          od   potočarke





Za dve osobe 

Sastojci :

- riba orada 500 g
- crne masline 100 g
- sok od pola limuna
- 1 čen belog luka
- 1 kašika kapara
- 1 filet inćuna
- 1 kašikica sitno seckanog peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 krompira
- 50 g maslaca
- 50 ml mleka
- potočarka 100 g
- 1 cvekla
-  krupna morska so
-  sveže mleveni crni biber



Priprema :

1. Ribu filetirati i pincetom počupati kosti. Na zagrejanom tiganju, na maslinovom ulju, peći file ribe
    prvo na strani kože da postane hrskava, okrenuti kratko i pomeriti sa vatre.

2. Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi, procediti i protisnuti kroz sito.
    Dodati maslac i mleko i izmešati u pire.

3. Cveklu narezati na tanke listiće koristeći rende, ili ručno, i pržiti ih u dubokom vrućem suncokretovom ulju
    dok ne budu hrskavi i dok se ne počnu gužvati. Staviti ih na ubruse da se ocedi višak ulja i posoliti ih
    dok su topli.

4. Potočarku oprati, začiniti sa nekoliko kapi limunovog soka i maslinovim uljem.


5. Masline očistiti od koštica, u blenderu ih samleti zajedno sa kaparima, filetom inćuna, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem.


6. Na tanjiru složiti pire, file orade sa kožom na dole, preko namazati tapenadu, a preko nje staviti čips od cvekle.
    Dodati sitno seckan peršun, pobiberiti i dodati par zrna krupne morske soli. Sa strane poslužiti salatu od potočarke.


Za ovo jelo odabrao sam belo vino Festigia riserva 2011. napravljeno od sorte grožđa malvazija koje je ubrano u vrhunskim vinogradima mesta Vižinada u Istri.
Vino proizvodi vinarija Vino Laguna koja se nalazi u sklopu kompanije Agrolaguna iz Poreča. Moram da napomenem da sam u spremanju ovog jela koristio 
maslinovo ulje Ol Istria sorte Istarska Bijelica, ulje je vrhunskog kvaliteta i takođe je proizvod kompanije Agrolaguna. 
Ova malvazija je izrazite mineralnosti i bila je idealan pratilac uz tapenadu i čips od cvekle. Opet tekstura mesa filea orade, sa pikantnim maslinovim uljem blage gorčine i pireom bila je savršen par ovom osvežavajućem vinu duge i prijatne voćne završnice.
Za kraj ovog perfect matcha moram da završim rečima kojima inače Vina Laguna opisuju svoja vina: "Kada podignemo čašu tih vina, preplavi nas iskonska radost življenja. LAKOĆA ! To je lakoća postojanja u Istri. "
Živeli !


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...