Za ovo jelo odabrao sam belo vino Festigia riserva 2011. napravljeno od sorte grožđa malvazija koje je ubrano u vrhunskim vinogradima mesta Vižinada u Istri.

maslinovo ulje Ol Istria sorte Istarska Bijelica, ulje je vrhunskog kvaliteta i takođe je proizvod kompanije Agrolaguna.
Ova malvazija je izrazite mineralnosti i bila je idealan pratilac uz tapenadu i čips od cvekle. Opet tekstura mesa filea orade, sa pikantnim maslinovim uljem blage gorčine i pireom bila je savršen par ovom osvežavajućem vinu duge i prijatne voćne završnice.
Za kraj ovog perfect matcha moram da završim rečima kojima inače Vina Laguna opisuju svoja vina: "Kada podignemo čašu tih vina, preplavi nas iskonska radost življenja. LAKOĆA ! To je lakoća postojanja u Istri. "
Živeli !
File
orade sa tapenadom
od crnih maslina, čipsom od cvekle, pireom od krompir i salatom od potočarke
od crnih maslina, čipsom od cvekle, pireom od krompir i salatom od potočarke
Za dve
osobe
Sastojci
:
- riba
orada 500 g
- crne
masline 100 g
- sok od
pola limuna
- 1 čen
belog luka
- 1
kašika kapara
- 1 filet
inćuna
- 1
kašikica sitno seckanog peršuna
- 2
kašike maslinovog ulja
- 4
krompira
- 50 g
maslaca
- 50 ml
mleka
-
potočarka 100 g
- 1
cvekla
-
krupna morska so
-
sveže mleveni crni biber
Priprema
:
1. Ribu
filetirati i pincetom počupati kosti. Na zagrejanom tiganju, na maslinovom
ulju, peći file ribe
prvo na strani kože da postane hrskava, okrenuti kratko i pomeriti sa
vatre.
2.
Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi, procediti i protisnuti kroz sito.
Dodati maslac i mleko i izmešati u pire.
3.
Cveklu narezati na tanke listiće koristeći rende, ili ručno, i pržiti ih u
dubokom vrućem suncokretovom ulju
dok ne budu hrskavi i dok se ne počnu gužvati. Staviti ih na ubruse da
se ocedi višak ulja i posoliti ih
dok su topli.
4. Potočarku
oprati, začiniti sa nekoliko kapi limunovog soka i maslinovim uljem.
5.
Masline očistiti od koštica, u blenderu ih samleti zajedno sa kaparima, filetom
inćuna, belim lukom, limunovim sokom i maslinovim uljem.
6. Na
tanjiru složiti pire, file orade sa kožom na dole, preko namazati tapenadu, a
preko nje staviti čips od cvekle.
Dodati sitno seckan peršun, pobiberiti i dodati par zrna krupne morske
soli. Sa strane poslužiti salatu od potočarke.
Za ovo
jelo odabrao sam belo vino Festigia riserva 2011. napravljeno od sorte grožđa
malvazija koje je ubrano u vrhunskim vinogradima mesta Vižinada u Istri.

maslinovo
ulje Ol Istria sorte Istarska Bijelica, ulje
je vrhunskog kvaliteta i takođe je proizvod kompanije Agrolaguna.
Ova
malvazija je izrazite mineralnosti i bila je idealan pratilac uz tapenadu i
čips od cvekle. Opet tekstura mesa filea orade, sa pikantnim maslinovim uljem
blage gorčine i pireom bila je savršen par ovom osvežavajućem vinu duge i
prijatne voćne završnice.
Za kraj
ovog perfect matcha moram da završim rečima kojima inače Vina Laguna opisuju
svoja vina: "Kada podignemo čašu tih vina, preplavi nas iskonska radost
življenja. LAKOĆA ! To je lakoća postojanja u Istri. "
Živeli !
Коментари
Постави коментар