Пређи на главни садржај

Fileti pastrmke na tostiranoj muskatnoj bundevi sa pestom Genovese versus Morange





Kao odličan uvod za ovaj savršen par vina i hrane odabrao sam reči francuskog konzula  Louisa Gedoyna koji u svom dnevniku o putovanju za Damask u Siriji, idući od Drine prema Beogradu, kaže:
„ ...Na tom putu ne nađoh ništa vredno pomena do grada Valjeva. Mnogoljudnog, prostranog, prijatnog po velikom broju vrtova, u čijoj okolini sa bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koje sam ikada bilo gde pio.“-Louis Gedoyn, 23.januar.1624.godine.
 
Jedno takvo izvrsno vino je i  Morange berba 2015. vinarije Milijan Jelić. Podrum Jelić, nalazi se na imanju u mestu Bujačić nadomak porodične kuće, smešten je na idealnoj lokaciji, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajučim za uzgoj vinove loze, zasađeno je 20 hektara vinograda. Iz ovih vinograda nam dolazi i nova sorta grožđa Morava od koje je napravljeno ovo vino. Prirodno vino koje je nastalo
spontanom fermentacijom, 18 dana maceracije, nefiltrirano, skoro bez sumpora, proizvedeno u vrlo maloj količini. Usled produžene maceracije vino odlikuje narandžasta boja (orange), pa kombinacijom reči Morava i orange, nastao je ovaj zanimljivi naziv  Morange.

Vino je svetlo narandžaste boje. Na nosu primarne muskatne arome pratile su mirise grilovane muskatne bundeve, sekundrane arome divlje jabuke i začina tražili su mirise korijandera, đumbira i kumina kojim je bila obložena bundeva. Tercijalne arome meda na samom kraju stapale su se sa mirisima pečenog maslca, bundeve i fileta pastrmke. Na ukusu sveže i lagano sa vibratnim kiselinama koje su bile idealan pratilac delikatnog ukusa mesa pastrmke. Srednjeg tela, voćnih ukusa divlje jabuke, u završnici se osećala blaga gorčina koja je pratila gorčinu pinjola u pestu, da bi u povratnom ukusu ta blaga gorčina bila zamenjena prijatnom slatkoćom. Ta slast je bila kao stvorena za slatku muskatnu bundevu.
Još jedno prijatno iznenađenje na vinskoj sceni Srbije kada su u pitanju orange vina, posle Tamjanike, evo i Morave u svom narandžastom izdanju, mislim da je ovo početak jedne sjajne priče. Morava krije jedan veliki potencijal iz koga mogu nastati velika narandžasta vina. Vreme će pokazati svoje, a Milijan Jelić je sa vinom Morange pokazao put kojim treba ići.
Živeli!



                  Fileti pastrmke na tostiranoj muskatnoj bundevi sa pestom Genovese



Za 2 osobe

Sastojci:

   1 sveža  pastrmka
-          
-            1 kašika maslinovog ulja
-          
-            1 kockica maslaca

   150 g očišćene muskatne bundeve
-          
-          - ½ kašičice mlevenog korijandera
-          
      -  ½ kašičice mlevenog kumina
· 
      -  ½ kašičice mlevenog đumbira
· 
      -  ½ kašičice šećera u prahu
· 
     -    2supene kašike suncokretovog ulja
· 
     -    krupna morska so

-             mleveni biber

         sveža rukola za dekoraciju
         Pesto Genovese

        -1 veza bosiljka
         -50ml maslinovog ulja
          -50gr parmezana
          -20 grama pinjola
           -1 čen belog luka



Priprema:


1. Očistite  pastrmku, izvadite utrobu i filetirajte pastrmku. Dobićete dva fileta, svaki filet isecite na dva dela, podjednake dužine, ostavite ribu sa strane.


2. Za pesto, Sve suve sastojke izgnječite u avanu, pa polako dodajte ulje. Ili ih ispasirajte u blenderu tako što ćete nekoliko puta na po nekoliko sekundi uključiti sečivo – ne želite pastu, već sos u kome se razaznaju različiti sastojci. Može da stoji u frižideru nekoliko dana.

3. Zagrejte tiganj, pa sipajte korijander, kumin i đumbir da se kratko prepeku. Ostavite da se ohlade, pa ih prespite u dublju činiju, dodajte šećer u prahu i ulje i sve dobro promešajte. Bundevu isecite na   manje kocke debljine oko 1 cm i stavite u činiju sa začinima, pa sve dobro izmešajte rukama. Zagrejte gril tiganj i pecite bundevu oko 6-8 minuta sa svake strane.
.

4. Za pečenje ribe, dobro zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslinovog ulja, i kocku maslaca, ribu pre pečenja dobro osušite kuhinjskim ubrusima, posolitie, pobiberite i pecite komade ribe po par minuta sa svake strane.

5. Na tanjiru servirajte prvo grilovanu bundevu, preko nje ribu, sa strane stavite pesto i na kraju sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja i krupnom morskom solju. Dekorisati sa par listova rukole.




Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...