
Vino je kristalno zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi ananasa i limete koji su se stapali sa blago kiselim mirisom šljiva u gombocama. U ustima osvežavajuće, puno, meko sa bogatim citrusnim tonovima koji su bili idealan pratilac uz testo knedli. Duga voćna završnica savršeno se slagala uz ukusne slatke šljive i kristal šećer.
Živeli!
GOMBOCE SA ŠLJIVAMA
Potrebni sastojci:
- 1300 g
krompira
- 300 g brašna
- 50 g putera
- 100 g griza
- jedno jaje
- jedna kašikica
muskatnog oraščića
- jedna kašikica
soli
Fil:
- oko 500 g šljiva
Za posipanje:
- 100 g maslaca
- 100 g prezle
- kristal šećer
1. Kuvati krompir, procediti i napraviti pire sa mikserom,
ostaviti da se malo prohladi pa
dodati maslac, jaje, so, muskatni oraščić, griz i sve dobro izmešati. Brašno dodavati lagano, uz mešanje.
dodati maslac, jaje, so, muskatni oraščić, griz i sve dobro izmešati. Brašno dodavati lagano, uz mešanje.
2.Testo ne treba da bude jako čvrsto, nego mekano i po malo
lepljivo. Od testa napraviti valjak i seći na jednake delove i oblikovati
loptice. Svaku lopticu staviti na dlan i sa drugom rukom malo stisnuti lopticu
kao pljeskavicu, na sredinu ubaciti šljivu, preklopiti i oblikovati lopticu,
praviti loptice dok se ne potroši svo testo.
3. Na šporet staviti dublju šerpu sa vodom i u vodu sipati malo
ulja da se gomboce pri kuvanju ne lepe. Ostaviti da proključa pa smanjiti
vatru. Ubaciti gomboce, otprilike stavljati i kuvati 5 po 5 komada, ne sve od
jednom. Kuvati ih dok ne isplivaju na površinu pa vaditi rešetkastom kašikom u
činiju.
4. U šerpici zagrejati puter dodati prezle i kratko sve zajedno
upržiti. Skloniti sa vatre pa svaku gombocu uvaljati u prezlu i ređati u činiju
i posuti kristal šećerom.
5. Gomboce servirati tople na dubljem tanjiru, uz dodatak hladnog
kompota od šljiva.
Za ovaj savršen par vina i hrane pronašao sam jedan odličan
spoj, harizmatično vino iz srca šumadije uz poznatu tradicionalnu vojvođansku
poslasticu. U pitanju je vino Harizma berba 2011. upareno sa gombocama odnosno
knedlama sa šljivama. Harizma je vino napravljeno od sorte grožđa chardonnay
koje nam dolazi iz vinarije Aleksandrović iz Vinče, Topola, Oplenac.
Vino je kristalno zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi
ananasa i limete koji su se stapali sa blago kiselim mirisom šljiva u
gombocama. U ustima osvežavajuće, puno, meko sa bogatim citrusnim tonovima koji
su bili idealan pratilac uz testo knedli. Duga voćna završnica savršeno
se slagala uz ukusne slatke šljive i kristal šećer.
Živeli!
Коментари
Постави коментар