Пређи на главни садржај

Gomboce sa šljivama versus Harizma Aleksandrović

Za ovaj savršen par vina i hrane pronašao sam jedan odličan spoj, harizmatično vino iz srca šumadije uz poznatu tradicionalnu vojvođansku poslasticu. U pitanju je vino Harizma berba 2011. upareno sa gombocama odnosno knedlama sa šljivama. Harizma je vino napravljeno od sorte grožđa chardonnay koje nam dolazi iz vinarije Aleksandrović iz Vinče, Topola, Oplenac.
Vino je kristalno zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi ananasa i limete koji su se stapali sa blago kiselim mirisom šljiva u gombocama. U ustima osvežavajuće, puno, meko sa bogatim citrusnim tonovima koji su bili idealan pratilac uz testo knedli. Duga voćna završnica savršeno  se slagala uz ukusne slatke šljive i kristal šećer.

Živeli!




                                             GOMBOCE SA ŠLJIVAMA




Potrebni sastojci:

  •  1300 g krompira
  • 300 g brašna
  • 50 g putera
  • 100 g griza
  • jedno jaje
  • jedna kašikica muskatnog oraščića
  • jedna kašikica soli
Fil:
  • oko 500 g šljiva
Za posipanje:
  • 100 g maslaca
  • 100 g prezle
  • kristal šećer
1. Kuvati krompir, procediti i napraviti pire sa mikserom, ostaviti da se malo prohladi pa
dodati maslac, jaje, so, muskatni oraščić, griz i sve dobro izmešati. Brašno dodavati lagano, uz mešanje.
2.Testo ne treba da bude jako čvrsto, nego mekano i po malo lepljivo. Od testa napraviti valjak i seći na jednake delove i oblikovati loptice. Svaku lopticu staviti na dlan i sa drugom rukom malo stisnuti lopticu kao pljeskavicu, na sredinu ubaciti šljivu, preklopiti i oblikovati lopticu, praviti loptice dok se ne potroši svo testo.
3. Na šporet staviti dublju šerpu sa vodom i u vodu sipati malo ulja da se gomboce pri kuvanju ne lepe. Ostaviti da proključa pa smanjiti vatru. Ubaciti gomboce, otprilike stavljati i kuvati 5 po 5 komada, ne sve od jednom. Kuvati ih dok ne isplivaju na površinu pa vaditi rešetkastom kašikom u činiju.
4. U šerpici zagrejati puter dodati prezle i kratko sve zajedno upržiti. Skloniti sa vatre pa svaku gombocu uvaljati u prezlu i ređati u činiju i posuti kristal šećerom.
5. Gomboce servirati tople na dubljem tanjiru, uz dodatak hladnog kompota od šljiva.

Za ovaj savršen par vina i hrane pronašao sam jedan odličan spoj, harizmatično vino iz srca šumadije uz poznatu tradicionalnu vojvođansku poslasticu. U pitanju je vino Harizma berba 2011. upareno sa gombocama odnosno knedlama sa šljivama. Harizma je vino napravljeno od sorte grožđa chardonnay koje nam dolazi iz vinarije Aleksandrović iz Vinče, Topola, Oplenac.
Vino je kristalno zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi ananasa i limete koji su se stapali sa blago kiselim mirisom šljiva u gombocama. U ustima osvežavajuće, puno, meko sa bogatim citrusnim tonovima koji su bili idealan pratilac uz testo knedli. Duga voćna završnica savršeno  se slagala uz ukusne slatke šljive i kristal šećer.

Živeli!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...