Prvo
naše druženje zakazali smo sa drugarima Dušanom i Vanjom i njihovom preslatkom
ćerkicom Dariom. Što se tiče Darie i Kolje oni će uživati u svakom slučaju, ali
morao sam da obratim pažnju i na nas. Spremanje klope i neko lepo vino to je
ono što će druženje učiniti lagodim i opuštajućim za nas roditelje.
Dušan je
vegetarijanac pa se moramo iz pristojnosti svi solidarisati i uživati u nekom
vegetarijanskom specijalitetu.
Odlučio
sam da napravim gulaš od bundeve sa kus kusom, recept sam pronašao na sjajnom
blogu o hrani http://prstohvatsoli.com/ koji uređuje Ana V
Đurđević, a koja je inače deo tima Mezze magazina za koji pišem i ja. Recept je
zaista odličan i ako se odlučite da uživate u zaista ukusnim jelima obavezno
posetite ovaj blog nećete se pokajati verujte mi na reč.

Druženje
je bilo zakazano za tri popodne, jelo sam odlučio da spremim kada gosti dođu
jer se sprema jako brzo. Drugari su bili tačni. Kolja i Daria su u početku bili
malo stidljivi da bi se malo kasnije opustili i tako zaigrali da više
nisu obraćali pažnju na nas.
Vanja i
Dušan su nam doneli vino koje su kupili u Subotici kada su poslednji put vodili
Dariu kod babe i dede. Bio je to Sauvignon Blanc 2013. pogađate naravno
vinarije Zvonko Bogdan sa Palića, kakava slučajnost kao da smo se dogovarali.
Za
Dušana snažne kiseline, mineralnost i voćne note breskve Vrtolga bile su
idealan pratilac uz teksturu bundeve, blage kiseline pelata pomešane sa
začinima posebno đumbirom i kuminom. Opet za Vanju suvinjon Zvonka Bogdana sa
diskretnim aromama egzotičnog voća, a posebo ananasa koji je dominirao bio je
za nju savršen spoj sa kus kusom, bundevom, suvim grožđem i cimetom.
Par sati
druženja je proletelo kao od šale, drugari su se spremali da krenu kući, Kolja
i Daria nisu bili srećni zbog toga, ali smo im obećali da će se videti uskoro.
Dogovorili
smo sledeće druženje kod Dušna i Vanje, posebno mi je bio simpatičan
Dušan koji je na vratima izjavio: "Baš me je uhvatio ovaj vrtlog
suvinjona" Svi smo se nasmejali, pa do sledećeg druženja,drugari živeli !
Gulaš od bundeve sa kus kusom
Sastojci:
• 1 srednji crni luk
• 2 čena belog luka
• 1 kašičica svežeg đumbira, sitno rendanog
• 1,5 kašičica mlevenog kumina
• 1 kašičica mlevenog korijandera
• ¼ kašičice ljute paprike, opciono
• malo rendanog muskatnog oraščića
• 1 štapić cimeta
• 1 konzerva paradajz pelata od 400 g
• 500 ml povrtne supe
• oko 700 g bundeve, očišćene
• 2 kašike suvog grožđa
• so po ukusu, svež peršun
• 300 g kus kusa
• 300 g vode
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1/2 kašičice soli
Pripema:
Bundevu ogulite pa naseckajte na kockice veličine zalogaja. Crni i beli luk sitno naceckajte. Pomešajte sve začine, sem soli.
U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte crni luk. Kada dobije boju, dodajte beli luk, đumbir i mešavinu začina. Promešajte i pržite dok se masa ne pretvori u pastu, 1-2 minuta, sve vreme mešajući i pazeći da ne zagori. Dodajte paradajz, promešajte i krčkajte oko 5 minuta. Dodajte bundevu, suvo grožđe i supu. Posolote po ukusu i ostavite da se krčka na srednjoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 15-20 minuta.
U šerpu sipajate vodu za kus kus, dodajte so i ulje. Pustite da proključa pa dodajte kus kus. Poklopite, ugasite ringlu i ostavite oko 5 minuta da kus kus nabubri. Probajte, ako je tvrd dodajte još malo vode. Višljuškom promešajte kus kus.
Kus kus služite uz gulaš od bundeve, sve pospite sa dosta svežeg peršuna i prženih semenki bundeve.
Коментари
Постави коментар