Пређи на главни садржај

Gulaš od bundeve versus Sauvignon Blanc




Prošlo je skoro godinu dana od  kako smo Dejana i ja dobili Kolju, stalno sam slušao od drugih ljudi koji su imali decu, da ćemo videti kako vreme leti. Bili su  potpuno u pravu, polako smo se uhodavali u svakodnevne roditeljske obaveze ali smo pomalo zapostavili druženja sa starim prijateljima. Naravno sada  smo   posvetili veću pažnju drugarima koji već imaju decu, što je u neku ruku i normalno.
Prvo naše druženje zakazali smo sa drugarima Dušanom i Vanjom i njihovom preslatkom ćerkicom Dariom. Što se tiče Darie i Kolje oni će uživati u svakom slučaju, ali morao sam da obratim pažnju i na nas. Spremanje klope i neko lepo vino to je ono što će druženje učiniti lagodim i opuštajućim za nas roditelje.
Dušan je vegetarijanac pa se moramo iz pristojnosti svi solidarisati i uživati u nekom vegetarijanskom specijalitetu.
Odlučio sam da napravim gulaš od bundeve sa kus kusom, recept sam pronašao na sjajnom blogu o hrani http://prstohvatsoli.com/ koji uređuje Ana V Đurđević, a koja je inače deo tima Mezze magazina za koji pišem i ja. Recept je zaista odličan i ako se odlučite da uživate u zaista ukusnim jelima obavezno posetite ovaj blog nećete se pokajati verujte mi na reč.
U ovom gulašu dominiraju začini i kombinacija slatko- kiselih ukusa, zato sam se odlučio da poslužim vino Vrtlog 2013. podruma Janko iz Smedereva. Ovaj aromatični Sauvignon Blanc koji je inače autorsko delo tehnologa Mladena Dragojlovića je po meni bio pravi izbor za ovo jelo i mislim da će Dušan i Vanja biti oduševljeni.
Druženje je bilo zakazano za tri popodne, jelo sam odlučio da spremim kada gosti dođu jer se sprema jako brzo. Drugari su bili tačni. Kolja i Daria su u početku bili malo stidljivi da bi se malo kasnije opustili i  tako zaigrali da više nisu obraćali pažnju na nas. 
Vanja i Dušan su nam doneli vino koje su kupili u Subotici kada su poslednji put vodili Dariu kod babe i dede. Bio je to Sauvignon Blanc 2013. pogađate naravno vinarije Zvonko Bogdan sa Palića, kakava slučajnost kao da smo se dogovarali.
Gulaš je bio gotov za nepunih pola sata, krenuli smo sa degustacijom suvinjona, znao sam da će Dušan odabrati snažni Vrtolg kao svog favorita, ali je zato Vanja odabrala Zvonka Bogdana, možda iz lokal patriotskih razloga jer su joj roditelji iz Subotice. Šalim se naravno, jednostavno više joj je odgovarao nežni buke ovog vina.
Za Dušana snažne kiseline, mineralnost i voćne note breskve Vrtolga bile su idealan pratilac uz teksturu bundeve, blage kiseline pelata pomešane sa začinima posebno đumbirom i kuminom. Opet za Vanju suvinjon Zvonka Bogdana sa diskretnim aromama egzotičnog voća, a posebo ananasa koji je dominirao bio je za nju savršen spoj sa kus kusom, bundevom, suvim grožđem i cimetom.
Par sati druženja je proletelo kao od šale, drugari su se spremali da krenu kući, Kolja i Daria nisu bili srećni zbog toga, ali smo im obećali da će se videti uskoro.

Dogovorili smo  sledeće druženje kod Dušna i Vanje, posebno mi je bio simpatičan Dušan koji je na vratima izjavio: "Baš me je uhvatio ovaj vrtlog suvinjona" Svi smo se nasmejali, pa do sledećeg druženja,drugari živeli !




                       


                         Gulaš od bundeve sa kus kusom


za 4 osobe
Sastojci:
• 1 srednji crni luk
• 2 čena belog luka
• 1 kašičica svežeg đumbira, sitno rendanog
• 1,5 kašičica mlevenog kumina
• 1 kašičica mlevenog korijandera
• ¼ kašičice ljute paprike, opciono
• malo rendanog muskatnog oraščića
• 1 štapić cimeta
• 1 konzerva paradajz pelata od 400 g
• 500 ml povrtne supe
• oko 700 g bundeve, očišćene
• 2 kašike suvog grožđa
• so po ukusu, svež peršun
• 300 g kus kusa
• 300 g vode
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1/2 kašičice soli
Pripema:
Bundevu ogulite pa naseckajte na kockice veličine zalogaja. Crni i beli luk sitno naceckajte. Pomešajte sve začine, sem soli.
U dubljoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte crni luk. Kada dobije boju, dodajte beli luk, đumbir i mešavinu začina. Promešajte i pržite dok se masa ne pretvori u pastu, 1-2 minuta, sve vreme mešajući i pazeći da ne zagori. Dodajte paradajz, promešajte i krčkajte oko 5 minuta. Dodajte bundevu, suvo grožđe i supu. Posolote po ukusu i ostavite da se krčka na srednjoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 15-20 minuta.
U šerpu sipajate vodu za kus kus, dodajte so i ulje. Pustite da proključa pa dodajte kus kus. Poklopite, ugasite ringlu i ostavite oko 5 minuta da kus kus nabubri. Probajte, ako je tvrd dodajte još malo vode. Višljuškom promešajte kus kus.
Kus kus služite uz gulaš od bundeve, sve pospite sa dosta svežeg peršuna i prženih semenki bundeve.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...