Пређи на главни садржај

Guščija jetra versus Ines u bijelom




Za ovaj delikates francuske kuhinje odabrao sam  orange  vino " Ines u bijelom" berba 2008. vinarije Roxanich iz Kosinožića, Istra. 
Moram da napomenem da je ovo vino kupaža čak sedam sorti  belog grožđa : Italijanski rizling, Tokaj friulano, Sauvignon, Vermentino, Prosecco, Pinot beli i Pinot sivi pa je zbog toga veoma specifičnog ukusa i mirisa. “Ines u bijelom “ je snažno i kompleksno vino koje sa ukusima meda i začinskim notama savršeno prati karamelizovane jabuke i kruške, sa druge strane visoki alkoholi i fini tanini idealno se slažu sa masnoćom i  blagom slatkoćom  pečene guščije jetre  koja me je  neodoljivo podesećala na karamel. Ines u bijelom versus foie gras  još jedan perfect match za pamćenje. Živeli !




.                                

                                  PEČENA GUŠČIJA JETRA SA KARAMELIZOVANIM                           
                                                        JABUKAMA I KRUŠKAMA
                                                     UZ TOSTIRANI  BRIOCHE HLEB
                                                                  


Za dve osobe 


Sastojci : 

- 2 kom  guščije jetre ( foie gras ) debljine 1 cm i težine 100 g 
-1 jabuka oljuštena i isečena na 1/4
-1 kruška oljuštena i isečena na 1/4
-2 kašike  žutog šećera
-20 g maslaca
-60 ml Calvados ( konjak od jabuka )
-so
-biber

Sastojci za brioche hleb :

Starter :

-15 g svežeg kvasca
-60 g mleka
-60 g brašna

Testo :

-250 g brašna
-3 kom  jaja
-1 umućeno jaje
-4 g soli
-15 g šećera u prahu
-120 g omekšalog maslaca



Priprema brioch hleba :

1. Starter :

2. Razmutiti kvasac u toplom mleku pa dodati brašno.
    Ostaviti pokriveno na toplom mestu dok ne poraste duplo.

3. Testo :

4. U narasli starter dodati sve sastojke za testo i mesiti dok ne postane glatko i prestane da vam se lepi za ruke  ( oko 20 minuta ) .

5. Izmeriti 2 dela od po 250 g testa i razvući svaki elipsasto. Saviti po dužim delovima pa srolati.
    Staviti u nauljen pleh i opet ostaviti na toplom  da naraste toliko da napuni pleh. 
    Testo premazati umućenim jajetom.

6. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.

Priprema guščije jetre :


1. Guščiju jetru posoliti i pobiberiti, u dobro zagrejanom tiganju peći sa obe strane po 1 minut.
    Nakon pečenja prebaciti je na papirni ubrus i ostaviti par minuta da upije višak masnoće.

2. U tiganju otopiti maslac i šećer, dodati jabuke i kruške i pržiti ih par minuta.
    Zatim dodati Calvados i pržiti ih još 2-3 minuta dok se u potpunosti ne karamelizuju.

3. Karamelizovane jabuke i kruške prvo  servirati na tanjiru, preko njih staviti pečenu guščiju jetru
    i posuti sa krupnom morskom solju.

4. Kao prilog poslužiti brioche hleb, koji smo prethodno isekli na kriške, skinuli koru, isekli na trouglove
    i ispekli u tosteru.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...