Пређи на главни садржај

Guščija jetra versus Ines u bijelom




Za ovaj delikates francuske kuhinje odabrao sam  orange  vino " Ines u bijelom" berba 2008. vinarije Roxanich iz Kosinožića, Istra. 
Moram da napomenem da je ovo vino kupaža čak sedam sorti  belog grožđa : Italijanski rizling, Tokaj friulano, Sauvignon, Vermentino, Prosecco, Pinot beli i Pinot sivi pa je zbog toga veoma specifičnog ukusa i mirisa. “Ines u bijelom “ je snažno i kompleksno vino koje sa ukusima meda i začinskim notama savršeno prati karamelizovane jabuke i kruške, sa druge strane visoki alkoholi i fini tanini idealno se slažu sa masnoćom i  blagom slatkoćom  pečene guščije jetre  koja me je  neodoljivo podesećala na karamel. Ines u bijelom versus foie gras  još jedan perfect match za pamćenje. Živeli !




.                                

                                  PEČENA GUŠČIJA JETRA SA KARAMELIZOVANIM                           
                                                        JABUKAMA I KRUŠKAMA
                                                     UZ TOSTIRANI  BRIOCHE HLEB
                                                                  


Za dve osobe 


Sastojci : 

- 2 kom  guščije jetre ( foie gras ) debljine 1 cm i težine 100 g 
-1 jabuka oljuštena i isečena na 1/4
-1 kruška oljuštena i isečena na 1/4
-2 kašike  žutog šećera
-20 g maslaca
-60 ml Calvados ( konjak od jabuka )
-so
-biber

Sastojci za brioche hleb :

Starter :

-15 g svežeg kvasca
-60 g mleka
-60 g brašna

Testo :

-250 g brašna
-3 kom  jaja
-1 umućeno jaje
-4 g soli
-15 g šećera u prahu
-120 g omekšalog maslaca



Priprema brioch hleba :

1. Starter :

2. Razmutiti kvasac u toplom mleku pa dodati brašno.
    Ostaviti pokriveno na toplom mestu dok ne poraste duplo.

3. Testo :

4. U narasli starter dodati sve sastojke za testo i mesiti dok ne postane glatko i prestane da vam se lepi za ruke  ( oko 20 minuta ) .

5. Izmeriti 2 dela od po 250 g testa i razvući svaki elipsasto. Saviti po dužim delovima pa srolati.
    Staviti u nauljen pleh i opet ostaviti na toplom  da naraste toliko da napuni pleh. 
    Testo premazati umućenim jajetom.

6. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.

Priprema guščije jetre :


1. Guščiju jetru posoliti i pobiberiti, u dobro zagrejanom tiganju peći sa obe strane po 1 minut.
    Nakon pečenja prebaciti je na papirni ubrus i ostaviti par minuta da upije višak masnoće.

2. U tiganju otopiti maslac i šećer, dodati jabuke i kruške i pržiti ih par minuta.
    Zatim dodati Calvados i pržiti ih još 2-3 minuta dok se u potpunosti ne karamelizuju.

3. Karamelizovane jabuke i kruške prvo  servirati na tanjiru, preko njih staviti pečenu guščiju jetru
    i posuti sa krupnom morskom solju.

4. Kao prilog poslužiti brioche hleb, koji smo prethodno isekli na kriške, skinuli koru, isekli na trouglove
    i ispekli u tosteru.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...