
Moram da napomenem da je ovo vino kupaža čak sedam sorti belog grožđa : Italijanski rizling, Tokaj friulano, Sauvignon, Vermentino, Prosecco, Pinot beli i Pinot sivi pa je zbog toga veoma specifičnog ukusa i mirisa. “Ines u bijelom “ je snažno i kompleksno vino koje sa ukusima meda i začinskim notama savršeno prati karamelizovane jabuke i kruške, sa druge strane visoki alkoholi i fini tanini idealno se slažu sa masnoćom i blagom slatkoćom pečene guščije jetre koja me je neodoljivo podesećala na karamel. Ines u bijelom versus foie gras još jedan perfect match za pamćenje. Živeli !
JABUKAMA I KRUŠKAMA
UZ TOSTIRANI BRIOCHE HLEB
Za dve
osobe
Sastojci
:
- 2 kom
guščije jetre ( foie gras ) debljine 1 cm i težine 100 g
-1
jabuka oljuštena i isečena na 1/4
-1
kruška oljuštena i isečena na 1/4
-2
kašike žutog šećera
-20 g
maslaca
-60 ml
Calvados ( konjak od jabuka )
-so
-biber
Sastojci
za brioche hleb :
Starter
:
-15 g
svežeg kvasca
-60 g
mleka
-60 g
brašna
Testo :
-250 g
brašna
-3 kom
jaja
-1
umućeno jaje
-4 g
soli
-15 g
šećera u prahu
-120 g
omekšalog maslaca
Priprema
brioch hleba :
1.
Starter :
2.
Razmutiti kvasac u toplom mleku pa dodati brašno.
Ostaviti pokriveno na toplom mestu dok ne poraste duplo.
3. Testo
:
4. U
narasli starter dodati sve sastojke za testo i mesiti dok ne postane glatko i
prestane da vam se lepi za ruke ( oko 20 minuta ) .
5. Izmeriti
2 dela od po 250 g testa i razvući svaki elipsasto. Saviti po dužim delovima pa
srolati.
Staviti u nauljen pleh i opet ostaviti na toplom da naraste toliko
da napuni pleh.
Testo premazati umućenim jajetom.
6. Peći
u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
Priprema
guščije jetre :
1.
Guščiju jetru posoliti i pobiberiti, u dobro zagrejanom tiganju peći sa obe
strane po 1 minut.
Nakon pečenja prebaciti je na papirni ubrus i ostaviti par minuta da
upije višak masnoće.
2. U
tiganju otopiti maslac i šećer, dodati jabuke i kruške i pržiti ih par minuta.
Zatim dodati Calvados i pržiti ih još 2-3 minuta dok se u potpunosti ne
karamelizuju.
3.
Karamelizovane jabuke i kruške prvo servirati na tanjiru, preko njih
staviti pečenu guščiju jetru
i posuti sa krupnom morskom solju.
4. Kao
prilog poslužiti brioche hleb, koji smo prethodno isekli na kriške, skinuli
koru, isekli na trouglove
i ispekli u tosteru.
Коментари
Постави коментар