Пређи на главни садржај

Hobotnica versus Prokupac

Za ovo jelo odabrao sam Prokupac boje lila berba 2009. vinarije Budimir iz Aleksandrovca u Župi. Ovo vino napravljeno je od sorte grožđa prokupac koje nam dolazi iz starog vinograda na brdu Gubovac inače jednom od najpoznatijih župskih vinograda, a koji je i između ostalog u vlasništvu istoimene vinarije. Ovaj vinograd se prostire na površini od 1,8 hektara, starost čokota je između 110 i 130 godina, što svakako predstavlja najstariji vinograd prokupca od čijeg grožđa se pravi vino.
Prokupac boje lila je imao fermentaciju u inoksu, maceraciju blizu mesec dana, odležavao je 18 meseci u buradima od 225 litara od srpskog hrasta (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga odležavanje 36 meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta(3000 litara i 5000 litara) i na kraju još 12 meseci u boci. Ukupna godišnja proizvodnja je samo 7500 boca tako da se nesumnjivo radi o zaista izvarednom vinu. 
Moj je savet da se pre konzumacije vino dekantira i ostavi par sati da se lepo otvori i prodiše punim plućima.  Prokupac boje lila je crvene boje sa tamnoljubičastom nijansom, na nosu arome višanja, što se tiče ukusa, a to je ono što nas najviše interesuje kod ovog perfect matcha situacija je sledeća. Vino je u ustima osvežavajuže i izbalansirano sa voćnom notom višnje koja savršeno prati slast pirea od paradajza, paprike, lešnika i badema. Mekani tanini idealan su pratilac kuvanog mesa hobotnice, začinske note i prijatne kiseline besprekorno idu uz bulgur sa aromatičnim začinskim travama i limunov sok u njemu.
Prokupac boje lila je svojom elegantnošću i gracioznošću pokazao u ovom perfect matchu da je izuzetan pratilac ovog prefinjenog jela i svake njegove komponente. Na kraju mogu da kažem da se potpuno slažem sa tvrdnjom vinarije Budimir, koja kaže da ovo vino u sebi nosi mudrost i tajnu župskog podneblja, koju samo stogodišnji čokoti prokupca mogu ispričati. Zato  u to ime živeli!





                                                       Hobotnica versus Prokupac boje lila







  KUVANA HOBOTNICA SA PIREOM OD PAPRIKE, PARADAJZA, BADEMA I 
        LEŠNIKA NA PODLOZI  OD BULGURA SA AROMATIČNIM TRAVAMA






Za 4 osobe

Sastojci :

- 600 g hobotnice
- 1 limun
- 3 lovorova lista
- 1 glavica belog luka
- 3 čena belog luka
- 5 zrna crnog bibera 
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g pečenih oljuštenih badema
- 2 crvene paprike
- 2 paradajza
- 100 g bulgura ( durum pšenica)
- vezica sveže mente
- vezica svežeg bosiljka
- vezica  sveže majčine dušice
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- biber
- potočarka za dekoraciju
- crna krupna vulkanska so


Priprema:


1. 
Dobro očistite i operite hobotnicu. Ako je hobotnica velika čekićem za meso joj
izlupajte deblje krake.

2.
Stavite veliki lonac vode da proključa. Kada voda provri stavite hobotnicu, limun isečen na pola,
biber, lovorov list i beli luk i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena.
Kada se hobotnica lako nabada na viljušku znači da je gotova. Ocedite je od vode,
ostavite je sa strane da se ohladi do sobne temperature i zatim isecite krake hobotnice na veće komade.

3.
Potopite bulgur u malo mlake vode da omekša. Sitno iseckajte listove mente, bosiljka i 
majčine dušice i sve pomešajte sa bulgurom. Sve začiniti po ukusu maslinovim uljem,
limunovim sokom i biberom.

4.
Isecite kapice sa neoljuštenog belog luka tako da se svi čenovi vide. Glavicu belog lika stavite iznad
manjeg komada alu folije, posolite presečenu površinu i prelijte je maslinovim uljem.
Zatvorite foliju. Pecite u rerni na 220 stepeni (bez ventilatora)  zajedno sa paprikom i paradajzom
nekih 30-ak minuta. Izvadite pečenu glavicu iz folije i kad se malo ohlade uzmite celu glavicu u šaku
 i istisnite čenove. Pečenu papriku oljuštite, takođe i pečeni paradajz, dodajte par čenova pečenog
belog luka i napravite  od ovih sastojaka  pire.

5.
Sameljite lešnike i bademe i dodajte ih pireu od paprike, paradajza i belog luka. Dodavati maslinovo
ulje u masu dok ne dobijete gušći sos.

6.
Na tanjiru servirajte bulgur sa aromatičnim travama, odozgo krak hobotnice, preko njega pire od paprike, paradajza,
badema i lešnika, pospite crnom krupnom vulkaskom solju i sa strane ukrasite  listovima potočarke.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...