
Prokupac boje lila je imao fermentaciju u inoksu, maceraciju blizu mesec dana, odležavao je 18 meseci u buradima od 225 litara od srpskog hrasta (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga odležavanje 36 meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta(3000 litara i 5000 litara) i na kraju još 12 meseci u boci. Ukupna godišnja proizvodnja je samo 7500 boca tako da se nesumnjivo radi o zaista izvarednom vinu.
Moj je savet da se pre konzumacije vino dekantira i ostavi par sati da se lepo otvori i prodiše punim plućima. Prokupac boje lila je crvene boje sa tamnoljubičastom nijansom, na nosu arome višanja, što se tiče ukusa, a to je ono što nas najviše interesuje kod ovog perfect matcha situacija je sledeća. Vino je u ustima osvežavajuže i izbalansirano sa voćnom notom višnje koja savršeno prati slast pirea od paradajza, paprike, lešnika i badema. Mekani tanini idealan su pratilac kuvanog mesa hobotnice, začinske note i prijatne kiseline besprekorno idu uz bulgur sa aromatičnim začinskim travama i limunov sok u njemu.
Prokupac boje lila je svojom elegantnošću i gracioznošću pokazao u ovom perfect matchu da je izuzetan pratilac ovog prefinjenog jela i svake njegove komponente. Na kraju mogu da kažem da se potpuno slažem sa tvrdnjom vinarije Budimir, koja kaže da ovo vino u sebi nosi mudrost i tajnu župskog podneblja, koju samo stogodišnji čokoti prokupca mogu ispričati. Zato u to ime živeli!
Hobotnica versus Prokupac boje lila
KUVANA HOBOTNICA SA PIREOM OD
PAPRIKE, PARADAJZA, BADEMA I
LEŠNIKA NA PODLOZI OD BULGURA SA AROMATIČNIM TRAVAMA
Za 4 osobe
Sastojci :
- 600 g hobotnice
- 1 limun
- 3 lovorova lista
- 1 glavica belog luka
- 3 čena belog luka
- 5 zrna crnog bibera
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g pečenih oljuštenih badema
- 2 crvene paprike
- 2 paradajza
- 100 g bulgura ( durum pšenica)
- vezica sveže mente
- vezica svežeg bosiljka
- vezica sveže majčine dušice
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- biber
- potočarka za dekoraciju
- crna krupna vulkanska so
Priprema:
1.
Dobro očistite i operite hobotnicu.
Ako je hobotnica velika čekićem za meso joj
izlupajte deblje krake.
2.
Stavite veliki lonac vode da
proključa. Kada voda provri stavite hobotnicu, limun isečen na pola,
biber, lovorov list i beli luk i
kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena.
Kada se hobotnica lako nabada na
viljušku znači da je gotova. Ocedite je od vode,
ostavite je sa strane da se ohladi
do sobne temperature i zatim isecite krake hobotnice na veće komade.
3.
Potopite bulgur u malo mlake vode da
omekša. Sitno iseckajte listove mente, bosiljka i
majčine dušice i sve pomešajte sa
bulgurom. Sve začiniti po ukusu maslinovim uljem,
limunovim sokom i biberom.
4.
Isecite kapice sa neoljuštenog belog
luka tako da se svi čenovi vide. Glavicu belog lika stavite iznad
manjeg komada alu folije, posolite
presečenu površinu i prelijte je maslinovim uljem.
Zatvorite foliju. Pecite u rerni na
220 stepeni (bez ventilatora) zajedno sa paprikom i paradajzom
nekih 30-ak minuta. Izvadite pečenu
glavicu iz folije i kad se malo ohlade uzmite celu glavicu u šaku
i istisnite čenove. Pečenu
papriku oljuštite, takođe i pečeni paradajz, dodajte par čenova pečenog
belog luka i napravite od ovih
sastojaka pire.
5.
Sameljite lešnike i bademe i dodajte
ih pireu od paprike, paradajza i belog luka. Dodavati maslinovo
ulje u masu dok ne dobijete gušći
sos.
6.
Na tanjiru servirajte bulgur sa
aromatičnim travama, odozgo krak hobotnice, preko njega pire od paprike,
paradajza,
badema i lešnika, pospite crnom
krupnom vulkaskom solju i sa strane ukrasite listovima potočarke.
Коментари
Постави коментар