Пређи на главни садржај

Kineski rezanci sa povćem versus Vinum

Vino koje sam odabrao uz ovo jelo je Italijanski rizling berba 2012. vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, Vojvodina, Srbija. Veliki sam ljubitelj azijske kuhinje i njihovih jela u kojima dominiraju kombinacije raznih ukusa, kao što su slatko-slano, kiselo-slatko i ljuto-kiselo. U ovom jelu je prisutan slatko-ljuti ukus koji je po meni odličan pratilac ovog italijanskog rizlinga sa Fruške gore. Izraziti voćni ukusi, posebno vinogradarska breskva i ananas savršeno prate slatke ukuse u jelu koji dolaze od šargarepe i meda. Fino izbalansirane kiseline u vinu smiruju ljute ukuse od čili papričice i đumbira i sa mariniranom piletinom daju jedan harmoničan sklad azijsko-fruškogorskih ukusa. Jelo se brzo priprema, vino je dostupno po krajnje fer ceni tako, da ovaj savršen par vina i hrane toplo preporučujem. Živeli !





                                       




                                        KINESKI REZANCI SA PILETINOM I POVRĆEM


za dve osobe :

Sastojci :

Marinada za piletinu :

-1 kašikica senfa
-2 kašike soja sosa
-1 kašika aćeta balsamica
-1 kašikica mlevene paprike
-so
-biber

0stali sastojci :

-200 gr pilećeg belog mesa
-200 gr kineskih rezanaca
-1 ljuta čili paprika
-1 crvena paprika
-1 tikvica
-10 gr svežeg đumbira
-1 prazilik
-1 crni luk
-1 čen belog luka
-1 šargarepa
-100 gr šampinjona
-100 gr kupusa
-1 kašikica meda
-50 ml soja sosa
-3 kašike susamovog ulja
-so
-biber

Priprema :

1.      Pileće belo meso narezati na sitne kockice, pomešati sastojke za marinadu i u nju staviti piletinu. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
2.      Povrće očistiti i narezati na tanke štapiće „žilijen“(tikvicu, praziluk, šargarepu, đumbir, kupus, papriku), crni luk na kockice, beli luk i šampinjone na listiće i čili papričicu sitno iseckati.
3.      Staviti vodu za kineske rezance i dodati pola kašike krupne morske soli.
4.      U woku jako zagrejati ulje, dodati beli luk, crni luk, čili papričicu, kad luk zamiriše, dodati piletinu, med i kašiku soja sosa, pržiti meso 3 minuta.
5.      Zatim dodati šargarepu, đumbir, papriku i pržiti 3 minuta. Zatim dodati šampinjone, tikvice, kupus i praziluk, dodati još soja sosa i pržiti još 5 minuta.
6.      Kineske rezance kuvati 3-4 minuta, procediti ih i ubaciti u wok.
7.      Na kraju sve dobro promešati da rezanci upiju sve ukuse po želji dodati još soja sosa i pržiti još par minuta.








Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...