Vino
koje sam odabrao kao savršen par ovom kolaču sa višnjama bilo je Crna
Tamjanika 2015. vinarije Matalj iz Negotina. U pitanju je autentično vino
Negotinske Krajine, dobijeno od prezrelog grožđa sorte Crna Tamjanika,
poluslatko vino sa očuvanom prirodnom svežinom. Može se piti samo, rashlađeno
kao aperitiv, naravno ja sam se ipak odlučio da ga ukombinujem sa ovim ukusnim
kolačem.
·
U
čaši je vino prelepe svetlovišnjaste boje, na nosu muskatno sa aromama crnih
višanja koje su stapale sa mirisima pečenih višanja u kolaču. U ustima pitko,
elegantno, izbalansiranih kiselina i fine slatkoće. U ovom vinu posebno bih
izdvojio ukus koji je podsećao na sok od višanja koji je bio savršen par sa
slatkom mekanom teksturom kolača, koji je bio natopljen sokom od višanja
koje su iste pustile tokom pečenja,
·
Kod
ovog perfect matcha vodio sam se uzrečicom poznatog arhitekte Ludwig Mies van
de Rohe "Manje je više", znači jedan jednostavni starinski kolač, sa
par najosnovnijih sastojaka, baš kako su ga pravile naše bake, pokazao se kao
odličan spoj sa ovom Crnom Tamjanikom koju je krasila jednostavnost,
inovativnost, preciznost , sloboda, strukturalnost i na kraju moderan duh
udahnut jednoj staroj sorti pred kojom je blistava budućnost.
·
Živeli!
KOLAČ SA VIŠNJAMA
za 8 osoba
Sastojci:
·
5
jaja
·
1,5 čaša šećera (300 gr)
·
1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
·
1 čaša ulja (170 gr)
·
2 čaše brašna (270 gr)
·
1/2 kesice praška za pecivo
·
400
- 500 gr višanja
·
malo prah šećera za posipanje kolača
·
vanil
šećer
·
čaša
= 2 dl
·
·
Priprema:
·
·
1. Razbiti jaja i odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati
šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati
polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i
prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
·
·
2. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i
brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje
(sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
·
·
3. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile
se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom
nožića malo gurnem nadole.
Staviti
kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni.
Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga 30 do 35 minuta, a to se
vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
·
·
4. Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah
šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
·
Коментари
Постави коментар