Пређи на главни садржај

Kolač sa višnjama versus crna Tamjanika



               Vino koje sam odabrao kao savršen par ovom kolaču sa višnjama bilo je  Crna Tamjanika 2015. vinarije Matalj iz Negotina. U pitanju je autentično vino Negotinske Krajine, dobijeno od prezrelog grožđa sorte Crna Tamjanika, poluslatko vino sa očuvanom prirodnom svežinom. Može se piti samo, rashlađeno kao aperitiv, naravno ja sam se ipak odlučio da ga ukombinujem sa ovim ukusnim  kolačem.
·                     U čaši je vino prelepe svetlovišnjaste boje, na nosu muskatno sa aromama crnih višanja koje su stapale sa mirisima pečenih višanja u kolaču. U ustima pitko, elegantno, izbalansiranih kiselina i fine slatkoće. U ovom vinu posebno bih izdvojio ukus koji je podsećao na sok od višanja koji je bio savršen par sa slatkom mekanom  teksturom kolača, koji je bio natopljen sokom od višanja koje su iste pustile tokom pečenja,
·                     Kod ovog perfect matcha vodio sam se uzrečicom poznatog arhitekte Ludwig Mies van de Rohe "Manje je više", znači jedan jednostavni starinski kolač, sa par najosnovnijih sastojaka, baš kako su ga pravile naše bake, pokazao se kao odličan spoj sa ovom Crnom Tamjanikom koju je krasila jednostavnost, inovativnost, preciznost , sloboda, strukturalnost i na kraju  moderan duh udahnut jednoj staroj sorti pred kojom je blistava budućnost.
·                     Živeli!




                                                        KOLAČ SA VIŠNJAMA


za 8 osoba

Sastojci:

·                     5 jaja
·                     1,5 čaša šećera (300 gr)
·                     čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
·                     čaša ulja (170 gr)
·                     čaše brašna (270 gr)
·                     1/2 kesice praška za pecivo
·                     400 - 500 gr višanja
·                     malo prah šećera za posipanje kolača
·                     vanil šećer
·                     čaša = 2 dl
·                    

·                     Priprema:
·                      
·                     1. Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
·                      
·                     2. Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
·                      
·                     3. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga 30 do 35 minuta, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
·                      
·                     4. Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
·                      


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...