
Smederevka je bledo zelene boje, na nosu mirisi limuna i limete koji su se savršeno stapali sa citrusnim mirisima u prelivu kolača.
U ustima ovo vino je suvo, umereno puno, hrsakvih kiselina koje su pratile kiselkasto-slatku koru kuglofa koja je dolazila od soka limuna i meda. Na kraju voćni ukusi u završnici slagali su se sa mekom, sočnom, slatko mednom i vazdušastom teksturom kolača.
Živeli!
Kuglof versus Smederevka
KASUTERA (CASTELLA ) KUGLOF
Za
10 porcija
Sastojci:
- 8 većih jaja
- 300 gr šećera
- 200 gr višenamenskog brasna ili brašna za hleb
- 100 ml mleka
- 4 kašike meda + 1 kašika za premazivanje
- 8 većih jaja
- 300 gr šećera
- 200 gr višenamenskog brasna ili brašna za hleb
- 100 ml mleka
- 4 kašike meda + 1 kašika za premazivanje
- sok od 1 limuna
- kockica maslaca za podmazivanje kalupa
za preliv:
- 150 gr šećera u prahu
- sok od jedne limete
- rendana korica jedne limete
I još potrebno:
- mikser
- kalup za kuglof
- velika posuda za miksanje
- šerpa za kuvanje na vodenoj pari
- žica za mućenje
- lopatica
- četkica
- plastična kesa (za zamrzivac npr.)
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 170 stepeni.
2. Kalup za kuglof dobro podmazati maslacem.
3. Napuniti šerpu sa vodom, a zatim prokuvati. Isključiti ringlu i ostaviti šerpu na ringli.
4. Dok voda ne prokuva izmešati med i mleko, malo zagrejati smesu kako bi se med lepo istopio i u potpunosti izmešao sa mlekom.
5. Odmeriti šecer i brašno. Brašno dva puta prosejati.
6. Razbiti jaja u činiju, kratko ih miksati pa dodati šecer. Nastaviti mućenje nad šerpom sa vrelom vodom. Staviti činiju iznad šerpe i miksati lagano dok smesa ne počne da se zgušnjava. Kad osetite da je smesa mlaka skinite činiju sa jajima sa pare i nastavite miksanje. Ako se u medjuvremenu ponovo ohladi, vratite je na paru da se dodatno zagreje. Najbolju teksturu kolača dobićete ako krenete miksanje mikserom uključenim na 2. ili 3. brzinu, a zatim, čim primetite da je smesa pocela da se zgušnjava, prebacite mikser na 1 i nastavite mućenje dok ne dobijete skroz gustu smesu (trebaće vam oko 15-ak minuta miksanja). Masa je umućena kada možete žicom miksera ispisati svoje inicijale na površini, a oni ostanu na povrsini dovoljno dugo da ih možete pročitati i zatim se stope sa ostatkom smese.
7. U umućena jaja dodati smesu mleka i meda. Nakon toga ručno umešajte brašno. Koristeći žicu za mućenje, dodati kašiku po kašiku brašna, mešati nakon svake kašike brašna sve dok se brašno u potpunosti ne poveže sa smesom.
8. Sipati pripremljenu smesu u kalup puneći ga do vrha.
9. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći 50 minuta. Mozete proveriti drvenim štapicem da li je kuglof pečen... gurnite štapic u sredinu kuglofa i ako izadje čist znači gotovo je.
10. U medjuvremenu izmešati 1 kašiku meda i sok od limuna sa dve kašičice vrele vode.
Kada izvadite kuglof iz rerne odmah ga premažite glazurom od meda, limuna i vode i ostavite da se malo prohladi.
Kada je dovoljno hladan da možete da ga uzmete u ruke, a ne ispečete se, a ipak još dosta vruć, izvadite ga iz kalupa i stavite ga u najlon kesu. Svezite krajeve kese pa vruć kuglof stavite u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći.
11. Sutradan pripremite preliv, sok od limete, i šećer u prahu dobro
promešajte da se svi sastojci sjedine, i
prelijte kuglof, pospite rendanom korom limete.
Коментари
Постави коментар