Пређи на главни садржај

Limun kocke versusTrijumf late harvest Aleksandrović

Za limun kocke sa maslinovim uljem i krupnom morskom soli odabrao sam dezertno vino Trijumf Late Harvest 2013. kasna berba grožđa sorte Traminac.
Ovo vino nam dolazi iz vinarije Aleksandrović iz Vinče, Topola, Oplenac i slobodno mogu da kažem da je ovo jedno od najboljih dezertnih vina iz Srbije.
Trijumf Late Harvest je zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi breskve i kruške  uz note meda, tropskog voća i smokvi, a ono što je najbitnije za ovaj perfect match je u stvari sam  ukus vina.
U ustima sveže, savršeno izbalansiranih kiselina koje su odlično pratile kiseline limun kocki, a posebno ukus maslinovog ulja u filu.  Slasna završnica ovog vina sa aromama mandarine i ružinih latica činila je idealan par sa slatko-slanim ukusom  prhkog testa i šećera u prahu odnosno krupne morske soli.
Moram da kažem da je ovo zaista izvrsno vino, nažalost godišnja proizvodnja ovog vina je mala, tako da će jako brzo nestati sa tržišta. Ipak najveći problem je veličina boce od 375 ml toliko je pitko da sam poželeo da imam veću bocu. Ono što bi meni odgovaralo je najveća zvanična vinska boca od 15 litara, jedan Navukodonosor  bi ipak bio prava stvar za ovaj perfect match, zato živeli !






                                   





               LIMUN KOCKE S MASLINOVIM ULJEM I KRUPNOM MORSKOM SOLI



Za 24 kocke

Sastojci :

 Za  prhko testo

 - 160 g mekog brašna za kolače
 -  50 g šećera
 -  25 g šećera u prahu
 -  rendana kora od 1 limuna
 -  prstohvat soli
 - 150 g maslaca, isečenog na kockice

Za fil od limuna

 - 5 limuna
- 300 g šećera
- 2 jaja plus 3 žumanca
- 1 kašičica gustina
- prstohvat soli
- 60 g maslaca, isečenog na kockice
- 60 ml maslinovog ulja


Za dekoraciju

- šećer u prahu za posipanje
- krupna morska so za posipanje


Priprema :


1.   Zagrejati rernu na 170 stepeni celzijusovih, pripremiti kalup za pečenje kvadratnog oblika, dimenzija 23 x 23 cm.
      Na dno kalupa za pečenje staviti papir za pečenje koji smo prethodno isekli tako da sa dve strane prelazi ivice kalupa u dužini od 10 cm.
      Ovo smo uradili da bi nakon pečenja lakše izvadili kolač iz kalupa.

2.   U većoj činiji pomešati sastojke za prhko testo, brašno, rendanu koru limuna, so, šećer i šećer u prahu. Sve dobro promešati kašikom,
      zatim dodati kockice maslaca i rukama  sve dobro brzo zamesiti, dodavati brašno ako testo postane lepljivo.
      Prebaciti testo u kalup, rukama ga rasporediti po celom dnu kalupa, ubaciti prhko testo u rernu da se peče 35 minuta.

3.   Dok se prhko testo peče, pripremiti fil od limuna. Narendati koru od jednog limuna i ostaviti je sa strane. Iscediti sok od limuna.



4.  U manjoj šerpi, pomešati sok od limuna, šećer, so, gustin, jaja i žumanca, kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, otprilike
     5 minuta dok smesa  ne počne da ključa. Fil će tada početi da se zgušnjava tako da ga odmah treba skloniti sa vatre.
     Fil procediti kroz cediljku u drugu posudu, odmah dodati maslinovo ulje, rendanu koru limuna i maslac isečen na kockice. Sve dobro promešati
     da masa postane homogena.

5.  Pečeno prhko testo izvaditi iz rerne, ne vaditi ga iz kalupa već preko njega sipati fil od limuna, vratiti kalup ponovo u rernu da se sve zapeče
    još 15 minuta. Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim ga prebaciti u frižider na par sati da se dobro ohladi.
    Pre serviranja kolač iseći na kocke i posuti ih šećerom u prahu i krupnom morskom solju.








 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...