
Ovo vino nam dolazi iz vinarije Aleksandrović iz Vinče, Topola, Oplenac i slobodno mogu da kažem da je ovo jedno od najboljih dezertnih vina iz Srbije.
Trijumf Late Harvest je zlatno žute boje, na nosu dominiraju mirisi breskve i kruške uz note meda, tropskog voća i smokvi, a ono što je najbitnije za ovaj perfect match je u stvari sam ukus vina.
U ustima sveže, savršeno izbalansiranih kiselina koje su odlično pratile kiseline limun kocki, a posebno ukus maslinovog ulja u filu. Slasna završnica ovog vina sa aromama mandarine i ružinih latica činila je idealan par sa slatko-slanim ukusom prhkog testa i šećera u prahu odnosno krupne morske soli.
Moram da kažem da je ovo zaista izvrsno vino, nažalost godišnja proizvodnja ovog vina je mala, tako da će jako brzo nestati sa tržišta. Ipak najveći problem je veličina boce od 375 ml toliko je pitko da sam poželeo da imam veću bocu. Ono što bi meni odgovaralo je najveća zvanična vinska boca od 15 litara, jedan Navukodonosor bi ipak bio prava stvar za ovaj perfect match, zato živeli !
LIMUN KOCKE S MASLINOVIM ULJEM I KRUPNOM MORSKOM SOLI
Za 24 kocke
Sastojci :
Za prhko testo
- 160 g mekog brašna za kolače
- 50 g šećera
- 25 g šećera u prahu
- rendana kora od 1 limuna
- prstohvat soli
- 150 g maslaca, isečenog na kockice
Za fil od limuna
- 5 limuna
- 300 g šećera
- 2 jaja plus 3 žumanca
- 1 kašičica gustina
- prstohvat soli
- 60 g maslaca, isečenog na kockice
- 60 ml maslinovog ulja
Za dekoraciju
- šećer u prahu za posipanje
- krupna morska so za posipanje
Priprema :
1. Zagrejati rernu na 170 stepeni celzijusovih, pripremiti kalup za pečenje kvadratnog oblika, dimenzija 23 x 23 cm.
Na dno kalupa za pečenje staviti papir za pečenje koji smo prethodno isekli tako da sa dve strane prelazi ivice kalupa u dužini od 10 cm.
Ovo smo uradili da bi nakon pečenja lakše izvadili kolač iz kalupa.
2. U većoj činiji pomešati sastojke za prhko testo, brašno, rendanu koru limuna, so, šećer i šećer u prahu. Sve dobro promešati kašikom,
zatim dodati kockice maslaca i rukama sve dobro brzo zamesiti, dodavati brašno ako testo postane lepljivo.
Prebaciti testo u kalup, rukama ga rasporediti po celom dnu kalupa, ubaciti prhko testo u rernu da se peče 35 minuta.
3. Dok se prhko testo peče, pripremiti fil od limuna. Narendati koru od jednog limuna i ostaviti je sa strane. Iscediti sok od limuna.
4. U manjoj šerpi, pomešati sok od limuna, šećer, so, gustin, jaja i žumanca, kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, otprilike
5 minuta dok smesa ne počne da ključa. Fil će tada početi da se zgušnjava tako da ga odmah treba skloniti sa vatre.
Fil procediti kroz cediljku u drugu posudu, odmah dodati maslinovo ulje, rendanu koru limuna i maslac isečen na kockice. Sve dobro promešati
da masa postane homogena.
5. Pečeno prhko testo izvaditi iz rerne, ne vaditi ga iz kalupa već preko njega sipati fil od limuna, vratiti kalup ponovo u rernu da se sve zapeče
još 15 minuta. Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim ga prebaciti u frižider na par sati da se dobro ohladi.
Pre serviranja kolač iseći na kocke i posuti ih šećerom u prahu i krupnom morskom solju.
Коментари
Постави коментар