Za ovaj perfect match odabrao sam vino koje sam koristio u spremanju ovog jela, u pitanju je francusko vino " Chablis Premier Cru Vaillons" 2011. Ovaj šabli (Chablis) nam dolazi sa severa Burgundije od proizvođača Bouchard Ainé et Fils, inače ova vinarija osnovana je davne 1750. godine tako da je najstarija u Burgundiji.Tradicionalno ovo vino je napravljeno od sorte grožđa Chardonny, karakteristične je intezivno žute boje, na nosu veoma citrusno sa primesama vanile, badema i lešnika, mineralno, hrskavo, začinsko i oštro. Što se tiče slaganja sa ovim jelom mogu da kažem da je bio pun pogodak , puterast ukus sa tonovima citrusa savršeno su pratili meso lososa i preliv od vina i maslaca. Fino izbalansirane kiseline, ukusi manga i prezrelog voća bili su idealn pratilac uz meso lososa i kuvano povrće, a posebno bih skrenuo pažnju na kombinaciju sa brokolijem.
Na kraju moram da se zahvalim gospodinu Nikoli Biorčeviću vlasniku Wine Treasury što mi je omogućio da uživam u ovom vrhunskom vinu i da bez njegove pomoći ne bi bilo ovog perfect matcha. Kompanija Wine Treasury je uvoznik i distributer vina iz najboljih regija Evrope kao što su Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Hrvatska. Ukoliko i vi želite da probate ovo vino ili neka druga koja se nalaze u ponudi ove kompanije, probajte sigurno nećete pogrešiti www.winetreasury.rs
Živeli!
LOSOS SA ŠABLIJEM
Za dve osobe
Sastojci :
- 400 g fileta lososa
- 200 ml vina Chablis
- 100 g celera
- 100 g šargarepe
- 100 g praziluka
- 50g brokolija
- 100 ml vode
- 2 čena belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 1 kašičica sitno seckanog peršuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica maslaca
- so
- biber
Priprema :
1. U zagrejan tiganj sipajte vino, kada vino provri dodajte vodu, šargarepu i celer iseckanu na trakice ( žilijen ),
sitno seckani beli luk i poklopite tiganj. Nakon nekoliko minuta dodajte dodajte grančicu ruzmarina i praziluk
iseckan na trakice.
2. Posolite i pobiberite filete lososa i dodajte ga u tiganj sa povrćem, poklopite i kuvajte još 7-8 minuta.
3 Izvadite ribu iz tiganja, a u povrće dodajte maslac, peršunov list i maslinovo ulje, dinstati dok se
maslac ne otopi.
4. Servirajte losos i povrće, a za prilog obareni brokoli.

Коментари
Постави коментар