Пређи на главни садржај

Losos versus Chablis Premier Cru Vaillons

  Za ovaj perfect match odabrao sam vino koje sam koristio u spremanju ovog jela, u pitanju je francusko vino " Chablis Premier Cru Vaillons" 2011. Ovaj šabli (Chablis) nam dolazi sa severa Burgundije od proizvođača Bouchard Ainé et Fils, inače ova vinarija osnovana je davne 1750. godine tako da je najstarija u Burgundiji.
Tradicionalno ovo vino je napravljeno od sorte grožđa Chardonny, karakteristične je intezivno žute boje, na nosu veoma citrusno sa primesama vanile, badema i lešnika, mineralno, hrskavo, začinsko i oštro. Što se tiče slaganja sa ovim jelom mogu da kažem da je bio pun pogodak , puterast ukus sa tonovima citrusa savršeno su pratili meso lososa i preliv od vina i maslaca. Fino izbalansirane kiseline, ukusi manga i prezrelog voća bili su idealn pratilac uz meso lososa i kuvano povrće, a posebno bih skrenuo pažnju na kombinaciju sa brokolijem.
Na kraju moram da se zahvalim gospodinu Nikoli Biorčeviću vlasniku Wine Treasury što mi je omogućio da uživam u ovom vrhunskom vinu i da bez njegove pomoći ne bi bilo ovog  perfect matcha. Kompanija Wine Treasury je uvoznik i distributer vina iz najboljih regija Evrope kao što su Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Hrvatska. Ukoliko i vi želite da probate ovo vino ili neka druga koja se nalaze u ponudi ove kompanije, probajte sigurno nećete pogrešiti www.winetreasury.rs
Živeli!
                                         


                                           






                                                               LOSOS SA ŠABLIJEM



Za dve osobe

Sastojci :

- 400 g  fileta lososa
- 200 ml vina Chablis
- 100 g celera
- 100 g šargarepe
- 100 g praziluka
- 50g brokolija
- 100 ml vode
- 2 čena belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 1 kašičica sitno seckanog peršuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica maslaca
- so
- biber



Priprema :

1. U zagrejan tiganj sipajte vino, kada vino provri dodajte vodu, šargarepu i celer iseckanu na trakice ( žilijen ),
    sitno seckani beli luk i poklopite tiganj.  Nakon nekoliko minuta dodajte dodajte grančicu ruzmarina i praziluk
    iseckan na trakice.

2. Posolite i pobiberite filete lososa i dodajte ga u tiganj sa povrćem, poklopite i kuvajte još 7-8 minuta.


3 Izvadite ribu iz tiganja, a u povrće dodajte maslac, peršunov list i maslinovo ulje, dinstati dok se
   maslac ne otopi.


4. Servirajte losos i povrće, a za prilog obareni brokoli.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...