Пређи на главни садржај

Losos versus Chablis Premier Cru Vaillons

  Za ovaj perfect match odabrao sam vino koje sam koristio u spremanju ovog jela, u pitanju je francusko vino " Chablis Premier Cru Vaillons" 2011. Ovaj šabli (Chablis) nam dolazi sa severa Burgundije od proizvođača Bouchard Ainé et Fils, inače ova vinarija osnovana je davne 1750. godine tako da je najstarija u Burgundiji.
Tradicionalno ovo vino je napravljeno od sorte grožđa Chardonny, karakteristične je intezivno žute boje, na nosu veoma citrusno sa primesama vanile, badema i lešnika, mineralno, hrskavo, začinsko i oštro. Što se tiče slaganja sa ovim jelom mogu da kažem da je bio pun pogodak , puterast ukus sa tonovima citrusa savršeno su pratili meso lososa i preliv od vina i maslaca. Fino izbalansirane kiseline, ukusi manga i prezrelog voća bili su idealn pratilac uz meso lososa i kuvano povrće, a posebno bih skrenuo pažnju na kombinaciju sa brokolijem.
Na kraju moram da se zahvalim gospodinu Nikoli Biorčeviću vlasniku Wine Treasury što mi je omogućio da uživam u ovom vrhunskom vinu i da bez njegove pomoći ne bi bilo ovog  perfect matcha. Kompanija Wine Treasury je uvoznik i distributer vina iz najboljih regija Evrope kao što su Francuska, Španija, Italija, Nemačka i Hrvatska. Ukoliko i vi želite da probate ovo vino ili neka druga koja se nalaze u ponudi ove kompanije, probajte sigurno nećete pogrešiti www.winetreasury.rs
Živeli!
                                         


                                           






                                                               LOSOS SA ŠABLIJEM



Za dve osobe

Sastojci :

- 400 g  fileta lososa
- 200 ml vina Chablis
- 100 g celera
- 100 g šargarepe
- 100 g praziluka
- 50g brokolija
- 100 ml vode
- 2 čena belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 1 kašičica sitno seckanog peršuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica maslaca
- so
- biber



Priprema :

1. U zagrejan tiganj sipajte vino, kada vino provri dodajte vodu, šargarepu i celer iseckanu na trakice ( žilijen ),
    sitno seckani beli luk i poklopite tiganj.  Nakon nekoliko minuta dodajte dodajte grančicu ruzmarina i praziluk
    iseckan na trakice.

2. Posolite i pobiberite filete lososa i dodajte ga u tiganj sa povrćem, poklopite i kuvajte još 7-8 minuta.


3 Izvadite ribu iz tiganja, a u povrće dodajte maslac, peršunov list i maslinovo ulje, dinstati dok se
   maslac ne otopi.


4. Servirajte losos i povrće, a za prilog obareni brokoli.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...