Naše
prijateljstvo je počelo kada smo Dejana i ja gostovali na sjajnom Neveninom
blogu gde smo radili uparivanje vina i hrane, bilo je to jedno zaista
lepo iskustvo i od tada smo počeli redovno da se družimo i uživamo u
sjajnim večerama.
Na
Neveninom blogu www.hlebilale.com možete naći izvrsne recepte,
jela su vegetarijanska, tako ako želite da uživate u zdravim i ukusnim jelima
obavezno posetite blog.
Od skoro
je Nevena alias kuvarica lalica pokrenula novi projekat, Laličine
kuvarske radionice www.kuvarskeradionice.com. Radionice
su predviđene da se održavaju u njenoj prekrasnoj kuhinji, gde će vam
Nevena odati svoje velike i male kulinarske tajne. Naravno svima onima
koji su raspoloženi da kuvaju i uživaju u ukusnim zalogajima.
Na tim
radionicama trebao bih i ja da učestvujem sa uparivanjem vina i hrane,
organizovali smo večeru kod nas da se dogovorimo oko pojedinosti. Taman imam priliku da Neveni i Miljanu koji su inače
vegetarijanci spremim jedno ukusno vegetarijansko jelo upareno sa dva
vina.Treba da se predstavim u najboljem svetlu i pokažem kako bi to
izgledalo na predstojećim radionicama.
Nevena
je veliki ljubitelj pasti tako da sam odabrao jelo sa testeninom u obliku
školjki ili kao ih zovu italijani lumaconi sa čeri paradajzom,
gorgonzolom i pinjolama.
Ovo
mediteransko jelo odlučio sam da uparim sa dva osvežavajuća rozea, jedan je
Rose vinarije Temet 2012. iz Lozovika, Jagodina. Drugi je sa severa Srbije sa
Palića vinarije Zvonko Bogdan Rose berba 2012.
Jelo je
jednostavno i brzo za pripremu, dok se vino hladilo, gosti su stigli i dok smo
popili po jednu čašu vina, pasta je već bila u tanjiru. Nevena i Miljan su
uživali u zalogajima, probali su oba vina ali sada su želeli da im pojasnim
zbog čega sam odabrao ova dva vina i zašto baš uz ovo jelo.
Odnosno kako
bih ja to objasnio na radionicama, ok, evo mojih utisaka.
Temet
roze od sorte grožđa Cabernet Sauvignon sa jakim voćnim ukusima na trenutke
pomalo džemasto i kremasto, odličan je pratilac gorgonzole i pečenih pinjola. Davao je ovom jelu jednu
osvežavajuću notu, bio je to ukus mediterana u tanjiru. Roze vinarije Zvonko
Bogdan inače kupaža tri sorte grožđa Merlot 50%, Cabernet Franc 30 % i
Frankovka 20 % učinila je da ovo vino bude fino izbalansiranih kiselina
koje su idealno pratile kiseline čeri paradajza. Ovaj elegantan roze sa
prefinjenim voćnim aromama prosto je smirivao jak ukus gorgonzole, čineći
jedan savršen par jela i vina.
Nevena i
Miljan su nakon mojih komentara, sada potpuno drugačije doživeli odnos vina i
hrane, Nevena je rekla da je sve to bilo tu, svi ukusi, sve je osetila ali ipak
trebao je neko da joj pokaže i sve to poveže u jednu skladnu celinu. U
jedan savršen par. Dogovor je pao, biću deo tima sjajnih lalicinih
radionica.Ura !
Zato
drugari kada ovo budete čitali, ne budite lenji posetite sajt sa
lalicinim radionicama ko zna možda se vidimo na nekoj od njih i zajedno
uživamo u savršenom paru hrane i vina.
Živeli !
Školjke sa paradajzom i gorgonzolom
Sastojci
za 4 osobe :
-2 čena
belog luka
-500 g
mini paradajza
-200 g
gorgonzole
-2
kašike pinjola
-500 g
testenine u obliku velikih školjki ( lumaconi )
-so
-biber
-3
kašike maslinovog ulja
Priprema
:
1. Beli
luk oljuštite i naseckajte, paradajz prepolovite, a gorgonzolu razmrvite.
Pinjole propržite na suvom tiganju da porumene pa ih izvadite. Testeninu
skuvajte u mnogo posoljene vode po upustvu sa pakovanja da bude " al dente
". Rernu za to vreme zagrejte na 200 stepeni.
2.
Polovine mini paradajza posložite u vatrostalnu posudu tanko premazanu uljem,
pospite ih gorgonzolom, posolite, pobiberite i pecite na srednjem nivou u rerni
desetak minuta. U tiganju zagrejte preostalo ulje, na njemu prodinstajte
usitnjeni beli luk. Školjke ocedite i dodajte belom luku, po potrebi posolite i
pobiberite.
3.
Rasporedite ih na tanjire sa zapečenim paradajzom, pospite pinjolima i po želji
biberom.
Коментари
Постави коментар