Пређи на главни садржај

Lumaconi versus versus Rose





Nevena i Miljan su mladi bračni par iz Bačkog Petrovca. Drugari koji obožavaju dobru hranu, lepa vina i  putovanja koja su obično prepuna gastro-kulinarskih užitaka. Inače to je sve  ono što takođe interesuje suprugu i mene, tako da se pre ili kasnije takvi ljudi sretnu i upoznaju. Ja iskreno verujem da to nikada nije slučajnost već da to mora da se desi, to je negde zapisano.
Naše prijateljstvo je počelo kada smo Dejana i ja gostovali na sjajnom Neveninom blogu  gde smo radili uparivanje vina i hrane, bilo je to jedno zaista lepo iskustvo i od tada smo  počeli redovno da se družimo i uživamo u sjajnim večerama.
Na Neveninom blogu www.hlebilale.com možete naći izvrsne recepte, jela su vegetarijanska, tako ako želite da uživate u zdravim i ukusnim jelima obavezno posetite blog. 
Od skoro je Nevena alias kuvarica lalica  pokrenula  novi projekat, Laličine kuvarske radionice  www.kuvarskeradionice.com. Radionice su predviđene da se održavaju  u njenoj prekrasnoj kuhinji, gde će vam Nevena  odati svoje velike i male kulinarske tajne. Naravno svima onima koji su raspoloženi da kuvaju i uživaju u ukusnim zalogajima.
Na tim radionicama trebao bih i ja da učestvujem sa uparivanjem vina i hrane, organizovali smo večeru kod nas da se dogovorimo oko pojedinosti. Taman imam priliku da Neveni i Miljanu koji su inače vegetarijanci spremim jedno ukusno vegetarijansko jelo upareno sa dva vina.Treba  da se predstavim u najboljem svetlu i pokažem kako bi to izgledalo na predstojećim radionicama.
Nevena je veliki ljubitelj pasti tako da sam odabrao jelo sa testeninom u obliku školjki ili kao ih  zovu italijani lumaconi sa čeri paradajzom, gorgonzolom i pinjolama.
Ovo mediteransko jelo odlučio sam da uparim sa dva osvežavajuća rozea, jedan je Rose vinarije Temet 2012. iz Lozovika, Jagodina. Drugi je sa severa Srbije sa Palića vinarije Zvonko Bogdan  Rose berba 2012.
Jelo je jednostavno i brzo za pripremu, dok se vino hladilo, gosti su stigli i dok smo popili po jednu čašu vina, pasta je već bila u tanjiru. Nevena i Miljan su uživali u zalogajima, probali su oba vina ali sada su želeli da im pojasnim zbog čega sam odabrao ova dva vina i zašto baš uz ovo jelo.
Odnosno kako bih ja to objasnio na radionicama, ok, evo mojih utisaka.
Temet roze od sorte grožđa Cabernet Sauvignon sa jakim voćnim ukusima na trenutke pomalo džemasto i kremasto, odličan je pratilac gorgonzole i pečenih pinjola. Davao je ovom jelu jednu osvežavajuću notu, bio je to ukus mediterana u tanjiru. Roze vinarije Zvonko Bogdan inače kupaža tri sorte grožđa Merlot 50%, Cabernet Franc 30 % i  Frankovka 20 % učinila je da ovo vino bude fino izbalansiranih kiselina koje su idealno pratile kiseline čeri paradajza. Ovaj elegantan roze sa prefinjenim voćnim aromama prosto je smirivao  jak ukus gorgonzole, čineći jedan savršen par jela i vina.
Nevena i Miljan su nakon mojih komentara, sada potpuno drugačije doživeli odnos vina i hrane, Nevena je rekla da je sve to bilo tu, svi ukusi, sve je osetila ali ipak  trebao je neko da joj pokaže i sve to poveže u jednu skladnu celinu. U jedan savršen par. Dogovor je pao, biću deo tima sjajnih lalicinih radionica.Ura !
Zato drugari kada  ovo budete čitali,  ne budite lenji posetite sajt sa lalicinim radionicama ko zna možda se  vidimo na nekoj od njih i zajedno uživamo u savršenom paru hrane i vina.
Živeli !




                                


                                                   Školjke sa paradajzom i gorgonzolom



Sastojci za 4 osobe :

-2 čena belog luka
-500 g mini paradajza
-200 g gorgonzole
-2 kašike pinjola
-500 g testenine u obliku velikih školjki ( lumaconi )
-so
-biber
-3 kašike maslinovog ulja


Priprema :

1. Beli luk oljuštite i naseckajte, paradajz prepolovite, a gorgonzolu razmrvite. Pinjole propržite na suvom tiganju da porumene pa ih izvadite. Testeninu skuvajte u mnogo posoljene vode po upustvu sa pakovanja da bude " al dente ". Rernu za to vreme zagrejte na 200 stepeni.

2. Polovine mini paradajza posložite u vatrostalnu posudu tanko premazanu uljem, pospite ih gorgonzolom, posolite, pobiberite i pecite na srednjem nivou u rerni desetak minuta. U tiganju zagrejte preostalo ulje, na njemu prodinstajte usitnjeni beli luk. Školjke ocedite i dodajte belom luku, po potrebi posolite i pobiberite.

3. Rasporedite ih na tanjire sa zapečenim paradajzom, pospite pinjolima i po želji biberom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...