Aprila
2013. godine u Zagrebu je održan Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival
vina i gastronomije. Na jednoj od mnogobrojnih radionica koje su bile u sklopu
festivala jedna mi je posebno privukla pažnju. Bila je to radionica
gospodina Darka Baretića sa ostrva Krka velikog ljubitelja vina i hrane koji je
predstavljao rajnske rizlinge iz Hrvatske i regiona.
Gospodin
Darko Baretić je vrhunski poznavalc ove sorte i u svojoj radionici je uvrstio i
rajnski rizling Margvs Margi vinarije Budimir iz Aleksandrovca.
Bio sam
jako ponosan što je jedno vino iz Srbije privuklo pažnju ovakvog poznavaoca.
Nažalost, nisam bio u mogućnosti da posetim ovaj festival ali sam ipak uspeo da
upoznam gospodina Darka i da postanemo dobri prijatelji.
U našim
daljim prepiskama smo razmenjivali savete oko uparivanja vina i hrane,
sugestijama i nekim novim vinima koje treba probati. Naravno na red su došli i
rajnski rizlinzi i jela koja ih savršeno prate.
Jelo
koje ću vam danas predstaviti je gospodin Darko Baretić imao prilike da proba u
restoranu Arzak u San Sebastianu, Španija. Poznati kuvar i vlasnik restorana
Juan Mari Arzak je ovo jelo izvorno napravio sa pasuljem iz Asturije,
biskajskim škampima i chorrizo kobasicom.
Međutim
Darko je ovo jelo prilagodio namirnicama koje se mogu nabaviti kod nas, tako da
sam ja po njegovom receptu spremio marinirane repove škampa, rolovane slaninom
"sapunjarom", na pireu od pasulja belog tetovca i mrvicama
kulena.
Dva
rajnska rizlinga koja sam odabrao za uparivanje sa ovim jelom bila su Margvs
Margi 2011. vinarije Budimir iz Aleksandrovca i Zapis vinarije Janko
2012. iz Smedereva.
Oba vina
sa svojim osvežavajućim kiselinama lepo su pratila masnoće iz slanine i kulena,
sa druge strane voćni ukusi naročito breskva kod Magvs Margi i ananasa kod Zapisa
bila je savršen par prelivu od marinade odnosno soku od pomorandže i meda koji
je bio u njemu.
I za
kraj moram pomenuti izrazitu mineralnost kod oba vina koja su u
kombinaciji sa pireom od pasulja i škampima činila jedan odličan spoj
ukusa.
Možda će
vam se učiniti da je ovo jelo suviše komplikovano za spremanje ali verujte mi
na reč da nije. Jer kada ga spremite kući i probate sa ova dva sjajna vina biće
to praznik za sva čula, pa možda na trenutak pomislite da ste u nekom finom
restoranu, Arzaku na primer. Živeli!
MARINIRANI
REPOVI ŠKAMPA ROLOVANI SLANINOM SA MRVICAMA OD KULENA NA
PIREU OD PASULJA
za dve
osobe:
SASTOJCI
ZA MARINADU :
- 100 ml
maslinovog ulja
- 1
kašika meda
- 2
kašike soka od ceđene pomorandže
- 2 čena
sitno seckanog belog luka
-
prstohvat krupne morske soli
SASTOJCI
:
- 6
komada svežih škampa
- 200 gr
pasulja beli tetovac
- 6
listova tanko sečene slanine "sapunjara"
- 1
manja glavica crnog luka
- 3
grančice peršunovog lista
- 3 čena
belog luka
- 40 gr
maslaca
- 50 gr
kulena
- na vrh
kašičice mlevene ljute paprike
- so
- biber
- 3
kašike maslinovog ulja
Priprema
:
Pasulj ostavite da odstoji preko noći u hladnoj vodi. Sutradan opcedite i nalite svežu vodu i kuvati dok upola ne omekša, a onda ponovo ocedite i pasulj ostavite sa strane.
Zatim
očistite škampe, odvojite glave od tela,izvadite meso iz repova škampa i
marinirajte u prethodno napravljenoj marinadi otprilike 2 sata.
Glave i ljušture od repova propržite na maslinovom ulju oko 5 minuta,
dodajte beli luk, crni luk narezan na listiće, grančice peršuna i nalijte vodom
da prekrije škampe. Kuvajte 15 minuta, ocedite supu kroz fino cedilo, sačuvajte
crni i beli luk za kasnije, a peršun list baciti. U supu dodajte pasulj i
kuvajte ga dok ne omekša, ocedite vodu ali tako da ostane tečnosti za
jednu šoljicu, zatim dodajte kuvani crni luk, beli luk, maslac i mlevenu ljutu
papriku pa sve ispasirajte dok pire ne postane gust.
Marinirane
repove umotajte u listove slanine, pržite u tiganju sa svake strane po 1 minut,
servirajte ih na pireu od pasulja. U marinadu od repova dodajte kockicu
maslaca, reducirajte sos dok ne postane gust, u drugom tiganju propržite sitno
seckani kulen dok ne pusti crvenu masnoću i dok se ne pretvori u mrvice. Na kraju
sa sosom prelijte škampe i pire i pospite mrvicama kulena tako da na svaki
škamp dođe po 5 do 6 mrvica. Posuti jednim prstohvatom krupnom crnom vulkanskom soli.

Коментари
Постави коментар