Пређи на главни садржај

Marinirani škampi versus rajnski rizling

Aprila 2013. godine u Zagrebu je održan Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije. Na jednoj od mnogobrojnih radionica koje su bile u sklopu  festivala jedna mi je  posebno privukla pažnju. Bila je to radionica gospodina Darka Baretića sa ostrva Krka velikog ljubitelja vina i hrane koji je predstavljao rajnske rizlinge iz Hrvatske i regiona.
Gospodin Darko Baretić je vrhunski poznavalc ove sorte i u svojoj radionici je uvrstio i rajnski rizling Margvs Margi vinarije Budimir iz Aleksandrovca. 
Bio sam jako ponosan što je jedno vino iz Srbije privuklo pažnju ovakvog poznavaoca. Nažalost, nisam bio u mogućnosti da posetim ovaj festival ali sam ipak uspeo da upoznam gospodina Darka i da postanemo dobri prijatelji.
U našim daljim prepiskama smo razmenjivali savete oko uparivanja vina i hrane, sugestijama i nekim novim vinima koje treba probati. Naravno na red su došli i rajnski rizlinzi i jela koja ih savršeno prate.
Jelo koje ću vam danas predstaviti je gospodin Darko Baretić imao prilike da proba u restoranu Arzak u San Sebastianu, Španija. Poznati kuvar i vlasnik restorana Juan Mari Arzak je ovo jelo izvorno napravio sa pasuljem iz Asturije, biskajskim škampima i chorrizo kobasicom.
Međutim Darko je ovo jelo prilagodio namirnicama koje se mogu nabaviti kod nas, tako da sam ja po njegovom receptu spremio marinirane repove škampa, rolovane slaninom "sapunjarom", na pireu od  pasulja belog tetovca i mrvicama kulena.
Dva rajnska rizlinga koja sam odabrao za uparivanje sa ovim jelom bila su Margvs Margi 2011. vinarije Budimir iz Aleksandrovca  i Zapis vinarije Janko 2012. iz Smedereva.
Oba vina sa svojim osvežavajućim kiselinama lepo su pratila masnoće iz slanine i kulena, sa druge strane voćni ukusi naročito breskva kod Magvs Margi i ananasa kod Zapisa bila je savršen par prelivu od marinade odnosno soku od pomorandže i meda koji je bio u njemu.
I za kraj moram pomenuti izrazitu mineralnost  kod oba vina koja su u kombinaciji sa pireom od pasulja i  škampima činila jedan odličan spoj ukusa.
Možda će vam se učiniti da je ovo jelo suviše komplikovano za spremanje ali verujte mi na reč da nije. Jer kada ga spremite kući i probate sa ova dva sjajna vina biće to praznik za sva čula, pa možda na trenutak pomislite da ste u nekom finom restoranu, Arzaku na primer. Živeli!





MARINIRANI REPOVI ŠKAMPA ROLOVANI SLANINOM SA MRVICAMA OD KULENA NA                                                                 
                                                           PIREU OD PASULJA



za dve osobe:

SASTOJCI ZA MARINADU :

- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika meda
- 2 kašike soka od ceđene pomorandže
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- prstohvat krupne morske soli

 SASTOJCI :

- 6 komada svežih škampa
- 200 gr pasulja beli tetovac
- 6 listova tanko sečene slanine "sapunjara"
- 1 manja glavica crnog luka
- 3 grančice peršunovog lista
- 3 čena belog luka
- 40 gr maslaca
- 50 gr kulena
- na vrh kašičice mlevene ljute paprike
- so
- biber
- 3 kašike maslinovog ulja

Priprema :

Pasulj ostavite da odstoji preko noći u hladnoj vodi. Sutradan opcedite i nalite svežu vodu i kuvati dok upola ne omekša, a onda ponovo ocedite i pasulj ostavite sa strane.

Zatim očistite škampe, odvojite glave od tela,izvadite meso iz repova škampa i marinirajte u prethodno napravljenoj marinadi  otprilike 2 sata.  Glave i ljušture od repova propržite na maslinovom ulju oko  5 minuta, dodajte beli luk, crni luk narezan na listiće, grančice peršuna i nalijte vodom da prekrije škampe. Kuvajte 15 minuta, ocedite supu kroz fino cedilo, sačuvajte crni i beli luk za kasnije, a peršun list baciti. U supu dodajte pasulj i kuvajte ga  dok ne omekša, ocedite vodu ali tako da ostane tečnosti za jednu šoljicu, zatim dodajte kuvani crni luk, beli luk, maslac i mlevenu ljutu  papriku pa sve ispasirajte dok pire ne postane gust.
Marinirane repove umotajte u listove slanine, pržite u tiganju sa svake strane po 1 minut, servirajte ih na pireu od pasulja. U marinadu od repova dodajte kockicu maslaca, reducirajte sos dok ne postane gust, u drugom tiganju propržite sitno seckani kulen dok ne pusti crvenu masnoću i dok se ne pretvori u mrvice. Na kraju sa sosom prelijte škampe i pire i pospite mrvicama kulena tako da na svaki škamp dođe po 5 do 6 mrvica. Posuti jednim prstohvatom  krupnom crnom vulkanskom soli.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...