Danas nam je divan dan našoj dragoj baba Rajni rođendan, napunila je 61. godinu i to se mora lepo proslaviti.
Znam da baba Rajna jako voli crvena vina pa sam kupio dve boce, po meni jedna od najboljih domaćih crvenih vina - Vinarija Matalj Kremen Cabernet Sauvignon 2012. iz Negotina i gazdinstvo Cilić Cabernet & Merlot 2012. iz Jagodine. Ovaj put savršen par ćemo potražiti u mesu ispod sača.
Cela porodica je već na okupu, slavljenica je u centru pažnje, a rođendanska atmosfera je ispunila celo dvorište svi su veseli i razdragani.
Ja sam poneo od kuće dekanter i polako sipam vino Kamen od Matalja u njega da odstoji dok budemo spremali sač, taman da lepo „prodiše“ kada budemo krenuli sa jelom. Drugu bocu Cilićeve kupaže Cabernet Sauvignona i Merlota sam otvorio i ostavio sa strane. Baba Rajna me je sa velikom pažnjom posmatrala šta je to radim i iznenada bez reči otišla u kuću. Nakon par minuta pojavila se sa još jednim prašnjavim dekanterom uz reči: „Sad konačno znam čemu služi ovo koje je tu već godinama skupljalo prašinu.“ Sjajno, sada možemo oba vina degustirati istovremeno, baba Rajna je zakon.
Vatra se smirila, ćumur je spreman, meso i povrće je ispod sača i sada čekamo par sati da se dogodi magija.
Nekoliko sati kasnije sač je gotov, mekano i sočno meso sa preukusnim blago zapečenim krompirom je u tanjirima. Vino je spremno, sipam ga u čaše naravno slavljenica dobija dve čaše da proba moja dva favorita među crvenim vinima. Baba Rajna, otpija jedan gutljaj, pa onda malo mesa, onda gutljaj drugog vina, osmeh joj je na licu.
Kaže mi, ovo me je vratilo u mladost i letovanja u Dalmaciji ovakva sam vina tamo pila, Đorđe, Hvala ti od srca.
Nazdravljamo u to ime, rođendanska torta je na stolu i najmlađi član porodice mala Jana i baba Rajna duvaju svećice, čujem kako neko traži repete i još vina, rođendansko slavlje se zahuhtava, nije svaki dan baba Rajni rođendan. Živeli!
MESO ISPOD SAČA
SASTOJCI :
za osam osoba
• 2 kg mesa (teletina i piletina)
• 2 kg krompira
• 2 glavice crnog luka
• 4 šargarepe
• 500 gr šampinjona
• 1 paprika
• 1 tikvica
• 1 grančica ruzmarina
• 2 čena belog luka
• 1 kašikica mlevene crvene paprike
• začinsko bilje ( svež timijan, majčina dušica, bosiljak)
• so
• biber
• maslinovo ulje
PRIPREMA :
1.Meso isecite na krupnije komade, pripremite marinadu od začinskog bilja, bibera , maslinovog ulja, zgnječenog belog luka, mlevene paprike. Ubacite meso u marinadu i ostavite preko noći.
2. Krompir oljuštiti, narezati ga na četvrtine, ubaciti ga u tepsiju zajedno sa celim šampinjonima, tikvicom narezanom na krupnije komade, paprikom narezanom na kockice, meso izvaditi iz marinade, posoliti i rasporediti po dnu tepsije. Ubaciti grančicu svežeg ruzmarina, naliti sa jako malo maslinovog ulja i tepsiju prekriti aluminijumskom folijom.
3. Napraviti žar na dva mesta, da bi uvek imali spreman žar za naredno zatvaranje sača. Prekriti tepsiju sa sačem, nagrnuti žar oko oboda sača i ostaviti pola sata, zatim otvoriti sač, u tepsiji podići meso sa dna na vrh, ponovo zatvoriti aluminijumskom folijom. Zatvoriti sač, nagrnuti žar na vrh i sa krajeva sača i ostaviti da se peče dva sata.
4. Pred kraj otvoriti sač, skinuti foliju, ponovo zatvoriti sač, nagrnuti žar sa strane i na vrh i ostaviti još 20 minuta da se meso i povrće lepo zapeče.
Znam da baba Rajna jako voli crvena vina pa sam kupio dve boce, po meni jedna od najboljih domaćih crvenih vina - Vinarija Matalj Kremen Cabernet Sauvignon 2012. iz Negotina i gazdinstvo Cilić Cabernet & Merlot 2012. iz Jagodine. Ovaj put savršen par ćemo potražiti u mesu ispod sača.
Cela porodica je već na okupu, slavljenica je u centru pažnje, a rođendanska atmosfera je ispunila celo dvorište svi su veseli i razdragani.

Vatra se smirila, ćumur je spreman, meso i povrće je ispod sača i sada čekamo par sati da se dogodi magija.
![]() |
Gazdinstvo Cilić cabernet& merlo |
Kaže mi, ovo me je vratilo u mladost i letovanja u Dalmaciji ovakva sam vina tamo pila, Đorđe, Hvala ti od srca.
![]() |
Kremen 2012. Matalj |
SASTOJCI :
za osam osoba
• 2 kg mesa (teletina i piletina)
• 2 kg krompira
• 2 glavice crnog luka
• 4 šargarepe
• 500 gr šampinjona
• 1 paprika
• 1 tikvica
• 1 grančica ruzmarina
• 2 čena belog luka
• 1 kašikica mlevene crvene paprike
• začinsko bilje ( svež timijan, majčina dušica, bosiljak)
• so
• biber
• maslinovo ulje
PRIPREMA :
1.Meso isecite na krupnije komade, pripremite marinadu od začinskog bilja, bibera , maslinovog ulja, zgnječenog belog luka, mlevene paprike. Ubacite meso u marinadu i ostavite preko noći.
2. Krompir oljuštiti, narezati ga na četvrtine, ubaciti ga u tepsiju zajedno sa celim šampinjonima, tikvicom narezanom na krupnije komade, paprikom narezanom na kockice, meso izvaditi iz marinade, posoliti i rasporediti po dnu tepsije. Ubaciti grančicu svežeg ruzmarina, naliti sa jako malo maslinovog ulja i tepsiju prekriti aluminijumskom folijom.
3. Napraviti žar na dva mesta, da bi uvek imali spreman žar za naredno zatvaranje sača. Prekriti tepsiju sa sačem, nagrnuti žar oko oboda sača i ostaviti pola sata, zatim otvoriti sač, u tepsiji podići meso sa dna na vrh, ponovo zatvoriti aluminijumskom folijom. Zatvoriti sač, nagrnuti žar na vrh i sa krajeva sača i ostaviti da se peče dva sata.
4. Pred kraj otvoriti sač, skinuti foliju, ponovo zatvoriti sač, nagrnuti žar sa strane i na vrh i ostaviti još 20 minuta da se meso i povrće lepo zapeče.
Коментари
Постави коментар