Пређи на главни садржај

Meso ispod sača versus cabernet & merlo

Danas nam je divan dan našoj dragoj baba Rajni rođendan, napunila je 61. godinu i to se mora lepo proslaviti.
Znam da baba Rajna jako voli crvena vina pa sam kupio dve boce, po meni jedna od najboljih domaćih crvenih vina - Vinarija Matalj Kremen Cabernet Sauvignon 2012. iz Negotina i gazdinstvo Cilić Cabernet & Merlot 2012. iz Jagodine. Ovaj put savršen par ćemo potražiti u mesu ispod sača.
Cela porodica je već na okupu, slavljenica je u centru pažnje, a rođendanska atmosfera je ispunila celo dvorište svi su veseli i razdragani.
Ja sam poneo od kuće dekanter i polako sipam vino Kamen od Matalja u njega da odstoji dok budemo spremali sač, taman da lepo „prodiše“ kada budemo krenuli sa jelom. Drugu bocu Cilićeve kupaže Cabernet Sauvignona i Merlota sam otvorio i ostavio sa strane. Baba Rajna me je sa velikom pažnjom posmatrala šta je to radim i iznenada bez reči otišla u kuću. Nakon par minuta pojavila se sa još jednim prašnjavim dekanterom uz reči: „Sad konačno znam čemu služi ovo koje je tu već godinama skupljalo prašinu.“ Sjajno, sada možemo oba vina degustirati istovremeno, baba Rajna je zakon.
Vatra se smirila, ćumur je spreman, meso i povrće je ispod sača i sada čekamo par sati da se dogodi magija.



Gazdinstvo Cilić cabernet& merlo
Nekoliko sati kasnije sač je gotov, mekano i sočno meso sa preukusnim blago zapečenim krompirom je u tanjirima. Vino je spremno, sipam ga u čaše naravno slavljenica dobija dve čaše da proba moja dva favorita među crvenim vinima. Baba Rajna, otpija jedan gutljaj, pa onda malo mesa, onda gutljaj drugog vina, osmeh joj je na licu.



Kaže mi, ovo me je vratilo u mladost i letovanja u Dalmaciji ovakva sam vina tamo pila, Đorđe, Hvala ti od srca.
Kremen 2012. Matalj
Nazdravljamo u to ime, rođendanska torta je na stolu i najmlađi član porodice mala Jana i baba Rajna duvaju svećice, čujem kako neko traži repete i još vina, rođendansko slavlje se zahuhtava, nije svaki dan baba Rajni rođendan. Živeli!








                                                                MESO ISPOD SAČA



SASTOJCI :
za osam osoba

2 kg mesa (teletina i piletina)
2 kg krompira
2 glavice crnog luka
4 šargarepe
500 gr šampinjona
1 paprika
1 tikvica
1 grančica ruzmarina
2 čena belog luka
1 kašikica mlevene crvene paprike
začinsko bilje ( svež timijan, majčina dušica, bosiljak)
so
biber
maslinovo ulje

PRIPREMA :


1.Meso isecite na krupnije komade, pripremite marinadu od začinskog bilja, bibera , maslinovog ulja, zgnječenog belog luka, mlevene paprike. Ubacite meso u marinadu i ostavite preko noći.

2. Krompir oljuštiti, narezati ga na četvrtine, ubaciti ga u tepsiju  zajedno sa celim šampinjonima, tikvicom narezanom na krupnije komade, paprikom narezanom na kockice, meso izvaditi iz marinade, posoliti i rasporediti po dnu tepsije. Ubaciti grančicu svežeg ruzmarina, naliti sa jako malo maslinovog ulja i tepsiju prekriti aluminijumskom folijom.
3. Napraviti žar na dva mesta, da bi uvek imali spreman žar za naredno zatvaranje sača. Prekriti tepsiju sa sačem, nagrnuti žar oko oboda sača i ostaviti pola sata, zatim otvoriti sač, u tepsiji podići meso sa dna na vrh, ponovo zatvoriti aluminijumskom folijom. Zatvoriti sač, nagrnuti žar na vrh i sa krajeva sača i ostaviti da se peče dva sata.

4. Pred kraj otvoriti sač, skinuti foliju, ponovo zatvoriti sač, nagrnuti žar sa strane i na vrh i ostaviti još 20 minuta da se meso i povrće lepo zapeče.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...