![]() |
Nikola |
![]() |
Minna 2012. |
Kroz razgovor sam saznao da je on plovio pored Aljaske i da mu je to bilo nezaboravno iskustvo. Ponudio sam ga sa dva fina rashlađena rozea, što se njemu učinilo prvo kao malo čudan spoj, da bi na kraju rekao da bolju kombinaciju odavno nije probao.
Nikola se odlučio za Rose 2012. Podruma Radovanović iz Šumadije. Njemu je ovo vino bilo favorit jer je bilo voćno, džemasto i izrazite slasti, tako da mu je ova kupaža Cabernet Sauvignon i Merlota činila idealan spoj sa sladoledom i filom od belanaca u desertu.
![]() |
Rose Radovanović 2012. |
Ja sam pio roze Mina 2012. vinarije Stemina iz Trstenika, napravljen od Pinot Noir koji sa svojom svežinom i ukusom jagode činila savršen spoj sa čokoladnim biskvitom, pa sladoledom od vanile i kremom od belanaca.
Nikola je bio oduševljen mojim iznenađenjem naročito ovom kombinacijom vina i poslastice. Da bi na kraju rekao da je izreka: “Svuda prođi svojoj kući dođi” potpuno primerena ovom trenutku.
Živeli!
![]() |
Pečena Aljaska |
"PEČENA
ALJASKA"
Sastojci za biskvit:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr maslaca
- 60 gr brašna
- 100 gr mlevenih oraha
- 40 gr kakao
- 150 gr šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za sladoled:
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 1 štapić vanile
- 2 šlag pene
- 250 ml mleka
- prstohvat soli
Krema od belanaca ( swiss meringue )
- 6 belanaca
- 300gr šećera
Priprema sladoleda:
Potrebno je razdvojiti žumanca i belanca, pa belanca umutiti sa par zrna soli, tek toliko da se čvršće umute. Žumanca treba umutiti sa 6 kašika šećera i semenkama iz štapića vanile i par minuta prokuvati na pari. U ohladjen krem od žumanaca dodati belanca, lagano sjediniti, pa dodati dva umućena šlaga sa mlekom. Na kraju dodati krem od slatke pavlake i sve sjediniti najmanjom brzinom miksera i smesu ostaviti u zamrzivač na 4-5 sati.
Priprema biskvita:
Na pari otopiti čokoladu u maslac. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom, dodati brašno, kakao, mlevene bademe i prašak za pecivo, pa otopljenu čokoladu i maslac. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ohladjeni biskvit iseći kružnim kalupom i na njih staviti po jednu kuglu sladoleda i ostaviti na pola sata u zamrzivaču.
Priprema kreme od belanaca (swiss meringue):
Belanaca i šećer ručno umutiti da se sjedine i da smesa bude prozirna, na pari mešati belanca i šećer dok temperatura krema ne bude 120 stepeni. Smesu skinuti sa pare i mutiti mikserom najvećom brzinom dok se krem ne ohladi, oko 15 min.
Kremu od belanaca naneti na biskvit i sladoled, a vrhove odnosno kremu
zapeći brenerom.
Sastojci za biskvit:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr maslaca
- 60 gr brašna
- 100 gr mlevenih oraha
- 40 gr kakao
- 150 gr šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za sladoled:
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 1 štapić vanile
- 2 šlag pene
- 250 ml mleka
- prstohvat soli
Krema od belanaca ( swiss meringue )
- 6 belanaca
- 300gr šećera
Priprema sladoleda:
Potrebno je razdvojiti žumanca i belanca, pa belanca umutiti sa par zrna soli, tek toliko da se čvršće umute. Žumanca treba umutiti sa 6 kašika šećera i semenkama iz štapića vanile i par minuta prokuvati na pari. U ohladjen krem od žumanaca dodati belanca, lagano sjediniti, pa dodati dva umućena šlaga sa mlekom. Na kraju dodati krem od slatke pavlake i sve sjediniti najmanjom brzinom miksera i smesu ostaviti u zamrzivač na 4-5 sati.
Priprema biskvita:
Na pari otopiti čokoladu u maslac. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom, dodati brašno, kakao, mlevene bademe i prašak za pecivo, pa otopljenu čokoladu i maslac. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ohladjeni biskvit iseći kružnim kalupom i na njih staviti po jednu kuglu sladoleda i ostaviti na pola sata u zamrzivaču.
Priprema kreme od belanaca (swiss meringue):
Belanaca i šećer ručno umutiti da se sjedine i da smesa bude prozirna, na pari mešati belanca i šećer dok temperatura krema ne bude 120 stepeni. Smesu skinuti sa pare i mutiti mikserom najvećom brzinom dok se krem ne ohladi, oko 15 min.
Kremu od belanaca naneti na biskvit i sladoled, a vrhove odnosno kremu
zapeći brenerom.
Коментари
Постави коментар