Пређи на главни садржај

Pečena Aljaska versus dva rozea

Nikola
   Prvi je dan proleća i moj prijatelj Nikola se vratio sa broda. Nismo se videli šest meseci i sada je prilika da prvi sunčani dan provedemo u šetnji obalom Dunava. Obojica smo strastveni zaljubljenici u hranu. Nikola mi već govori kakva je sva jela i vina probao na putu oko Sveta, poznajući njegovu strast za dobrim dezertom i još boljm vinima ovaj put sam mu pripremio jedno iznenađenje.
Minna 2012. 

 Kroz razgovor sam saznao da je on plovio pored Aljaske i da mu je to bilo nezaboravno iskustvo. Ponudio sam ga sa dva fina rashlađena rozea, što se njemu učinilo prvo kao malo čudan spoj, da bi na kraju rekao da bolju kombinaciju odavno nije probao.

Nikola  se odlučio za Rose 2012. Podruma Radovanović iz Šumadije. Njemu je ovo vino bilo favorit jer je bilo voćno, džemasto i izrazite slasti, tako da mu je ova kupaža Cabernet Sauvignon i Merlota činila idealan spoj sa sladoledom i filom od belanaca u desertu.
Rose Radovanović 2012.


 Ja sam pio roze Mina 2012. vinarije Stemina iz Trstenika, napravljen od Pinot Noir koji sa svojom svežinom i ukusom jagode  činila savršen spoj sa čokoladnim biskvitom, pa sladoledom od vanile i kremom od belanaca.
Nikola je bio  oduševljen mojim iznenađenjem naročito ovom kombinacijom vina i poslastice. Da bi na kraju rekao da je izreka: “Svuda prođi svojoj kući dođi” potpuno primerena ovom trenutku.
Živeli!



Pečena Aljaska
"PEČENA ALJASKA"

Sastojci za biskvit:

- 100 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr maslaca
-  60 gr brašna
- 100 gr mlevenih oraha
-  40 gr kakao
- 150 gr šećera
-  4 jaja
-  1 vanilin šećer
-  1 prašak za pecivo

Sastojci za sladoled:

- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 1 štapić vanile
- 2 šlag pene
- 250 ml mleka
- prstohvat soli

Krema od belanaca ( swiss meringue )

- 6 belanaca
- 300gr šećera

Priprema sladoleda:

Potrebno je razdvojiti žumanca i belanca, pa belanca umutiti sa par zrna soli, tek toliko da se čvršće umute. Žumanca treba umutiti sa 6 kašika šećera i semenkama iz štapića vanile i par minuta prokuvati na pari. U ohladjen krem od žumanaca dodati belanca, lagano sjediniti, pa dodati dva umućena šlaga sa mlekom. Na kraju dodati krem od slatke pavlake i sve sjediniti najmanjom brzinom miksera i smesu ostaviti u zamrzivač na 4-5 sati.

Priprema biskvita:

Na pari otopiti čokoladu u maslac. Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom, dodati brašno, kakao, mlevene bademe i prašak za pecivo, pa otopljenu čokoladu i maslac. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ohladjeni biskvit iseći kružnim kalupom i na njih staviti po jednu kuglu sladoleda i ostaviti na pola sata u zamrzivaču.

Priprema kreme od belanaca (swiss meringue):

Belanaca i šećer ručno umutiti da se sjedine i da smesa bude prozirna, na pari mešati belanca i šećer dok temperatura krema ne bude 120 stepeni. Smesu skinuti sa pare i mutiti mikserom najvećom brzinom dok se krem ne ohladi, oko 15 min.
Kremu od belanaca naneti na biskvit i sladoled, a vrhove odnosno kremu
zapeći brenerom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...