Пређи на главни садржај

Panna cotta versus Slatka Eva Vindulo i Trijumf late harvest







Pre tačno godinu dana moji dragi prijatelji i ja pokrenuli smo projekat pod imenom Gozba. Šta je u stvari Gozba ? Mi smo društvo ljubitela života i inspirisani smo okupljanjima na kojima se slavi život uz smeh, duge razgovore, i odličnu hranu i fina vina. Uživamo u procesu stvaranja obroka od  autentičnih namirnica, i deljenju trpeze pripremljene sa puno pažnje i ljubavi.
Društvo Gozba čine blogeri : Nevena Zelunka Cvijetić http://www.hlebilale.com/, Ivana Volić http://mojamesta.com/ inače zadužene za meni i hranu, Ivana Dagović  http://maliiv.blogspot.com/ zadužena za grafički dizajn i dekoraciju, Sonja Lazukić http://sonjasillyworld.com/ zadužena za fotografiju, Miljan Cvijetić zadužen za video i muzički repertoar i na kraju moja malenkost koja je zadužena za izbor vina koja će pratiti hranu.
Do sada smo organizovali tri Gozbe i delić atmosere možete pogledati na https://vimeo.com/gozba, poslednja je organizovana u Zagrebu pod nazivom "Gozba u Martićevoj" kod naših dragih prijatelja Ane i Mislava koji takođe uređuju jedan odličan blog o hrani http://foozdarije.blogspot.com/

U prelepom ambijentu njihovog stana Gozba je poprimila jednu posebnu draž, zahvaljujući prijateljima Gozbe, mesnici Čučković, Eko Sever i vina Roxanich, gosti su mogli da uživaju u prekrasnoj atmosferi, ukusnoj hrani i sjajnim vinima. Sva poslužena hrana je bila izvrsna ali  ono što je na mene posebno ostavilo utisak bio je dezert koji je poslužen na kraju večere. Bila je to panna cotta sa kremom od pomorandže i seckanim pistaćima, na preporuku naših domaćina Ane i Mislava ovu poslasticu smo uparili sa narandžastim vinom " Ines u bijelom"  vinarije Roxanich i to je bio pun pogodak, pravi perfect match u najavi.
Nekoliko meseci kasnije Ana i Mislav su bili moji gosti u Novom Sadu, odlučio sam da ponovo napravim isti dezert koji ću upariti sa dva dezertna vina iz Srbije.
Jedno iz Vojvodine Slatka Eva berba 2013.  vinarije Vindulo iz Temerina, proizvedeno po posebnom tehnološkom postupku od prezrelog grožđa sorti Petka, Petra i Kosmopolita kasne berbe. Drugo vino je bilo iz Šumadije Trijumf late harvest berba 2013. vinarije Aleksandrović  Vinča Topola - Oplenac, dobijeno od grožđa Traminac ubranog kasnom berbom u novembru mesecu.
Pošto je bio početak proleća i prelep sunčani dan,  odlučilo smo da uživamo u prirodi, dezert i vina smo spakovali u prenosni frižider i zaputili se put Fruške gore. 
Zaustavili smo se na jednom od bezbrojnih zelenih  proplanaka Fruške gore na kojima su krenuli da cvetaju prvi maslačci, postavili crveno karirano ćebe za izlete, otvorili vina, sipali ga u prekrasne stare čaše od kristala i krenuli da uživamo u panna cotti. 
Ana i Mislav su naravno već bili upoznati sa ovom poslasticom ali ono što je mene posebno interesovalo bilo je kako će im se dopasti ovaj par vina i hrane.. Ana se odlučila za Slatku Evu, koja je sa  limun žutom bojom i mirisima meda, živahnim kiselinama i prijatnom cvetnom završnicom u ustima, bila savršen par kiselinama u kremi od pomorandže i blago slanim pistaćima. Sa druge strane Mislav se odlučio  za Trijumf late harvest, zlatno-žute boje, mirisa divlje ruže i smokava, a u ustima sveže sa  fino izbalansiranim kiselinama i šećerom za njega je bio je pun pogodak uz vanilu u panna cotti i kremu od pomorandže.
Na kraju ovog divnog izleta, iza nas je bio još jedan savršen par vina i hrane, mojim dragim gostima sam spremio par boca vina,  da u njima uživaju kada stignu kući. Ostavio sam mesta u paketu i za ova dva vina koja smo probali,  pitao sam ih da li da i njih pakujem ? Oboje su u glas potvrdno odgovorili:  "Pakuj ali pod obavezno ! "
Svi smo se nasmejali, e pa drugari živeli mi sto godina.




                 Panna cotta sa coulisom od pomorandže  i seckanim pistaćima



Za osam panna cotta:

- 1 l mlečne slatke pavlake 
- 100g šećera
- 1 mahuna vanile
- 4 kašičice želatina u prahu
- 90 ml hladne vode


Coulis  od  pomorandže:

- 3 žumanca
- Narendana korica 1 pomorandže
- 60 ml ceđene pomorandže
- 6 kašika šećera
- 1 kašika maslaca

- Sok od 1 narandže
- Šećer po želji

Pistaći za posipanje (sitno iseckan)

Priprema panna cotte

  1. Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
      2..Ponovo zagrejte smešu.

      3.Želatin primpremite po uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte sa       vrelom panna cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.

  1. Kalupe namažite sa malo suncokretovog ulja i izlijte u njih panna cottu.

      5.Ostavite da se hladi minimum 8h.


 Priprema coulisa od pomorandze


  1. Žumanca, koricu pomorandže, sok od pomorandže i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta
.
     2.  Sklonite sa ringle i ubacite maslac. Izmešajte dobro i prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.

  1. U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo šećera ako želite.

      4.   Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.

      5. Polako dodavajte kašike kreme od pomorandže i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti



Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.








Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...