
Društvo
Gozba čine blogeri : Nevena Zelunka Cvijetić http://www.hlebilale.com/,
Ivana Volić http://mojamesta.com/ inače zadužene za meni i
hranu, Ivana Dagović http://maliiv.blogspot.com/ zadužena za grafički
dizajn i dekoraciju, Sonja Lazukić http://sonjasillyworld.com/
zadužena za fotografiju, Miljan Cvijetić zadužen za video i muzički repertoar i
na kraju moja malenkost koja je zadužena za izbor vina koja će pratiti hranu.
Do sada
smo organizovali tri Gozbe i delić atmosere možete pogledati na https://vimeo.com/gozba,
poslednja je organizovana u Zagrebu pod nazivom "Gozba u Martićevoj"
kod naših dragih prijatelja Ane i Mislava koji takođe uređuju jedan odličan
blog o hrani http://foozdarije.blogspot.com/.
U
prelepom ambijentu njihovog stana Gozba je poprimila jednu posebnu draž,
zahvaljujući prijateljima Gozbe, mesnici Čučković, Eko Sever i vina Roxanich,
gosti su mogli da uživaju u prekrasnoj atmosferi, ukusnoj hrani i sjajnim
vinima. Sva poslužena hrana je bila izvrsna ali ono što je na mene
posebno ostavilo utisak bio je dezert koji je poslužen na kraju večere. Bila je
to panna cotta sa kremom od pomorandže i seckanim pistaćima, na preporuku naših
domaćina Ane i Mislava ovu poslasticu smo uparili sa narandžastim vinom "
Ines u bijelom" vinarije Roxanich i to je bio pun pogodak, pravi
perfect match u najavi.
Nekoliko
meseci kasnije Ana i Mislav su bili moji gosti u Novom Sadu, odlučio sam da
ponovo napravim isti dezert koji ću upariti sa dva dezertna vina iz Srbije.
Jedno iz
Vojvodine Slatka Eva berba 2013. vinarije Vindulo iz Temerina,
proizvedeno po posebnom tehnološkom postupku od prezrelog grožđa sorti Petka, Petra i Kosmopolita kasne
berbe. Drugo vino je bilo iz Šumadije Trijumf late harvest berba 2013. vinarije
Aleksandrović Vinča Topola - Oplenac, dobijeno od grožđa Traminac ubranog
kasnom berbom u novembru mesecu.
Pošto je
bio početak proleća i prelep sunčani dan, odlučilo smo da uživamo u
prirodi, dezert i vina smo spakovali u prenosni frižider i zaputili se put
Fruške gore.
Zaustavili
smo se na jednom od bezbrojnih zelenih proplanaka Fruške gore na kojima
su krenuli da cvetaju prvi maslačci, postavili crveno karirano ćebe za izlete,
otvorili vina, sipali ga u prekrasne stare čaše od kristala i krenuli da
uživamo u panna cotti.

Na kraju
ovog divnog izleta, iza nas je bio još jedan savršen par vina i hrane, mojim
dragim gostima sam spremio par boca vina, da u njima uživaju kada stignu
kući. Ostavio sam mesta u paketu i za ova dva vina koja smo probali,
pitao sam ih da li da i njih pakujem ? Oboje su u glas potvrdno
odgovorili: "Pakuj ali pod obavezno ! "
Svi smo
se nasmejali, e pa drugari živeli mi sto godina.
Panna cotta sa coulisom od
pomorandže i seckanim pistaćima
Za osam
panna cotta:
- 1 l
mlečne slatke pavlake
- 100g
šećera
- 1
mahuna vanile
- 4
kašičice želatina u prahu
- 90 ml
hladne vode
Coulis od
pomorandže:
- 3
žumanca
-
Narendana korica 1 pomorandže
- 60 ml
ceđene pomorandže
- 6
kašika šećera
- 1
kašika maslaca
- Sok od
1 narandže
- Šećer
po želji
Pistaći
za posipanje (sitno iseckan)
Priprema
panna cotte
- Slatku pavlaku pomešajte sa
šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu
vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
2..Ponovo zagrejte smešu.
3.Želatin primpremite po uputstvu sa
kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte sa vrelom panna cottom. Mešajte da se sve
lepo izmeša.
- Kalupe namažite sa malo
suncokretovog ulja i izlijte u njih panna cottu.
5.Ostavite da se hladi minimum 8h.
Priprema coulisa od pomorandze
- Žumanca, koricu pomorandže,
sok od pomorandže i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i
zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta
.
2.
Sklonite sa ringle i ubacite maslac. Izmešajte dobro i prekrijte
direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se
ohladi do sobne temperature.
- U šerpici zagrejte sok od
narandže i dodajte malo šećera ako želite.
4.
Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.
5. Polako dodavajte kašike kreme od
pomorandže i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti
Hladne panna
cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.
Коментари
Постави коментар