
Kvasac će se hraniti šećerom tom prilikom stvarajući drugu fermentaciju unutar boce i tom prilikom se oslobađa ugljen dioksid i dodatni procenat alkohola.
Na kraju Mali istrijanerski mehurići idu na odležavanje u podrum još 46 meseci.
Ovo penušavo vino je boje zrele trešnje, na nosu fino i elegantno gde dominiraju note trešnje, jagode, vanile i cimeta. U ustima je sveže, prijatnih tanina savršen pratilac masnoća guščije džigerice. Harmonično, ukusno i voćno idealno uz džem od jagoda i pistaće i orahe, a prisutna blaga slanoća sa dugom završnicom prijatne gorčine daje savršen spoj uz slatkie jabuke u začinskom karamel prelivu.
Pašteta od guščije džigerice sa
koricom od tostiranih oraha i pistaća
uz dodatak džema od jagoda i pečene
jabuke u karamel prelivu od pet začina
Za 2 osobe
Sastojci:
Za paštetu od guščije džigerice (
foie gras ) :
- 500 g guščije džigerice
- 1 tanko rezani list pančete
- 1 glavica crnog luka
- par listića žalfije
- par listića bosiljka
- par kašika vinjaka
- par kašika prošeka
- 1 kašika kapara
- 1 kašičica senfa
- 1-2 kašike omekšalog maslaca
Za karamel preliv od pet začina :
- 1 jabuka
- 150 g šećera
- 75 g maslaca
- 1 kašika tečne pavlake
- 1 kašičica pet začina u prahu (
Ovaj začin čine 1 štapić cimeta, 2 zvezdasta anisa,
3-4
karanfilića,1 kašičica komorača i 5-6 zrna crnog bibera. Svi sastojci su
tostirani 2-3
minuta i nakon
toga samleveni u prah)
- 2 kašike sveže isceđenog soka od
limuna
Ostalo :
- džem od jagoda
- 50 g pistaća
- 50 g oraha
Priprema paštete :
1. Na maslacu izdinstati sitno seckani luk. Dodati sitno
ceskanu pančetu i džigericu ( koju smo prethodno očistli od žilica i naseckali
na manje komade).
Ispeći na laganoj
vatri džigericu sa svih strana. Podliti prošekom i još malo dinstati. Dodati
vinjak i flambirati. Kada se džigerica ohladila dodati joj
sitno seckani
bosiljak, žalfiju, senf, kapare i još malo prošeka. Posoliti i pobiberiti.
Dodati omekšali maslac. Smesu izmiksati, prebaciti u metalne kružne kalupe
debljine 1.5 cm i
ostaviti da se smesa ohladi 3 sata.
Kada se pašteta
ohladila, izvaditi je iz kalupa i lagano kružne ivice uvaljati u krupno
sečene pistaće i orahe koje smo prethodno kratko tostirali 2-3 mimuta.
Priprema
pečenih jabuka u karamel prelivu
2. Jabuku oprati, oljuštiti izvaditi im sredinu pa ih
iseći na kockice. U šerpicu sipati šećer sa kašikom vode i pustiti da se
šećer otopi, oko 5 minuta, i dok ne dobije onu lep boju
karamele. Pazite da vam ne izgori.
Kada ste dobili
onu lepu karamel boju, sklonite sa ringle, dodajte maslac i mešajte dok se
maslac ne istopi, onda dodati kašiku tečne pavlake, kašičicu
pet začina,
dobro sjediniti. Dodati limunov sok, kriške jabuka i vratiti na srednju vatru.
Jabuke peći sa svake strane ne duže od 2 minuta.
Serviranje
3. Paštetu i jabuke sa karamel prelivom poslužiti uz dodatak
džema od jagoda.
Коментари
Постави коментар