Пређи на главни садржај

Pašteta od guščije džigerice versus Les Petites Bulles Istriennes



Za ovaj perfect match odabrao sam penušavo vino Les Petites Bulles Istriennes ili u prevodu Mali istrijanerski mehurići, ovo vino nam dolazi iz vinarije Roxanich iz mesta Kosinožići, Nova Vas iz Istre. Vino je napravljeno od sorte grožđa Borgonja, koje je odležavalo dve godine u velikim drvenim buradima zapremine 3600 litara.
Nakon toga je dodat liquer de tirage, smeša vina i šećera  koja se uz dodatak kvasca dodaje vinu, nakon toga se boca zatvara krunastim metalnim zatvaračem. 
Kvasac će se hraniti šećerom tom prilikom stvarajući drugu fermentaciju unutar boce i tom prilikom se oslobađa ugljen dioksid i dodatni procenat alkohola.
Na kraju Mali istrijanerski mehurići idu na odležavanje u podrum još 46 meseci.
Ovo penušavo vino je boje zrele trešnje, na nosu fino i elegantno gde dominiraju note  trešnje, jagode, vanile i cimeta. U ustima je sveže, prijatnih tanina savršen pratilac masnoća guščije džigerice. Harmonično, ukusno i voćno  idealno uz džem od jagoda i pistaće i orahe, a prisutna  blaga slanoća  sa dugom  završnicom  prijatne gorčine daje savršen spoj uz slatkie jabuke u začinskom karamel prelivu.


Vrhunski specijalitet kao što je foie gras Mali istrijanerski mehurići su besprekorno ispratili i dali posebnu snagu ovom prefect matchu, od sada je za mene ovo penušavo vino  Les Grands Bulles Istriennes. Živeli!



                  





           Pašteta od guščije džigerice sa koricom od tostiranih oraha i pistaća
     uz dodatak džema od jagoda i pečene jabuke u karamel prelivu od pet začina 



Za 2 osobe 


Sastojci:

Za paštetu od guščije džigerice ( foie gras ) :

- 500 g guščije džigerice
- 1 tanko rezani list pančete
- 1 glavica crnog luka
- par listića žalfije
- par listića bosiljka
- par kašika vinjaka
- par kašika prošeka
- 1 kašika kapara
- 1 kašičica senfa
- 1-2 kašike omekšalog maslaca

Za karamel preliv od pet začina :

- 1 jabuka
- 150 g šećera
-   75 g maslaca
- 1 kašika tečne pavlake
- 1 kašičica pet začina u prahu ( Ovaj začin čine 1 štapić cimeta, 2 zvezdasta anisa,
     3-4 karanfilića,1 kašičica komorača i 5-6 zrna crnog bibera. Svi sastojci su tostirani 2-3
     minuta i nakon toga samleveni u prah)
- 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna


Ostalo :

- džem od jagoda
- 50 g pistaća
- 50 g oraha




    Priprema paštete :
1. Na maslacu izdinstati sitno seckani luk. Dodati sitno ceskanu pančetu i džigericu ( koju smo prethodno očistli od žilica i naseckali na manje komade).
    Ispeći na laganoj vatri džigericu sa svih strana. Podliti prošekom i još malo dinstati. Dodati vinjak i flambirati. Kada se džigerica ohladila dodati joj
    sitno seckani bosiljak, žalfiju, senf, kapare i još malo prošeka. Posoliti i pobiberiti. Dodati omekšali maslac. Smesu izmiksati, prebaciti u metalne kružne kalupe
    debljine 1.5 cm i ostaviti da se smesa ohladi 3 sata.
     Kada se pašteta ohladila, izvaditi je iz kalupa i lagano kružne ivice uvaljati u  krupno sečene pistaće i orahe koje smo prethodno kratko tostirali 2-3 mimuta.

      Priprema pečenih jabuka u karamel prelivu

2.  Jabuku oprati, oljuštiti izvaditi im sredinu pa ih  iseći na kockice. U šerpicu sipati šećer sa kašikom vode i pustiti da se šećer otopi, oko 5 minuta,      i dok ne dobije onu lep boju karamele. Pazite da vam ne izgori.
     Kada ste dobili onu lepu karamel boju, sklonite sa ringle, dodajte maslac i mešajte dok se maslac ne istopi, onda dodati kašiku tečne pavlake, kašičicu
     pet začina, dobro sjediniti. Dodati limunov sok, kriške jabuka i vratiti na srednju vatru. Jabuke peći sa svake strane ne duže od 2 minuta.

      Serviranje

 3.  Paštetu i jabuke sa karamel prelivom poslužiti uz dodatak džema od jagoda.





     
                                  


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...