
jedan od najtalentovanijih i
najperspektivnijih chefova u Hrvatskoj. Ako vas put nanese u Split moja
je topla preporuka da obavezno posetite ovaj restoran jer će vam Marko
napraviti zaista ukusna jela koja će biti praznik za sva vaša čula. U
poslednjem trenutku sam odlučio da izostavim kiseli kupus iz ovog jela jer
nisam bio u mogućnosti da ga pronadjem iz organskog uzgoja. Što se tiče ostalih
namirnica bundevu, crni luk. ljubičasti luk i peršun kupio sam od
porodice Vozar iz Kisača poznate po organskom uzgoju povrća. Domaće sveže
kobasice i mast od mangulice kupio sam na sremskom salašu Drezgić koji
imaju farmu sremske crne lase inače jedne od tri autohtone rase mangulica koje
se uzgajaju na teritoriji Srbije.
![]() |
Ex Albis |
Konačno
sve namirnice su bile u mojoj kuhinji pa sam mogao da krenem s pripremanjem
hrane, vino sam otvorio ranije da bih ga pustio da se lepo razvije i prodiše.
Pošto je sve u znaku zdrave hrane i ostali sastojci koje ću koristiti
moraju biti organski, tako da sam za karamelizovanje luka koristio tršćani
smeđi šećer i Aceto Balsamico di Modena organic. Za rižoto organski arborio
pirinač Fior di Maiella, prečišćeni maslac ghee, organski parmigiano reggiano i
na kraju maslinovo ulje Ex Albis iz Vodnjana u Istri.
Nakon
sat vremena provedenih u kuhinji glavne komponenete jela bile su
gotove i sada je ostalo da ih složim na tanjiru, vino sam sipao u čašu i bio
sam spreman da krenem u potragu za savršenim parom vina i hrane.
Imperator
Quintillus je bio crvene boje, na nosu višnje, a usled osmomesečnog odleževanja
u bariku od srpskog hrasta bili su prisutni tonovi crne čokolade. Sada dolazimo
i do najbitnijeg dela, a to su ukusi, voćne arome višnje pratile su slast
karamelizovanog luka, zreli, sočni i mesnati tanini se savršeno spajali sa
mesom mangulice u kobasici. Alkoholi i dobre kiseline idealno su
pratili kremasti rižoto, njegovu masnoću i slatkoću bundeve.
Na
kraju moram da se zahvalim Marku Gajskom što me je ovim sjajnim jelom
inspirisao i podstakao da ga i sam napravim. Ne znam uz koja vina služe ovo
jelo kod njega u restoranu ali ovaj imerator Quintillus inače u istorji poznat
kao brat i naslednik imperatora Valeriusa sa početka ove priče je potpuno
ispunio sva moja očekivanja i opet po ko zna koji put učinio ovaj par vina i
hrane nezaboravnim.
Vivat
Qvintillvs!
PEČENA DOMAĆA KOBASICA OD
MANGULICE NA RIŽOTU OD BUNDEVE UZ
DODATAK KARAMELIZOVANOG LUKA
I TOSTIRANIH SEMENKI BUNDEVE
za 4 osobe
Sastojci:
- 2 velike glavice ljubičastog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1 kašičica aceta balsamica
- 500 g izrendane bundeve
- 250 g arborio pirinča
- 1 glavica crnog luka, seckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1l bujona od povrća
- 10 g maslaca
- so, biber po ukusu
- 2 kašike narendanog parmezana
- 4 domaće kobasice od mangulice
- 1 kašika masti od mangulice
za pečenje
- 1 kašika sirovih semenki bundeve
- francuski peršun za dekoraciju
Priprema:
1.
Prvo karamelizujte luk na sledeći
način. Ljubičasti luk narežite na rebra, odnosno na tanke rezance.
U teflonskom tiganju sipajte
maslinovo ulje i sačekajte par minuta da se zagreje. Stavite luk, smanjite
vatru na najmanje i luk dobro
promešajte u ulju. Pržite još 15 minuta povremeno mešajući.
Nakon 15 minuta luk posolite i
pošećerite. Nastavite pržiti sledećih 35 minuta povremeno mešajući.
Ne pojačavajte vatru da luk ne bi
zagoreo makar vam se činilo da se u tiganju ništa ne dešava.
Na 5 minuta pre kraja dodajte malo
aceta balsamica kako bi luk dobio još tamniju boju i finu aromu.
Karamelizovani luk ostaviti sa
strane.
2.
Nakon što ste karamelizovali luk,
pristupite spremanju rižota od bundeve. Na maslinovom ulju kratko propržite
bundevu sa crnim lukom. Dodajte
pirinač, so, biber i još malo propržite. Nalijte kutlačom bujon i krčkajte
dalje
uz mešanje na umerenoj temperaturi,
dok tečnost ne ispari. Dolijte opet kutlačom bujon i mešajte dok ne ispari.
Ponavljajte dok se ne istroši sav
bujon, otprilike to traje oko 30 minuta.
Na kraju umešajte maslac i parmezan,
poklopite rižoto i ostavite da odstoji 10 minuta pre posluživanja.
3.
Domaće kobasice od mangulice savijte u spiralu i sa
strane pričvrstite čačkalicama.U gril tiganj dodajte mast od mangulice i sačekajte da se mast dobro
zagreje. Pržite kobasice po 2-3 minuta sa svake strane. Ostavite ih sa strane
na papirne ubruse da se ocede od viška masti.
.
4.
Zagrejte rernu na 170 stepeni, u
pleh rasporedite semenke bundeve i poprskajte ih sa par kapi maslinovog ulja.
Semenke pecite
od 15 do 20 minuta. Očistite ih od
ljuske i posolite.
5.
Servirajte na dubljem tanjiru prvo rižoto
od bundeve, zatim kobasicu, pa karamelizovani luk, pospite
pečenim semenkama bundeve i
listićima ukrasnog peršuna
Коментари
Постави коментар