Пређи на главни садржај

Pečena orada versus rajnski rizlinzi

Petak je, kraj je radne nedelje i početak vikenda, vreme ja za spremanje nekog ukusnog jela i čašu finog vina. Dok sam razmišljao šta napraviti, zazvonio mi je telefon, Dejan je, moj paša. Zove nas na ručak, povod godišnjica upoznavanja Tamare i njega. Oni ne slave godišnjicu braka jer ne robuju stereotipima, što je super.
Dejan je kupio ribu, orada je na meniju, kaže da je pročitao moj prvi tekst o uparivanju vina i hrane, pa inspirisan njime je odlučio da nešto slično napravimo kod njih kući.
Dogovor je pao, ovaj put ja kuvam, Dejan je zadužen da pripremi roštilj, a za sve ostalo ću se ja pobrinuti.
Pakujem u ranac nož, avan, kecelju i dva lepa rajnska rizlinga, Kovačević i Šijački, a što se tiče jela već sam smislio šta ću praviti.
Fileti Orade sa roštilja u sosu od badema sa mladim spanaćem biće to dobitna kombinacija za ovaj divan ručak.
Stigli smo kod Dekija i Tamare na Detelinaru, ko ne zna to je gradska četvrt  Novog Sada, oni žive u kući i imaju lepo dvorište. Roštilj je raspaljen, ručaćemo napolju na prekrasnoj zelenoj travi, divota.
Dejan je ribu očistio, stavljam je na roštilj i počinjem pripremu sosa od badema, u avanu su peršun, bademi, beli luk i sok od limuna. Sve sam lepo sjedinio u finu smesu, mladi spanać kratko prokuvan, sitno iseckan i na maslacu kratko propržen.
Riba je gotova, skidam filete koje stavljam na mladi spanać, a preko stavljam sos od badema. Jelo je posluženo, vino je otvoreno, a sada dolaze ne red Tamara i Dejan sa svojim utiscima i da li sam pogodio dobitnu kombinaciju vina i hrane.
Tamara je odabrala rajnski rizling Šijački, a Dejan Kovačevića. Plemenita morska riba kao što je orada kod Tamare je imala savršen spoj sa fino izbalansiranim kiselinama, Dejanu se sos od badema lepo slagao sa aromama citrusa u vinu, riba i mladi spanać opet odličan pratilac mineralnosti kod oba vina.
Sve u svemu, oboje su jako zadovoljni, ručak dostojan jedne lepe godišnjice, nastavljamo da uživamo u zalasku Sunca i vinu uz komentar Tamare da bi trebao da otvorim restoran. Ko zna možda i bude tako ali do tada. Živeli !
Tamara i Dejan





          GRILOVANI FILETI ORADE U SOSU OD BADEMA SA MLADIM SPANAĆEM

za četiri osobe :

SASTOJCI :

- dve orade ( svaka po 400 gr )
- 400 gr mladog spanaća
- 50 gr svežih badema
-dve vezice svežeg peršuna
-dva čena belog luka
-sok od pola limuna
-dve kašike rendanog parmezana
-dve kašike maslinovog ulja
-40 gr maslaca
-so
-biber
Sos od badema

PRIPREMA :

SOS OD BADEMA :

Oprati peršunov list i prosušiti ga kuhinjskim papirom, pa ga sitno iseckati. Izručiti bademe u vrelu vodu da omekšaju, pa ih oljuštiti i iseckati. Beli luk oljuštiti i iseći na četvrtine.
Zatim spojiti peršun, seckani badem, beli luk i malo soli. Staviti u avan i istući u jednoličnu masu. Dodavati malo po malo parmezan i ulje, da se dobije kremast sos. Dodati limunov sok i posoliti po ukusu. Razblažiti sa 2 kašike vode od kuvanja badema.

 Sa mladog spanaća ukloniti drške sa lista, dobro ga oprati, listove uroniti u ključalu vodu, poklopiti i ostaviti da se kuva 3-5 minuta. Nakon toga listove dobro ocediti, sitno iseckati i kratko propržiti na maslacu uz dodatak bibera i soli. 
Na podlozi od mladog spanaća servirati filet orade, u ovom slučaju riba je u komadu ispržena na roštilju oko 25 minuta i onda filetirana. Ako nemate roštilj, ribu prvo filetirati  i na kožici ispeći u grill tiganju oko 6 minuta. Na kraju preko fileta orade staviti sos od badema.
                                      

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...