
Dejan je kupio ribu, orada je na meniju, kaže da je pročitao moj prvi tekst o uparivanju vina i hrane, pa inspirisan njime je odlučio da nešto slično napravimo kod njih kući.
Dogovor je pao, ovaj put ja kuvam, Dejan je zadužen da pripremi roštilj, a za sve ostalo ću se ja pobrinuti.
Pakujem u ranac nož, avan, kecelju i dva lepa rajnska rizlinga, Kovačević i Šijački, a što se tiče jela već sam smislio šta ću praviti.
Fileti Orade sa roštilja u sosu od badema sa mladim spanaćem biće to dobitna kombinacija za ovaj divan ručak.
Stigli smo kod Dekija i Tamare na Detelinaru, ko ne zna to je gradska četvrt Novog Sada, oni žive u kući i imaju lepo dvorište. Roštilj je raspaljen, ručaćemo napolju na prekrasnoj zelenoj travi, divota.
Dejan je ribu očistio, stavljam je na roštilj i počinjem pripremu sosa od badema, u avanu su peršun, bademi, beli luk i sok od limuna. Sve sam lepo sjedinio u finu smesu, mladi spanać kratko prokuvan, sitno iseckan i na maslacu kratko propržen.
Riba je gotova, skidam filete koje stavljam na mladi spanać, a preko stavljam sos od badema. Jelo je posluženo, vino je otvoreno, a sada dolaze ne red Tamara i Dejan sa svojim utiscima i da li sam pogodio dobitnu kombinaciju vina i hrane.

Sve u svemu, oboje su jako zadovoljni, ručak dostojan jedne lepe godišnjice, nastavljamo da uživamo u zalasku Sunca i vinu uz komentar Tamare da bi trebao da otvorim restoran. Ko zna možda i bude tako ali do tada. Živeli !
![]() |
Tamara i Dejan |
GRILOVANI FILETI ORADE U SOSU OD BADEMA SA MLADIM SPANAĆEM
za
četiri osobe :
SASTOJCI
:
- dve
orade ( svaka po 400 gr )
- 400 gr
mladog spanaća
- 50 gr
svežih badema
-dve
vezice svežeg peršuna
-dva
čena belog luka
-sok od
pola limuna
-dve
kašike rendanog parmezana
-dve
kašike maslinovog ulja
-40 gr
maslaca
-so
-biber
![]() |
Sos od badema |
PRIPREMA
:
SOS OD
BADEMA :
Oprati
peršunov list i prosušiti ga kuhinjskim papirom, pa ga sitno iseckati. Izručiti
bademe u vrelu vodu da omekšaju, pa ih oljuštiti i iseckati. Beli luk oljuštiti
i iseći na četvrtine.
Zatim
spojiti peršun, seckani badem, beli luk i malo soli. Staviti u avan i istući u
jednoličnu masu. Dodavati malo po malo parmezan i ulje, da se dobije kremast
sos. Dodati limunov sok i posoliti po ukusu. Razblažiti sa 2 kašike vode od
kuvanja badema.
Sa
mladog spanaća ukloniti drške sa lista, dobro ga oprati, listove uroniti u
ključalu vodu, poklopiti i ostaviti da se kuva 3-5 minuta. Nakon toga listove
dobro ocediti, sitno iseckati i kratko propržiti na maslacu uz dodatak bibera i
soli.
Na
podlozi od mladog spanaća servirati filet orade, u ovom slučaju riba je u
komadu ispržena na roštilju oko 25 minuta i onda filetirana. Ako nemate
roštilj, ribu prvo filetirati i na kožici ispeći u grill tiganju oko 6
minuta. Na kraju preko fileta orade staviti sos od badema.
Коментари
Постави коментар