Selo Cerje se nalazi na
levoj strani reke Ibar na putu od Kraljeva prema Raški. Smešteno je na brdu
iznad mesta Polumir za koje predanje kaže, da je 1208. godine Sveti Sava izmirio zavađenu braću Vukana i Stefana, nad
kovčegom Stevana Nemanje i zato je mesto nazvano Polumir.





Odlučio sam da spremam
jedno fino jelo sa kalifornijskom pastrmkom za moje drage domaćine,
planirao sam već ovo, pa sam poneo sa sobom par namirnica koje sam
znao da neću naći u selu, ali sve ostale biće proizvodi porodice
Marković.
Sutradan smo otišli do
ribnjaka koji se nalazio na par kilometara od kuće, visoko u brdima, svež
planinski vazduh, brz potok, kristalno čiste hladne vode, bilo je to
idealno stanište za pastrmku.
Marko je spustio mrežu u
vodu i uhvatio par komada, odmah smo ih očistili, ali smo zaboravili kako
ćemo ih odneti do kuće. Tada me Marko podsetio na nešto, odlomio je jednu
tanku granu sa drveta, skinuo je sve grane sa strane osim jedne na kraju koju
je napravio da izgleda kao kuka. Provukao je granu kroz škrge i tako
nanizao ribu, setio sam se da sam to isto radio sa ocem kada sam
išao u ribolov. Na trenutak sam se vratio u bezbrižne dane detinjstva.


Marko i njegova sestra
Milica izabrali su tamjaniku, spoj hrskave karamelizovane slanine, ribe i
holandez sosa u drugoj varijanti odličan uz Veru, Miodrag i Nata su za
Moravu, lep spoj voćnih ukusa u vinu, taman lepo nadopunjuju ukuse jela,
definitivno njihov favorit je prva varijanta holandez sosa.
Dva dana u gostima su
proletela, na kraju mogu samo da sumiram svoje pozitivne utiske, ja
sam prezadovoljan, ugošćen sam sa vrhunskim namirnicama, potpuno
prirodnim koje bi poželeo da ima svako za trpezom u svom domu.
Mukotrpan rad i ljubav
sa kojom porodice Marković stvara svoje proizvode, na kraju je nagrađen sa
kvalitetnim namirnicama i ukusnom hranom, zato još jednom hvala vam od
srca na divnom gostoprimstvu i nezaboravnoj kulinarskoj avanturi.
Živeli !
Pečena pastrmka sa mladim krompirom, belim šparglama, karamelizovanom slaninom u javorovom sirupu i hollandaise sosom
Sastojci za 4 osobe :
-kalifornijska pastrmka 1 Kg
-500 gr mladog krompira
-2 pakovanja belih špargli
-4 lista tanko sečene slanine
-2 kašike javorovog sirupa
-sok od jednog limuna
-50 gr tanko sečenih listića maslaca
-3 kašike maslinovog ulja
-2 lovorova lista
-2 grančice ruzmarina
-so
-biber
Sastojci za hollandaise sos :
- 2 žumanca
- 85 g maslaca
- 1 kašika soka od limuna
- pola kašikice soli
- prstohvat bibera
Priprema hollandaise sosa :
• Maslac lagano otopiti u malom loncu, treba biti vruć ali nemojte da naglo kuva.
Na povrsini ce se pojaviti pena, sa kašikicom pohvatati penu da maslac bude fino proziran. U duboku i usku metalnu posudu, dodati žumance, sok od limuna i so.
Sa ručnim mikserom miksati na brzo oko 20-30 sekundi, zatim smanjiti brzinu na najmanje i polako dodavati otopljeni topli maslac. Tu zaista morate biti oprezni kod dodavanja, ako dodate prenaglo necete dobiti glatku smesu.
Na kraju probati sos, treba biti gladak, limunast i malo pikantan. Dodati soli ako zelite malo slanije ili ekstra limuna ako nije dovoljno limunast.
Držite na toplome pokriveno do serviranja. Umak se ne drži u frižideru i nije za upotrebu sedeći dan. najbolje je da ga iskoristite u roku 4-5 sati nakon pripreme.
Ako se malo zgusne, dodajte par kašikica tople vode.
Priprema :
1. Mladi krompir ne ljuštiti, već dobro oprati koru, u šerpu sa vodom dodati jednu kašiku maslinovog ulja, so, biber, dva lovorova lista, jednu grančicu ruzmarina, ostavati da voda proključa, zatim dodati krompir i kuvati 15 minuta.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, do pola kuvan krompir iseći na četvrtine, staviti ga u pleh, posuti listićima maslaca i peći 30 minuta, zatim uključiti ventilator u rerni, dodati jednu grančicu ruzmarina i peći krompir još 15 minuta.
2. Ribu očistiti, filetirati, dobro posoliti, u zagrejanom tiganju na maslinovom ulju peći filete sa kožom na dole, ukupno 3 minuta. Izvaditi filete na papirni ubrus da pokupi višak masnoće.
3. Šparglama skinuti tvrde krajeve, ubaciti ih u pleh, poprskati ih maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni( mora biti uključen ventilator) oko 10 minuta.
Kada su špargle gotove poprskati ih sa par kapi limunovog soka.
4. U grill tiganju peći tanke listove slanine na umerenoj vatri, dok slanina ne postane hrskava, otprilike 4 do 5 minuta, nakon toga dodati javorov sirup, nastaviti sa prženjem još nekoliko minuta dok se slanina ne karamelizuje i ne upije sav sok.
5. Jelo složiti na tanjiru sledećim redosledom, najbolje je ako imate tanjir sa udubljenjem na sredini, sipati hollandaise sos da prekrije dno tanjira ,staviti pečeni krompir sa korom, filet pastrmke očišćen od kože, špargle sečene na manje komade i na kraju slaninu pečenu u javorovom sirupu.
Коментари
Постави коментар