Пређи на главни садржај

Pečena pastrmka versus Morava i Vera

Selo Cerje se nalazi na levoj strani reke Ibar na putu od Kraljeva prema Raški. Smešteno je na brdu iznad mesta Polumir za koje predanje kaže, da je  1208. godine Sveti Sava izmirio zavađenu braću Vukana i Stefana, nad kovčegom Stevana Nemanje i zato je mesto nazvano Polumir.
Krenuo sam u posetu porodici Marković koji  žive u ovom selu, to su  naši stari porodični prijatelji, inače poznati kao jedno jako vredno seosko domaćinstvo. Marko sin od mojih domaćina Miodraga i Nate dobio je sina Milana pa sam došao da proslavimo rođenje deteta.
Poneo sam sa sobom par boca vina,  jedno iz  Valjeva  autohtone sorte grožđa Morava berba 2013.  vinarije Milijana Jelića, a drugo vino sam odabrao koristeći se metodom mog  prijatelja Zdravka Brkića, a koja glasi ovako : „Na mesto koje dođeš zabodeš šestar i napraviš krug, ako unutar tog kruga postoji neka vinarija, to vino odabereš da piješ“.
Izbor je pao na vinariju Budimir iz Aleksandrovca koja je udaljena na  samo sat vožnje od sela Cerje, a vino tamjanika Vera 2008. eto sjajnog načina da izaberete vino.
Prvi dan mog gostovanja proslavili smo uz obilje hrane i pića kako već i  dolikuje za rođenje deteta,  uživao sam u ukusnim jelima domaćice Nate i njene ćerke Milice, bilo je i bezbroj zdravica koje je davao Markov otac ali ono što me je najviše oduševilo bila je pastrmka koju porodica Marković uzgaja u svom ribnjaku..
Ispečena na žaru bila je jako ukusna, osećala se svežina i taj neponovljivi ukus, zamolio sam Marka da sutra odemo do ribnjaka i da uhvatimo par komada.
Odlučio sam da  spremam jedno fino jelo sa  kalifornijskom pastrmkom za moje drage domaćine, planirao sam već ovo, pa sam poneo sa sobom  par namirnica koje sam  znao da neću naći u selu, ali sve ostale biće  proizvodi porodice Marković.
Sutradan smo otišli do ribnjaka koji se nalazio na par kilometara od kuće, visoko u brdima, svež planinski vazduh, brz  potok, kristalno čiste hladne vode, bilo je to idealno stanište za pastrmku.
Marko je spustio mrežu u vodu  i uhvatio par komada, odmah smo ih očistili, ali smo zaboravili kako ćemo ih odneti do kuće.  Tada me Marko podsetio na nešto, odlomio je jednu tanku granu sa drveta, skinuo je sve grane sa strane osim jedne na kraju koju je napravio da izgleda kao  kuka. Provukao je granu kroz škrge i tako nanizao ribu, setio sam se da sam to isto  radio  sa ocem kada sam išao u ribolov. Na trenutak sam se vratio  u bezbrižne dane detinjstva.
Stigli smo kući, sada ja krećem sa spremanjem hrane, uzurpirao sam Natinu kuhinju, sveža domaća jaja, holandez sos nikad bolji,  mladi krompir iz bašte, domaća slanina pečena u javorovom sirupu i špargle (bile su to jedine dve namernice koje sam poneo iz Novog Sada). Možda malo čudna kombinacija za moje domaćine, ali su spremni da probaju.Slažem više ukusa u jelu  da bude praznik za sva čula.
Sad mi ostaje još samo da serviram jelo, da bude zanimljivije holandez sos  sam napravio u dve varijante, u prvoj sa dodatkom šardonea , a u drugoj tamjanike.
 Marko i njegova sestra Milica izabrali su tamjaniku, spoj hrskave karamelizovane slanine, ribe i holandez sosa u drugoj varijanti odličan uz Veru,  Miodrag i Nata su za Moravu, lep spoj voćnih ukusa u vinu, taman lepo  nadopunjuju ukuse jela, definitivno njihov favorit je prva varijanta holandez sosa.
Dva dana u gostima su proletela, na kraju mogu samo da  sumiram svoje  pozitivne utiske, ja sam prezadovoljan, ugošćen sam sa  vrhunskim namirnicama, potpuno prirodnim koje bi poželeo da ima svako za trpezom u svom domu.
 Mukotrpan rad i ljubav sa kojom porodice Marković stvara svoje proizvode, na kraju je nagrađen sa kvalitetnim namirnicama i ukusnom hranom, zato još jednom  hvala vam od srca na divnom gostoprimstvu i nezaboravnoj kulinarskoj avanturi.
Živeli !






Pečena pastrmka sa mladim krompirom, belim šparglama, karamelizovanom slaninom   u                                                             javorovom   sirupu i hollandaise sosom





Sastojci za 4 osobe :

-kalifornijska pastrmka 1 Kg
-500 gr mladog krompira
-2 pakovanja belih špargli
-4 lista tanko sečene slanine
-2 kašike javorovog sirupa
-sok od jednog limuna
-50 gr tanko sečenih listića maslaca
-3 kašike maslinovog ulja
-2 lovorova lista
-2 grančice ruzmarina
-so
-biber

Sastojci za hollandaise sos :
- 2 žumanca
- 85 g maslaca
- 1 kašika soka od limuna
- pola kašikice soli
- prstohvat bibera

Priprema hollandaise sosa :

•  Maslac lagano otopiti u malom loncu, treba biti vruć ali nemojte da naglo kuva. 
Na povrsini ce se pojaviti pena, sa kašikicom  pohvatati penu da maslac bude fino proziran. U duboku i usku metalnu posudu,  dodati žumance, sok od limuna i so. 
Sa  ručnim mikserom miksati na brzo oko 20-30 sekundi, zatim smanjiti brzinu na najmanje i polako dodavati otopljeni topli maslac. Tu zaista morate biti oprezni kod dodavanja, ako dodate prenaglo necete dobiti glatku smesu.
Na kraju probati sos, treba biti gladak, limunast i malo pikantan. Dodati soli ako zelite malo slanije ili ekstra limuna ako nije dovoljno limunast. 
Držite na toplome pokriveno do serviranja. Umak se ne drži u frižideru i nije za upotrebu sedeći dan. najbolje je da ga iskoristite u roku 4-5 sati nakon pripreme. 
Ako se malo zgusne, dodajte par kašikica tople vode. 



Priprema :

1. Mladi krompir ne ljuštiti, već dobro oprati koru, u šerpu sa vodom dodati jednu kašiku maslinovog ulja, so, biber, dva lovorova lista, jednu grančicu ruzmarina, ostavati da voda proključa, zatim dodati krompir i kuvati 15 minuta.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, do pola kuvan  krompir iseći na četvrtine, staviti ga u pleh, posuti listićima maslaca i peći 30 minuta, zatim uključiti ventilator u rerni, dodati jednu grančicu ruzmarina i peći krompir još 15 minuta.

2. Ribu očistiti, filetirati, dobro posoliti, u zagrejanom tiganju na maslinovom ulju peći filete sa kožom na dole, ukupno 3 minuta. Izvaditi filete na papirni ubrus da pokupi višak masnoće.

3. Šparglama skinuti tvrde krajeve, ubaciti ih u pleh, poprskati ih maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni( mora biti uključen ventilator) oko 10 minuta.
Kada su špargle gotove poprskati ih sa par kapi limunovog soka.

4. U grill tiganju peći tanke listove slanine na umerenoj vatri, dok slanina ne postane hrskava, otprilike 4 do 5 minuta, nakon toga dodati javorov sirup, nastaviti sa prženjem još nekoliko minuta dok se slanina ne karamelizuje i ne upije sav sok.


5. Jelo složiti na tanjiru sledećim redosledom, najbolje je ako imate tanjir sa  udubljenjem na sredini, sipati hollandaise sos da prekrije dno tanjira ,staviti pečeni krompir sa korom,  filet pastrmke očišćen od kože, špargle sečene na manje komade i na kraju slaninu pečenu u javorovom sirupu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...