Пређи на главни садржај

Pečene kruške versus Maurer

U mojoj porodici dobar ručak ne može da se zamisli bez nekog slatkiša na kraju, to je jedan ritual koji uvek mora da se ispoštuje. Ako to nije kolač, onda barem parče čokolade, ali nešto slatko mora da se pojede.
Najčešće se poslastica sprema dan ranije i to u količinama koje  traju  par dana, međutim svi znamo koliko nam je dragoceno vreme i da ga ne bi puno trošili u kuhinji, ja sam, samo za vas pronašao jedan savršen recept.
U pitanju su pečene kruške s maskarpone kremom, jednostavan slatkiš koji se brzo sprema. Naravno, ne smemo zaboraviti da se ovako nešto ukusno mora zaliti nekim finim vinom. U ovom slučaju dezertnim vinom koje će savršeno ispratiti ovu poslasticu.
Nego da krenemo od početka, ovu kombinaciju vina i hrane sam lično isprobao na jednom od nedeljnih ručkova, e sad jedini problem može predstavljati kupovina ovog vina.
Vinum Regnum 2010. stono slatko belo vino vinarije Maurer iz Hajdukova, Subotičko-Horgoška regija, Vojvodina je moguće kupiti u prodavnicama Hungarikum centar u Beogradu i Novom Sadu ili eventualno Subotici. Moram da vam kažem da se malo potrudite oko nabavke jer ga vredi probati, vino je proizvedeno na osnovu 800.godina stare tradicije poznatog vinskog regiona. Ovo prirodno slatko vino inače kupaža rajnskog rizlinga i italijanskog rizlinga je dobijeno pojedinačnim biranjem i sortiranjem najslađih ( poput meda slatkih ) zgrčenih bobica, da bi zatim sazrevalo u hrastovim buradima. Vino je proizvedeno iz grožđa gajenog na ekološki prihvatljiv način, bez dodataka aditiva.

Kada ste vino nabavili ostaje samo da ga pre spremanja poslastice ostavite u frižideru da se dobro ohladi, jer tada daje najbolje rezultate.
Kruške sam ispekao u rerni uz dodatak maslaca, sačekao sam da se malo prohlade, topljeni maslac im je dao finu teksturu. Preko sam dodao kremu od maskarponea i ekstrata vanile, jednu kašičicu meda i prstohvat cimeta. Krušku sam položio na podlogu od mlevenih pistaća, otvorio sam vino, sipao ga u čaše i malo mu dozvolio da se zagreje i prodiše punim plućima.
Tada se desila magija, nektar u čaši zlatno žute boje mirisao je na kruške, med i vanilu čineći harmoniju sa mirisima pečene kruške, ekstrata vanile u kremi i  meda. U ustima voćno, dominiraju arome kruške i meda koje su činile savršen par sa ovom poslasticom, duga fina završnica s dodirom začina, blage slanoće i ukusnog orašastog voća tražila je onaj prstohvat cimeta na kremi od maskarponea i slankaste mlevene pistaće.

Kada sam spremao ovu poslasticu svi ukućani su tražili repete, zato spremite veću količinu, budite spremni da pokupite sve lovorike uspeha i pohvale za vaš kolač, jer bez obzira koliko je bio dobar ručak, onaj koji je spremao poslasticu biće pobednik. To je uvek tako, jedno nepisano pravilo. 
Na kraju se setih reči Bele Hamvaša iz njegove knjige Filozofija vina: " Najveća bezosećajnost je, naprimer, na veselom porodičnom ručku piti dramatično vino." Ovom mišlju se vodite kada budete birali vina, Maurerov Vinum Regnum od dramatičnosti nema ni d, već je jedno pričljivo, raspoloženo, harizmatično i zavodljivo vino kao stovreno za vaše najmilije, živeli!




PEČENE KRUŠKE SA KREMOM OD MASKARPONEA

Za 4 osobe

Sastojci:

  • 4 kruške
  • 4 kašičice maslaca
  • 4 kašičice meda
  • 250 g maskarponea
  • 250 g slatke pavlake
  • 1 kašika ekstrata vanile
  • 200 g mlevenih pistaća
  • cimet za posipanje
  • med za preliv



Priprema:


  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Prepolovite kruške na pola, nemojte ih ljuštiti, očistite ih od semenki,
složite ih na pleh za pečenje,na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
U sredinu svake kruške staviti po kašičicu maslaca i meda.
Ubaciti u rernu i peći od 30 do 35 minuta.
  1. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrat vanile i maskarpone,
sve lagano i pažljivo izmešati drvenom kašikom.
  1. Pečene kruške ostaviti sa strane da se malo prohlade, nakon toga,
na tanjiru napraviti podlogu od mlevenih pistaća, na nju postaviti
po jednu krušku, u centar staviti kašiku kreme od maskarponea.
Preko svega dodati med, krupno sečene pistaće i posuti cimetom.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...