Moj brat od ujaka Ivan i
njegova supruga Sanja su mladi bračni par iz Kraljeva koji obožavaju da putuju.
Pre nekoliko dana su bili gosti i kod nas u Novom Sadu pa sam posebno za tu
priliku pripremio jedno ukusno jelo za dva fina bela vina.
Jednu bocu vina smo dobili
od Ivana i Sanje bio je to Trijumf Gold Sauvignon blanc 2012. vinarije
Aleksdandrović. Inače ovo vino su probali u vinariji Aleksandrović koju
su posetili na svom putu za Novi Sad
i jako im se dopalo. Sjajno je to, što se Ivan u poslednjem trenutku
predomislio i promenio plan putovanja i odlučio da ne putuju dosadnim
auto-putem već da posle Kragujevca krenu preko Vinče, Topole i Oplenca. Ovaj
put je zanimljiv zato što vodi kroz prelepe krajolike Šumadije,
vinograde, voćnjake i guste hrastove šume, a gde možete posetiti i istorijske
spomenike kap što su, crkva Svetog Đorđa, kuća Kralja Petra I Karađorđrvića i
mauzolej dinastije Karađorđrvić. Naravno i neizostavnu vinariju Aleksandrović,
uz jedan mali
savet da je najbolje putovati početkom proleća ili u ranu jesen kada su boje u
prirodi fenomenalne pa je onda i uživanje potpuno.

Naravno za jedno ovako lepo
vino iz srca Šumadije ja sam morao da odaberem neko vino iz Vojvodine koje bi
mu pariralo. Izbor je pao na vinariju Zvonko Bogdan iz Subotice sa samog severa
Srbije i njihovu jedinstvenu kupažu nazvanu 8. tamburaša berba 2013. koja ovim
imenom prosto ide uz polja nepregledne vojvođanske ravnice.
Vina su bila spremna,
poslužio sam gostima pečene filete orade na sosu od limuna uz hrskavi čips od
krompira sa peršunom. Ivan i Sanja nisu skrivali oduševljenje ovom ukusnom
kombinacijom vina i hrane.


Druženje se nastavilo do
kasno u noć, otvorilo si i popilo još nekoliko boca, a slušali su se tamburaši
i ti onih osam sa Petrovaradina. Na počinak smo otišli uz obećanje
Ivanu i Sanji da ćemo ih sutra voditi do vinarije Zvonko Bogdan da probaju još
njihovih vina.
Sutradan, je obećanje i
ispunjeno.
Živeli!
Pečeni fileti orade sa sosom od limuna i čipsom od peršuna
Sastojci :
-4 fileta očišćene orade
(150 gr svaki)
-maslinovo ulje
-komad papira za pečenje
dovoljno veliki da prekrije tiganj u kojem se peče riba
Sos od limuna :
-4 kašike ekstra
devičanskog maslinovog ulja
-1 vezica svežeg peršuna
sitno seckanog
-rendana korica od 1 limuna
-2 kašike ceđenog soka od
limuna
-pola kašikice dijon senfa
Za čips od krompira sa
peršunom :
-100 gr maslaca
-3 veća oljuštena krompira
-1 vezica svežeg peršuna
-so
-biber
1. Oljušteni
krompir narezati na što tanje listove pomoću pilera.
2. Papir
za pečenje namazati otopljenim maslacem, posuti solju i biberom, složiti
listove krompira, na svaki staviti list peršuna, pokriti drugim listom
krompira, premazati otopljenim maslacem posoliti i pobiberiti.
3. Prekriti
još jednim papirom za pečenje i poklopiti limom( najbolje nekom tepsijom) da se
listovi krompira ne bi odvojili u toku pečenja.
4. Peći
na 220 stepeni oko 10 minuta.
5. Za
sos pomešati limunov sok, rendanu koricu limuna, dijon senf, sitno seckani peršun i maslinovo
ulje.
6. Filete
ribe posoliti.
7. Filete
pržiti u tiganju na malo maslinovog ulja sa kožom na dole,da se koža ne bi
savila u toku pečenja, prekriti tiganj i ribu sa papirom za pečenje i
opteretiti nekom težom posudom(šerpa).
8. Ribu
peći sa svake strane od 3 do 4 minuta.
9. Servirati
tako da se na tanjir stavi malo sosa, na njega stavi riba i pored čips od
krompira
Коментари
Постави коментар