Ove godine lepo vreme nije želelo da dođe, zato sam odlučio da ga nekako prizovem s jednim savršenim parom vina i hrane. Osvežavajući roze Varijanta berba 2015. vinarije Aleksandrović iz Topole i lagana aromatična piletina iz rerne mislim da će to biti dobitna kombinacija za rasterivanje ove dosadne kiše i konačni dolazak leta.
Naravno sve ovo ne bi moglo da funkcioniše bez dobrih prijatelja, zato smo supruga i ja sve njih okupili na terasi našeg stana u nadi da uspemo u toj nameri.
Recept je bio poseban, bio je ispisan drvenom olovkom, slova skoro izbledela ali ipak čitljiva na starom požutelom papiru. Svuda su bili sasušeni otisci prstiju vrednih ruku koje su ga tokom dugog niza godina spremala. Inače pripadao je baki moje supruge, pa onda njene majke, a sada je bio kod nas, jedno jednostavno jelo iz davno prošlih dana.
Dok su se drugari zabavljali na terasi uz idealno ohlađeni roze kristalno svetle boje rubina, napolju je bilo oblačno i tmurno, temperatura vina je bila kao i temperatura na terasi, znači smrzavanje, ali oni su bili spremni da prkose vremenu. Naravno ni mene nije ništa pokolebalo da krenem sa spremanjem jela.
Sve potrebne namirnice su bile u stanu, to je bila prednost ovih jednostavnih jela, pileći bataci, karabataci, luk, paradajz i paprika, jedino balzamiko i majčina dušica je bila moja intervencija na ovom jelu, tek da mu dam malo aromatičnosti. Što će se kasnije ispostaviti kao pravi pogodak u uparivanju s vinom.
Dok sam ja uživao pored tople rerne u čaši rozea, mislio sam na onu hladnoću na terasi, a nisam ni primetio da se Sunce pojavilo. Drugare koje sam ostavio u jaknama sada sam zatekao u majcama.
Izgleda da je ovo prizivanje lepog vremena upalilo ili su to pak vremenske neprilike, sa 10 stepeni sada smo na 28 stepeni za manje od par sati. Šta god da je, vrag će ga znati ali nama će odgovarati.
Dok su se drugari "gušterisali" na Suncu, jelo je bilo gotovo, sada je ostalo da se samo prepustimo savršenom paru vina i hrane. Toplu aromatičnu piletinu podelio sam gostima, obnovio sam njihove čaše novom flašom rozea i harmonija ukusa i mirisa je mogla da počne. Varijanata od muskat hamburga s upečatljivim mirisom šumskih jagoda, divlje ruže i cimeta poklapala se sa slatkastim mirisima pečenog luka i mirisa balzamiko sirćeta. U ustima vino je bilo osvežavajuće, hrskavih kiselina, voćno i veoma pitko činilo je savršenu varijantu s blagim kiselinama paradajza, slatkoćom pečenog belog i crnog luka. Duga aromatična završnica činila se idealnom s aromatičnošču koja je dolazila od svežeg timijana i balzamika.
Nakon desetak minuta apsolutne tišine, uz poneki srk i zadovoljno mljackanje, jela više nije bilu u tanjrima. Na kraju nije nam preostalo ništa drugo, nego da ovu pobedu nad lošim vremenom nazdravimo uz podignute čaše u pravcu Sunca. I bi tako, Varijanta boje rubina kupala se u sunčevim zracima, živeo roze, živelo leto!!!
PILETINA IZ RERNE
za 4 osobe
Sastojci:
- 4 velika zrela paradajza, isečena na četvrtine
- 2 crvena luka, oljuštena i isečena na 6 kriški
- 1 crvena paprika, krupno isečena, bez semena
- 1 žuta paprika, krupno isečena, bez semena
- 6 pilećih bataka, bez kostiju i kožice
- 4 čena belog luka
- 1/2 pola veze majčine dušice, samo listići
- 1 kašičica aleve paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike balzamiko sirćeta
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ubacite paradajz, crveni luk, paprike i pileće batake u veliki pleh
za pečenje ( oko 30X25 cm).
2. Bočnom stranom noža izgnječite neoljuštene čenove belog luka, pa i ovo dodajte piletini. Pospite
majčinom dušicom i alevom paprikom, dodajte maslinovo ulje i balzamiko, posolite i pobiberite.
3. Sve dobro izmešajte čistim rukama, pa ravnomerno rasporedite u sudu za pečenje. Piletina treba da bude
iznad povrća.
4. Pecite u rerni 1 sat dok meso ne porumeni i ne bude sasvim pečeno. Kad meso bocnete čačkalicom,
treba da curi bistar sok. Tokom pečenja, izvadite pleh i s vremena na vreme okrećite piletinu
hvataljkama i prelivajte saftom.
5. Kad je sve pečeno, odmah poslužiti.
Коментари
Постави коментар