
Bend je postojao par godina
i onda sticajem okolnosti prestali smo da sviramo i svako je otišao svojim
putem. Nažalost nismo ostali u kontaktu ali to se sve promenilo danas kada sam
se ponovo sreo doduše ne sa celim bendom ali sa našim ritam gitaristom Markom
Bačaninom sada uspešnim arhitektom trenutno zaposlenom u Dubaiju.

Tri sata su brzo proletela,
jelo je bilo gotovo, Marko i ja smo se prepustili uživanju u vinu i
hrani. Juneći rep mu se dopao, a za vina je imao samo reči hvale. Dugo nisam
bio u Srbiji i vidim da su naša vina sve bolja i bolja, a tvoje jelo je kao iz
restorana, rekao mi je Marko.
Bilo mi je drago što je
Marko pohvalio moje jelo i izbor vina, rekao sam mu da ocenjuje hranu skoro kao
njegov" brat blizanac" Njegoš inače za one koji ne znaju,
sudija u kulinarskom šou "Moja kuhinja moja pravila".
Marku ništa nije bilo jasno,
ali kada sam mu pokazao o čemu se radi ni on sam nije verovao koliko liče jedan
na drugog, obojica smo se nasmejali i nazdravili.
Druženje smo nastavili,
prisećajući se raznih dogodovština sa svirki, ja sam čak pokušavo da se setim
tekstova pesama, a mislim da je Marko otišao po gitaru, koju je, koliko
se ja sećam uvek nosio sa sobom gde god da je išao. Biće ovo luda noć, bolje da
nam naspem još vina...
Živeli !
Rabo de Toro
Za dve osobe :
Sastojci :
-1.5 kg junećeg repa
-500 gr šargarepe isečene na
sitne kolutove
-1 veliki slatki luk isečen
na kockice
-1 crvena paprika isečena na
kockice
-1 praziluk isečen na
kockice
-2 paradajza isečena na
kockice
-2 čena belog luka sitno
isečena
-250 ml goveđeg bujona
-500 ml crvenog vina ( po
mogućstvu sorte tempranillo )
-2 lovorova lista
-2 karanfilića
-1 kašikica mlevenog đumbira
-1 puna kašika brašna
-so
-biber
-maslinovo ulje
Priprema :
1. Rep
oprati, iseći ga na komade, najlakše ga je iseći u predelu zgloba. Komade dobro
posoliti i pobiberiti.
2. U
velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, ali da ne krene da se puši.
3. Uvaljati
komade junećeg repa u brašno i pržiti ih u šerpi sa svake strane po 30 sekundi
dok ne porumene.
4. Izvaditi
komade mesa sa strane i ostaviti da se odmaraju.
5. U
šerpi na istom ulju propržiti crni luk, beli luk, paradajz, parziluk i crvenu
papriku oko 10 minuta.
6. Dodati
šargarepu, lovorov list, karanfilić i đumbir i pržiti 1 minut.
7. Vratiti
komade repa u šerpu, naliti crvenim vinom i goveđim bujonom da prekrije komade
mesa.
8. Pustit
da proključa, pokriti šerpu poklopcem i ostaviti da krčka na laganoj vatri.
9. Kuvati
juneći rep 3 sata, sve dok ne počne da se meso odvaja od kostiju.
10. Meso
izvaditi sa strane, kuvano povrće usitniti štapnim mikserom dok se ne dobije
fini sos, koji ćemo poslužiti uz juneći rep.
11. Jelo poslužiti uz pečene šparoge i gnezda od
krompira
PEČENE ŠPARGLE
Sastojci za 2 osobe :
-
500
gr špargli
-
2 kašike
maslinovog ulja
-
krupna
morska so
-
1 kašika
limunovog soka
-
biber
Priprema :
1.
Rernu
zagrejati na 220 stepeni ( uključiti ventilator u rerni)
2. Šparglama skinuti tvrde krajeve.
3. Staviti špargle u pleh za pečenje.
4. Poprskati ih uljem, pobiberiti i
posoliti.
5. Peći ih 10 minuta
6. Servirati ih vruće i sa par kapi
limunovog soka preko svake špargle.
GNEZDA OD KROMPIRA
Oljuštite 4 veća krompira, pilerom od njih
napravite tanke listiće, koje ćete iseći na žilijen (tanke trakice). Dobro
osušite krompir papirnim kuhinjskim ubrusima.
Sipajte dosta ulja u tiganj za prženje,
zagrejte ga, dodajte gomilice krompira koje ste oblikovali u loptice i pržite
ih 2-3 minuta na srednjij vatri, dok ne postanu hrskave. Ocedite ih od ulja,
posolite i prebacite u tanjir.
Коментари
Постави коментар