Пређи на главни садржај

Rabo de Toro versus Ergo i Zavet



Gitarijadu u Zaječaru, mlađe generacije sigurno ne poznaju ali zato je starije pamte kao gitarijadu sa dugom tradicijom koja i dan danas traje. Zaječarska gitarijada je  po meni preteča svih sadašnjih festivala koji se održavaju u Srbiji i ja je slobodno mogu nazvati "Woodstockom" na Balkanu.  Dva dana rock' n' roll_a i lude zabave za pamćenje. Na ovoj gitarijadi pre ravno 14. godina tačnije 1998. godine nastupao sam i ja kao pevač sa mojim petočlanim bendom "Phobia". Bili smo u takmičarskom delu u kojem smo uspeli da osvojimo drugu nagradu odnosno  nagradu publike na toj tada 32. Zaječarskoj gitarijadi po redu. Zahvaljujući mom dobrom prijatelju Slobodanu Veljoviću jedan deo našeg nastupa je sačuvan od zaborava i okačen na You Tube gde ga možete pogledati i osetiti deo energije našeg benda, nažalost zapis je malo lošijeg kvaliteta ali jednostavno tada je bila famozna VHS kaseta kao jedini nosač zvuka i slike.  Phobia live Zaječarska gitarijada 1998.
Bend je postojao par godina i onda sticajem okolnosti prestali smo da sviramo i svako je otišao svojim putem. Nažalost nismo ostali u kontaktu ali to se sve promenilo danas kada sam se ponovo sreo doduše ne sa celim bendom ali sa našim ritam gitaristom Markom Bačaninom sada uspešnim arhitektom trenutno zaposlenom u  Dubaiju.
Nismo se videli sigurno desetak godina, zato to moramo proslaviti sa dobrim vinom i finim zalogajima. Spremaću jedno tradicionalno špansko jelo "Rabo de Toro" u ovom slučaju ne rep od bika već juneći rep u crvenom vinu. U izvornoj varijanti vino koje se koristi za spremanje ovog jela je sorte tempranillo, a ja ću koristiti  dva moćna i aromatična crvena vina Zavet 2011. Podrum Janko iz Smedereva i Ergo 2011. vinarija Temet iz Jagodine. Deo vina ide u jelo, a  drugi deo u naša suva grla, meso će se kuvati puna tri sata tako da ćemo se Marko i ja lepo ispričati šta se sve izdešavalo od našeg poslednjeg druženja.
Tri sata su brzo proletela, jelo je bilo gotovo,  Marko i ja smo se prepustili  uživanju u vinu i hrani. Juneći rep mu se dopao, a za vina je imao samo reči hvale. Dugo nisam bio u Srbiji i vidim da su naša vina sve bolja i bolja, a tvoje jelo je kao iz restorana, rekao mi je Marko.
Bilo mi je drago što je Marko pohvalio moje jelo i izbor vina, rekao sam mu da ocenjuje hranu skoro kao njegov" brat blizanac" Njegoš inače za one koji ne znaju,  sudija u kulinarskom šou "Moja kuhinja moja pravila". 
Marku ništa nije bilo jasno, ali kada sam mu pokazao o čemu se radi ni on sam nije verovao koliko liče jedan na drugog, obojica smo se nasmejali i nazdravili.
Druženje smo nastavili, prisećajući se raznih dogodovština sa svirki, ja sam čak pokušavo da se setim tekstova pesama, a mislim da je Marko otišao po gitaru, koju je,  koliko se ja sećam uvek nosio sa sobom gde god da je išao. Biće ovo luda noć, bolje da nam naspem još vina...
Živeli !







                                            JUNEĆI REP U CRVENOM VINU
                                                                 Rabo de Toro    
Za dve osobe :  

Sastojci :

-1.5 kg junećeg repa
-500 gr šargarepe isečene na sitne kolutove
-1 veliki slatki luk isečen na kockice
-1 crvena paprika isečena na kockice
-1 praziluk isečen na kockice
-2 paradajza isečena na kockice
-2 čena belog luka sitno isečena
-250 ml goveđeg bujona
-500 ml crvenog vina ( po mogućstvu sorte tempranillo  )
-2 lovorova lista
-2 karanfilića
-1 kašikica mlevenog đumbira
-1 puna kašika brašna
-so
-biber
-maslinovo ulje

Priprema :

1.      Rep oprati, iseći ga na komade, najlakše ga je iseći u predelu zgloba. Komade dobro posoliti i pobiberiti.
2.      U velikoj šerpi zagrejati maslinovo ulje, ali da ne krene da se puši.
3.      Uvaljati komade junećeg repa u brašno i pržiti ih u šerpi sa svake strane po 30 sekundi dok ne porumene.
4.      Izvaditi komade mesa sa strane i ostaviti da se odmaraju.
5.      U šerpi na istom ulju propržiti crni luk, beli luk, paradajz, parziluk i crvenu papriku oko 10 minuta.
6.      Dodati šargarepu, lovorov list, karanfilić i đumbir i pržiti 1 minut.
7.      Vratiti komade repa u šerpu, naliti crvenim vinom i goveđim bujonom da prekrije komade mesa.
8.      Pustit da proključa, pokriti šerpu poklopcem i ostaviti da krčka na laganoj vatri.
9.      Kuvati juneći rep 3 sata, sve dok ne počne da se meso odvaja od kostiju.
10.  Meso izvaditi sa strane, kuvano povrće usitniti štapnim mikserom dok se ne dobije fini sos, koji ćemo poslužiti uz juneći rep.
11.  Jelo poslužiti uz pečene šparoge i gnezda od krompira


     PEČENE ŠPARGLE
     Sastojci za 2 osobe :
-          500 gr špargli
-          2 kašike maslinovog ulja
-          krupna morska so
-          1 kašika limunovog soka
-          biber
Priprema :
1.      Rernu zagrejati na 220 stepeni ( uključiti ventilator u rerni)
2.      Šparglama skinuti tvrde krajeve.
3.      Staviti špargle u pleh za pečenje.
4.      Poprskati ih uljem, pobiberiti i posoliti.
5.      Peći ih 10 minuta
6.      Servirati ih vruće i sa par kapi limunovog soka preko svake špargle.

GNEZDA OD KROMPIRA
Oljuštite 4 veća krompira, pilerom od njih napravite tanke listiće, koje ćete iseći na žilijen (tanke trakice). Dobro osušite krompir papirnim kuhinjskim ubrusima.
Sipajte dosta ulja u tiganj za prženje, zagrejte ga, dodajte gomilice krompira koje ste oblikovali u loptice i pržite ih 2-3 minuta na srednjij vatri, dok ne postanu hrskave. Ocedite ih od ulja, posolite i prebacite u tanjir.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...