
Primetio sam da je većina muževa donosila brzu hranu svojim suprugama, e ja sam za razliku od njih spremio ovaj fantastičan ragu sa pljukancima koje sam sam napravio, a koje oboje jako volimo još od naše poslednje gastro avanture po Istri.
Probudio sam se rano ujutru u nedelju, vreme za posete u porodilištu su od tri popodne, imam sasvim dovoljno vremena da sve pripremim kako treba. Pijaca, mesara, prodavnica pa kući na spremanje, zamešeno testo, oblikovani pljukanci, ostavljeni da se suše, ragu na šporetu ostavljen da se krčka puna četiri sata.
Jedino što ne mogu da odnesem Dejani jesu vina, jedna bocaCrvenog zapisa barrique
2011. podruma Janko je otvorena, iskoristio sam deo za spremanje ragua,
alkoholi su isparili ali je ostao očaravajući voćni miris i ukus jagodičastog
voća i višanja. Pa ipak će uživati u savršenom spoju vina i hrane.
Vreme je proletelo jako brzo, ragu je bio gotov, pogledao sam na sat bližilo se
vreme posetama, u jednu posudu kuvani pljukanci sa prelivom od napuljskog
ragua, u drugu zelena salata sa kuvanim mesom iz ragua, par kapi limuna i
maslinovog ulja.
Sve zapakovano i pravac porodilište, supruga me već čeka, očekuje neku hranu ali ne ovu gozbu, nije skidala osmeh sa lica, a kada sam iz torbe izvadio rende i narendao parmezan bila je to prava sreća, sreća, radost uživancija.
Sve zapakovano i pravac porodilište, supruga me već čeka, očekuje neku hranu ali ne ovu gozbu, nije skidala osmeh sa lica, a kada sam iz torbe izvadio rende i narendao parmezan bila je to prava sreća, sreća, radost uživancija.
Vratio sam se kući, malo tužan i umoran, ipak je bolje kada zajedno kući jedemo i pijemo vina, ali šta da radim sada je takva situacija. Uz već otvoren JankovCrveni Zapis otvorio sam još jednu bocu vina bio je to Opium reserva 2008. kupaža Rskavca, Vranca i Začinke podruma Braća Rajković iz mesta Gornje Zleginje. Sos od napuljskog ragua sa pljukancima, malo parmezana, aromatičnost bosiljka, pikantnost kuvanih domaćih kobasica i blage kiseline pelata savršeno su pratile Jankov barikirani Merlot. Posebno njegove vanilske tonove hrastovine i mekane tanine . Drugi deo jela, sporo kuvana govedina, meso svinjskih rebaraca koje se lako odvajalo od kostiju, limunov sok, zelena salata i maslinovo ulje Ex-Albis iz Vodnjana. Uz čašu Opiuma braće Rajković prepune aroma cnog bobičastog voća, cimeta, voćnih džemova i tamne čokolade bila je idealan spoj ovom jelu.
Spremala se duga noć za mene, flaša Zaveta je bila prazna, prešao sam na Opium reserva, zapalio sam i cigaru Hoyo de Monterrey Epicure No.2, znao sam da će se Dejana poroditi tek za par dana ali ja jednostvano od uzbuđenja i neizvesnosti nisam mogao da spavam.
Ovakvo uparivanje vina i hrane nikada nisam imao, imalo je neku posebnu draž da li zbog moje Dejane, bebca kojeg smo sa nestrpljenjem iščekivali ili pak prazničnog napuljskog ragua, istarskih pljukanaca, dobrog vina, ni sam više nisam siguran.
Dejana se porodila tri dana kasnije, novi član porodice je stigao, budući mamin i tatin vinofil , živeo Kolja !
Napuljski ragu ( Ragu alla
Napoletana ) i pljukanci
Sastojci za napuljski ragu :
-700 g goveđeg mesa
-500 g svinjskih rebaraca
-200 g svežih kobasica
-100 ml maslinovog ulja
-1 kašika koncentrata
paradajza rastvorena u čaši vode
-800 ml pelata u komadima
-2 crna luka
-1 vezica svežeg bosiljka
-200 ml crvenog vina
-so
-biber
Sastojci za pljukance :
-500 g brašna za testeninu
-1 jaje
-prstohvat soli
-2 kašike mlake vode
Priprema pljukanaca :
Brašno, jaje, so i vodu
izmešamo da dobijemo testo, testo ne sme biti mekano, a ni tvrdo.
Od dobijenog testa kidamo
male komade i među dlanovima mesimo štapiće, slažemo na
pobrašnjene ovale i pre
kuvanja ostavljamo da se suše 2 sata.
U ključalu vodu dodamo malo
soli i pljukance kuvamo otprilike 10 minuta.
Na kraju ih procedimo ih i
zalijemo hladnom vodom.
Priprema napuljskog ragua :
1. Meso isecite na veće komade zajedno sa kobasicama.
2. Na zagrejano ulje dodajte meso i dobro propržite sa
svih strana ( neka porumeni ),
dodajte mu crni luk isečen na krupnije komade i još par
minuta prodinstajte
3. Sada meso posolite i pobiberite, dodajte mu beli luk
isečen na krupnije komade i koncentrat paradajza koji je rastvoren u čaši vode.
4. Zalijte sve skupa sa crvenim vinom i dinstajte dok
vino ne ispari.
5. Kada je vino isparilo u mesu, dodajte pelat isečen na
komade i svežei bosiljak iskidan na krupnije komade. Ragu se mora kuvati
otprilike od tri do četiri sata na laganoj vatri.
6. Kada je ragu gotov, krupnije komade mesa izvadite,
očistite od kostiju i servirajte na zelenoj salati sa dodatkom par kapi
limunovog soka i maslinovog ulja, a na drugom tanjiru servirati pljukance sa
prelivom od sosa u kome se kuvalo meso.
Коментари
Постави коментар