Пређи на главни садржај

Ragu alla Napoletana versus Jankov Crveni Zapis i Opium reserva



Napuljski ragu je tradicionalno jelo koje italijani spremaju nedeljom, za praznike ili neke posebne prilike. Sasvim slučajno ja sam ovo jelo spremao baš u nedelju i bilo je namenjeno mojoj supruzi Dejani, a posebna prilika je trebala da se desi za par dana. Bila je u porodilištu i sa nestrpljenjem smo očekivali našeg novog člana porodice. Poslala mi je sliku kakva je hrana u porodilištu, zato   sam odlučio  da je obradujem ovim  ukusnim jelom.
 Primetio sam da je većina muževa donosila brzu hranu svojim suprugama, e ja sam  za razliku od njih spremio ovaj fantastičan ragu sa pljukancima koje sam sam napravio, a koje oboje jako volimo još od  naše poslednje gastro avanture po Istri.

Probudio sam se  rano ujutru u nedelju, vreme za posete u porodilištu su od tri popodne, imam sasvim dovoljno vremena da sve pripremim kako treba. Pijaca, mesara, prodavnica pa kući na spremanje, zamešeno testo, oblikovani pljukanci, ostavljeni da se suše, ragu na šporetu ostavljen da se krčka puna četiri sata.
Jedino što ne mogu da odnesem Dejani jesu vina, jedna bocaCrvenog zapisa barrique 2011. podruma Janko je otvorena, iskoristio sam deo za spremanje ragua, alkoholi su isparili ali je ostao očaravajući voćni miris i ukus jagodičastog voća i višanja. Pa ipak će uživati u savršenom spoju vina i hrane.
Vreme je proletelo jako brzo, ragu je bio gotov, pogledao sam na sat bližilo se vreme posetama, u jednu posudu kuvani pljukanci sa prelivom od napuljskog ragua, u drugu zelena salata sa kuvanim mesom iz ragua, par kapi limuna i maslinovog ulja.
Sve zapakovano i pravac porodilište, supruga me već čeka, očekuje neku hranu ali ne ovu gozbu, nije skidala osmeh sa lica, a kada sam iz torbe izvadio rende i narendao parmezan bila je to prava sreća, sreća, radost uživancija.



Vratio sam se kući, malo tužan i umoran, ipak je bolje kada zajedno kući jedemo i pijemo vina, ali šta da radim sada je takva situacija.  Uz već otvoren JankovCrveni Zapis otvorio sam još jednu bocu vina bio je to Opium reserva 2008. kupaža Rskavca, Vranca i Začinke podruma Braća Rajković iz mesta Gornje Zleginje. Sos od napuljskog ragua sa pljukancima, malo parmezana, aromatičnost bosiljka, pikantnost kuvanih domaćih kobasica i blage kiseline pelata savršeno su pratile Jankov barikirani Merlot. Posebno njegove vanilske tonove hrastovine i mekane tanine . Drugi deo jela, sporo kuvana govedina, meso svinjskih rebaraca koje se lako odvajalo od kostiju, limunov sok, zelena salata i maslinovo ulje Ex-Albis iz Vodnjana. Uz čašu Opiuma braće Rajković prepune  aroma cnog bobičastog voća, cimeta, voćnih džemova i tamne čokolade bila  je idealan spoj ovom jelu.
Spremala se duga noć za mene, flaša Zaveta je bila prazna, prešao sam na Opium reserva, zapalio sam i cigaru Hoyo de Monterrey Epicure No.2, znao sam da će se Dejana poroditi tek za par dana ali ja jednostvano od uzbuđenja i neizvesnosti nisam mogao da spavam.
Ovakvo uparivanje vina i hrane nikada nisam imao, imalo je neku posebnu draž da li zbog moje Dejane, bebca kojeg smo sa nestrpljenjem iščekivali ili pak prazničnog napuljskog ragua,  istarskih pljukanaca, dobrog vina, ni sam  više  nisam siguran.
Dejana se porodila tri dana kasnije, novi član porodice je stigao, budući mamin i tatin vinofil , živeo Kolja !


                                     Napuljski ragu ( Ragu alla Napoletana ) i pljukanci



Sastojci za napuljski ragu :

-700 g goveđeg mesa
-500 g svinjskih rebaraca
-200 g svežih kobasica
-100 ml maslinovog ulja
-1 kašika koncentrata paradajza rastvorena u čaši vode
-800 ml pelata u komadima
-2 crna luka
-1 vezica svežeg bosiljka
-200 ml crvenog vina
-so
-biber

Sastojci za pljukance :

-500 g brašna za testeninu
-1 jaje
-prstohvat soli
-2 kašike mlake vode


Priprema pljukanaca :

Brašno, jaje, so i vodu izmešamo da dobijemo testo, testo ne sme biti mekano, a ni tvrdo.
Od dobijenog testa kidamo male komade i među dlanovima mesimo štapiće, slažemo na
pobrašnjene ovale i pre kuvanja ostavljamo da se suše 2 sata.
U ključalu vodu dodamo malo soli i pljukance kuvamo otprilike 10 minuta.
Na kraju ih procedimo ih i zalijemo hladnom vodom.


Priprema napuljskog ragua :

1. Meso isecite na veće komade zajedno sa kobasicama.
2. Na zagrejano ulje dodajte meso i dobro propržite sa svih strana ( neka porumeni ),
dodajte mu crni luk isečen na krupnije komade i još par minuta prodinstajte
3. Sada meso posolite i pobiberite, dodajte mu beli luk isečen na krupnije komade i koncentrat paradajza koji je rastvoren u čaši vode.

4. Zalijte sve skupa sa crvenim vinom i dinstajte dok vino ne ispari.
5. Kada je vino isparilo u mesu, dodajte pelat isečen na komade i svežei bosiljak iskidan na krupnije komade. Ragu se mora kuvati otprilike od tri do četiri sata na laganoj vatri.
6. Kada je ragu gotov, krupnije komade mesa izvadite, očistite od kostiju i servirajte na zelenoj salati sa dodatkom par kapi limunovog soka i maslinovog ulja, a na drugom tanjiru servirati pljukance sa prelivom od sosa u kome se kuvalo meso.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...