
Trebalo
mi je dosta vremena da stignem do Perasta ali mi to nije bio problem pošto sam
jedva čekao da se okupam i da uživam u debelom hladu u dvorištu kuće
mojih prijatelja. Naravno umalo da zaboravim i sa čašom nekog dobrog vina, znam
da na moru ima lepih crnogoskih vina, ali sam ja ipak poneo par boca vina iz
Srbije.
Moramo
da ih uparimo sa nekim morskim specijalitetima da vidimo kako se slažu, da
nađemo svršen spoj vina i hrane.
Nakon
osam sati duge vožnje bio sam na cilju, Mirjanu i Dragana sam zatekao pored
ribarskog čamca, video sam da su pazarili neku ribu od lokalnog ribara. Bila je
to Grdobima žutka koja obitava u vodama Jadrana. Bio sam oduševljen, drugari su
planirali da moj dolazak proslavimo uz ovu ribu, čiji izgled nije baš najlepši
ali je zato preukusna.
Drugari
su odlučili da spremaju jedno klasično jelo tipično za primorje. Bio je to
brudet od grdobine ali sam ja uspeo da ih odgovorim od te nemere i
predložio da napravim rep grdobine sa sušenim paradajzom i kremom od karfiola.
Dragan i Mirjana su bili protiv toga, jer su govorili da sam umoran od puta i
da nije red da ja kao gost spremam večeru. Brzo sam ih ubedio, da treba
da spremam jelo, jer to meni ipak predstavlja veliko zadovoljstvo.
Pre
spremanja jela, okupao sam se u moru da se malo osvežim, voda je bila hladna
jer je bio početak sezone ali mi je to odgovaralo. Nisam se brisao peškirom jer
obožavam kad mi se so sasuši na koži, obukao sam majcu i stavio kecelju bio sam
spreman za kuvanje. Sada osvežen prvo sam odvojio dve boce vina koje sam
poneo sa sobom da se lepo ohlade. Vina koja će po meni savršeno pratiti rep
grdobine biće Bonaca limited Chardonnay berba 2013. vinarije Aleksić iz Vranja,
a druga boca bila je Tamjanika berba 2013. vinarije Ivanović iz Aleksandrovca.
Došla je
na red i riba, meni je bio potreban samo rep međutim morate da znate dve stvari
ako se nekad sretnete sa svežom grdobinom, prva je da težina jetre kod
grdobine iznosi 2/3 telesne težine. A druga da pri čišćenju ribe od
utrobe, želudac nikako ne bacate jer je posebno tražen delikates.
Nakon
sat vremena provedenih u kuhinji jelo je bilo servirano, vino je bilo idealno
ohlađeno, seli smo za sto na travnjaku iza kuće i sa čašama u ruci
krenuli da uživamo uz srpsko vino i jelo fino.
Svi smo
ćutali dok je bilo hrane u tanjiru i vina u čašama, a nakon toga smo krenuli da
sumiramo utiske, da li su vina ispartila jelo. Dao sam prednost Mimi, ona je
odabrala Bonacu, taj bistri šardone izrazito žute boje, mirisa tropskog voća i
hrastovine sa prijatnim voćnim ukusom i kremaste strukture činio je idealnu
kombinaciju sa mesom grdobine i kremom karfiola. Dragan je odabrao Tamjaniku
raskošno vino slamnasto-žute boje sa zelenim odsjajem, mirisa tamjana i
bosiljka, u ustima voćnih tonova ananasa i jagoda prosto je vapilo za sušenim
paradajzom, kremom karfiola i blagom slanoćom mesa grdobine.
Druženje
smo nastavili u čamcu, poneli smo vina, otisnuli smo se od obale, Dragan je
veslao, noć se polako spuštala na Perast, plovili smo prema Verigama.
Za
trenutak mi se učinilo da sam video onaj lanac koji je postavio kralj Lajoš,
rekoh to drugarima našta su se oni slatko nasmejali i u glas mi rekli:
" Manje vina ! Manje vina ! Biće ovo varljivo leto.
Živeli !
Rep grdobine sa sušenim paradajzom i kremom od karfiola
Potrebno namirnica:800g repa grdobine
2 kašike maslinovog ulja
Za ulje od sušenog paradajza:
1 paradajz
3 sušena paradajza iz ulja
5cl maslinovog ulja
Za krem od karfiola:
1 manji karfiol
3dl pavlake za kuvanje
1 kašika butera
2 kašike krem sira
So, biber
200g mladog spanaća
Način pripreme:
Rep grdobine iseći na porcije, posuti biberom i solju. Filete peći u podgrejanom tiganju na maslinovom ulju, po 5 minuta sa svake strane.
Ulje od paradajza:
Paradajzu plitko zarezati po površini i kratko spustiti u ključalu vodu. Izvaditi rupičastom kašikom i spustiti u ledenu vodu. Oljuštiti, odstraniti semenke i iseći na kockice. Sušeni paradajz sitno iseckati, umešati sa svežim paradajzom i maslinovim uljem. Začiniti po ukusu.
Krem od karfiola:
Karfiol razdvojiti na cvetove i kuvati dok ne omekša. Podgrejati posebno pavlaku za kuvanje.
Karfiol ocediti i propustiti kroz blender (ili ga ručno izgnečite). Umešati krem sir, buter i pdgrejanu pavlaku u pire od karfiola. Začiniti sa solju i biberom.
Neposredno pred serviranje zagrejati tiganj. Ubaciti mladi spanać i poklopiti. Nakon što je spanać omekšao ocediti ga od tečnosti i začiniti sa maslinovim uljem, solju i biberom.
Коментари
Постави коментар