
Ova knjiga bila je
inspiracija za uvodni deo diplomskog rada odnosno projekta vinskog podruma na
Arhitektonskom fakultetu u Novom Sadu, Gorana, inače najboljeg prijatelja
sa studija moje supruge , a kasnije i našeg venčanog kuma.

Od tada je prošlo 14.
godina, Goran sada živi u Šefildu u Engleskoj gde se i dalje uspešno bavi
arhitekturom, jednom godišnje dođe do Novog Sada da poseti stare
prijatelje.

Goran je bio oduševljen
načinom na koji sam poslužio ribu, pleh sa ribom na stolu, kuhinjskim čekićem
oslobađam ribu iz okamenjene kore morske soli, cela prostorija je ispunjena
fenomenalnim mirisima, mirisima mora. Odvajam filete, dodajem ajoli sos i sipam
nam vino, Goran se odlučio za Tri Morave od vinarije Temet, a ja za Jankovu
Misiju..

Goran je pohvalio moj način spremanja
ribe, rekao mi je da je morska so, sačuvala sve mirise i ukuse i da ne zna da
smo stotinama kilometara udaljeni od mora, pomislio bi da je riba sada izvađena
iz vode. A o vinima koje smo probali posebno je bio zadivljen jer
je zaključioi da sa svakim njegovim dolaskom u Srbiju vina su
sve bolja i bolja.
Na kraju dobrog obroka,
zalivenog finim vinima, Goran je citirao Belu Hamvaša i jednu od njegovih
mudrih misli iz Filozofije vina, a koja glasi :
"Vino voli visinu i
dobar pogled, voli gledati odozgo"
Živeli !
CELA RIBA PEČENA U SOLI
SA AJOLI SOSOM
Za 4 osobe
Sastojci :
-1 kg brancina, skinuti
krljušt i očistiti utrobu
-1 vezica svežeg bosiljka
-1 vezica peršuna
-lisnati vrhovi komorača
-2 limuna( jedan iseći, a drugi
narendati)
-1.5 kg krupne morske soli (
na 1 kg ribe ide 1.5 kg sol i)
-Narendana kora od jedne
pomorandže
-1‚jaje, umućeno
-šaka semenki komorača
-maslinovo ulje
Priprema :
1. Rernu zagrejte na 220
stepeni.
2. Kada ribu očistite,
napunite je bosiljkom, peršunom, listovima komorača i kriškama limuna.
3. So pomešajte sa
narendanom korom limuna i pomorandže, jajetom i semenkama komorača. Naspite
nekoliko mlazova vode i sve dobro pomešajte dok ne počne da liči na morski
pesak.
4. Na dno pleha pospite sloj soli od 1 cm i na njemu
napravite malo udubljenje za svaku ribu.
5. Ribe premažite maslinovim uljem i stavite u pleh
preko soli. Ostatak soli stavite preko njih i dobro pritisnite. Glave i repove
ne morate prekrivati.
6. Ribu pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-40
minuta. Vreme pečenja zavisi od debljine sloja soli, od vaše rerne, vrste i
veličine ribe koje spremate, kao i od njene temperature u trenutku stavljanja u
rernu. Teško je biti 100 posto siguran kada je riba pečena, zato je najbolje da
viljuškom ubodete u njen najdeblji deo, zadržite je 10 sekundi i brzo stavite
na usne. Ako je viljuška vruća, riba je pečena, a ako nije treba još da se
peče.
7. Ribu poslužite u plehu, sloj od soli razlomite pred
gostima uz dodatak ajoli sosa.
AJOLI SOS
Sastojci :
-1 glavica belog luka
-1 kuvani krompir
-2 sveža žumanceta
-250 ml maslinovog ulja
-1 limun ( samo sok )
Priprema :
1.Ceo proces pripreme sosa se odvija u blenderu.
2. U blender dodati posoljen beli luk, žumanca i kuvani
krompir. Sve dobro izmiksati i postepeno dodavati maslinovo ulje, kao za
majonez, neprestano miksajući.
3. Na kraju dodati limunov sok.
Коментари
Постави коментар