Пређи на главни садржај

Rolovana teletina versus Ines u crvenom



Pre nekoliko meseci u ovoj rubrici pisao sam o sjajnoj kupaži "Ines u bijelom" vinarije Roxanich iz Istre, sada imam čast da vam predstavim novo izvrsno vino ove vinarije "Ines u crvenom" berba 2008. U pitanju je kupaža šest sorti grožđa: Syrah, Barbera, Lambrusco, Crna Malvazija, Cabernet Franc i Borgonja. Za perfect match odabrao sam rolovanu teletinu sa mozzarellom i suvim paradajzom uz fino sočivo. Vino je lepe rubin crvene boje, bistro i delimične gustine. Na nosu dominiraju mirisi borovnice, crne ribizle, zatim arome crne čokolade i začinske note cimeta. U ustima vino je suvo i izrazite svežine, mekih i nežnih tanina koji savršeno prate proteine ukusne teletine, a prisutna je i lagana slankastost koja lepo prati suvi paradajz. Vino je duge završnice, a na after tasteu javlja se nota džema od ribizli i maslaca koje se idealno slažu sa mozzarellom i aromatičnim sočivom.
Oba ova vina vlasnik vinarije Mladen Rožanić nazvao je po svojoj supruzi Ines, sada možete da zamislite o kakvom kvalitetu se radi i koliko ljubavi je uloženo u ova vina. Zato ste vi sada na redu  da probate ovaj perfect match i uverite se i sami.
Živeli !











               
                                         



       ROLOVANA TELETINA  SA MOZZARELLOM I SUVIM PARADAJZOM


Za 4 osobe    


Sastojci :

- 1 Kg teletine
- 1 glavica sitno seckanog crnog luka
- 100 g pančete isečene na kockice
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- 2 mozzarelle isečene na kockice
- 2 kašike suvog paradajza iz ulja sitno seckanog
- 300 ml goveđe supe
- 200 ml crvenog vina
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- so
- biber 
- maslinovo ulje


Priprema :

1. 
Rernu zagrejati na 150 stepeni.

2.
Na malo maslinovog ulja kratko propržiti luk, peršun i pančetu, posoliti i pobiberiti i  ostaviti sa strane da se prohladi

3.
Teletinu dobro posoliti i pobiberiti, začine dobro utrljati u meso. Prethodno pripremljenu smesu od mozzarelle, suvog paradajza i dinstanog luka, peršuna i pančete ravnomerno rasporediti po čitavoj površini mesa. Meso pažljivo urolati i uvezati kanapom.

4.
U dobro zagrejanom tiganju na malo maslinovog ulja, dodati grančicu ruzmarina  pa zatim i rolovanu teletinu, koju treba  kratko propržiti sa svih strana dok meso ne porumeni.

5. 
Prebaciti rolovanu teletinu u dublju posudu, naliti polovinom  vina i goveđe supe, poklopiti i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče 1.5 sat, uz povremeno okretanje mesa i dolivanjem ostatka vina i goveđe supe.

6.
Kada je meso pečeno, izaditi ga iz rerne i ostaviti da se ohladi. Prohlađeno rezati ga na šnite i služiti uz kuvano sočivo.



KUVANO SOČIVO 


Sastojci :

- 250 g sočiva
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 manji komad korena celera
- par listova svežeg bosiljka
- 400 ml pelata
- 500 ml supe od povrća


Priprema :

1.
 Sočivo oprati u nekoliko voda, naliti ga vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Ocediti ga i dodati vodu da ogrezne, pustiti da proključa, poklopiti i ostaviti da se kuva  na umerenoj vatri 30 minuta. Kada je sočivo kuvano, ocediti vodu i ostaviti sa strane.

2.
Šargarepu, celer i peršun sitno iseckati, dodati kuvano sočivo i supu od povrća, sve kuvati dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Zatim dodati pelat u komadima i listove bosiljka i sve kuvati dok tečnost potpuno ne ispari. Na kraju posoliti i pobiberiti.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...