Marko Milićević
poznatiji kao Gramophonedžie je DJ i producent iz Beograda, koji se ovim
poslom bavi pa sada skoro punih 15. godina. Upoznao sam ga na
njegovom prvom nastupu i od tada sam se trudio da ne propustim ni jednu žurku
gde je Marko radio. Malo po malo postali jako dobri drugari, iskreno jako
sam verovao u njegov rad i kvalitet njegove muzike da bi se to i
potvrdilo 2010. godine. Marko je sa remiksom numere „Why Don't You“ džez
klasika američke pevačice Pegi Li iz 1942. godine napravio planetarni hit. Ovom
numerom je iste godine osvojio MTV nagradu u kategoriji Best Adria Act ,
a ujedno uspeo je da zauzme 12. mesto na britanskoj top listi singlova što do
sada niko sa ovih prostora nije uspeo da uradi.
Bio sam jako ponosan na Marka, u međuvremenu naše prijateljstvo
je još više ojačalo jer je postao moj venčani kum.
Priznajem da ne posećujem više žurke kao nekada, znam da mi
Marko na tome ne zamera, svaki put me zove ali sada sam lude žurke
zamenio novom pasijom, uživanjem u dobroj hrani i vinima, nisam sam u ovoj
hedonističkoj priči i moj kum je u njoj zajedno sa mnom , pa nekako to ide sa
godinama.
Tako je bilo i pre petnaestak dana supruga i ja bili smo u
Beogradu, tada su nas Marko i njegova supruga Tamara odveli u odličan
restoran Homa na Dorćolu.
Uživali smo u zaista ukusnim jelima glavnog kuvara Filipa
Ćirića, pili smo jako lepa vina, ali ono što je na mene ostavilo najveći utisak
bio je dezert.

Bez razmišljanja pozvao sam Marka i Tamaru da sledeće nedelje
dođu do nas u Novi Sad ,
ja spremam ručak i ovu izvrsnu poslasticu.
Dogovor je pao, dolaze za sedam dana, više nego dovoljno
vremena, međutim kada sam krenuo da tražim recept ispostavilo se da recept za
saksiju nije tako lako naći.
I tako krenula je borba, zovi prijatelje, surfuj internetom u
potrazi za receptima, čitaj kuvar za kuvarom, prevodi recepte sa engleskog
jezika i kada sam hteo da se predam i odustanem, moja supruga me je
spasila, setila se da je gledala epizodu serijala „Moja kuhinja moja
pravila“ u kojoj Filip iz Home govori kako se pravi saksija.
Kasnije je malo zapelo oko jednog sloja, famozne čokoladne zemlje ali tada mi
je priskočio u pomoć dragi Tom Gretić glavni kuvar u hotelu Monte Mulini iz
Rovinja.

Marko i Tamara su došli, uz saksiju sam poslužio naravno dva
naša dezertna vina jednostavno to je bio najbolji izbor za ovu priliku.
Bermet beli 2013. vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca i Zanos
2010. vinarije Ivanović iz Aleksandrovca.
Tamara se odlučila za Kišov Bermet jer su joj kombinacija musa
od bele čokolade, meringe i sladoleda od mente bili odlični uz začinske note
vina, dok se Marko upustio u savršen spoj Ivanovićevog Zanosa koji je svojim
aromama breskve i meda pratio čokoladnu zemlju i mentu.
Moram da napomenem da sam za ručak pravio još dva jela koja su
takođe bila jako ukusna ali jednostavno o njima niko nije govorio ništa.
Jer kada sam poslužio saksiju, Tamara, Marko i moja supruga samo su hvalili
dezert i ukusna vina, iskreno nije mi žao zbog toga jer ovo morate probati pa
ćete i sami zaključiti zašto je ova saksija tako posebna i nadaleko čuvena.
Živeli !
Za ovaj recept potrebno je
pripremiti šest novih (ne korišćenih) plastičnih saksija za cveće, saksije
treba da budu što manje i da svaka ima podmetač. Saksije se inače mogu kupiti u
svakoj prodavnici plastike.
Dezert saksija se sastoji od
šest slojeva i u daljem receptu biće objašnjeno kako se svaki sloj sprema po na
osob.
Koji je redosled slaganja
slojeva u saksiji možete videti sa priložene slike, kada je saksija
gotova u poslednji sloj odnosno čokoladnu
zemlju treba da se zabode vrh sveže mente, koji se sastoji od tri mala lista sa
stabljikom ne dužom od 1cm.
Da bi uživanje u ovom
dezertu bilo potpuno, sam postupak degustacije je sledeći, prvo se pojede listić sveže nane, a zatim kašikicu zabodete
celom dužinom saksije i povučete je nazad da bi zahvatili svaki od šest
slojeva. .
Prvi sloj- Čokoladna
zemlja
sastojci :
-100 g šećera
-75 g crne čokolade sa 70%
kakao
-2 kašike vode
priprema :
U tiganju od teflona,
pomešati šećer i vodu, staviti tiganj na šporet i zagrejati na maksimalnu temperaturu,ne
mešati. Nakon par minuta šećer će početi da se karamelizuje, na krajevima će
poprimiti zlatno-žutu boju, odnosno stvoriće se prsten, u samoj sredini šećer
će biti i dalje bele boje. Tada je trenutak da tiganj skinete sa vatre, dodate
čokoladu seckanu na sitne komade i to u sam centar šećera odnosno sredinu
prstena.Mešati mutilicom najbolje onom za mućenje jaja, ne duže od 1 minuta, kada
masa postane homogena, istresti je na papir za pečenje,sačekati par minuta da
se prohladi i onda između prstiju izdrobiti masu koja će izgledati kao zemlja.
Drugi sloj- Čokoladne
pločice
sastojci :
-100 g čokolade za kuvanje
priprema :
Prethodno otopljenu čokoladu
na pari, razmažite po papiru za pečenje u debljini od 3 milimetra, prekrite
drugim papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne. Nakon deset
minuta, razlomite čokoladu na male komade, odnosno pločice.
Treći sloj- Krem od
belanaca (Meringa)
sastojci :
-4 belanaca
-100 g šećera
-80 g crne čokolade 70 %
kakao
priprema :
U većoj posudi, električnim
mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, zatim malo po malo dodavati
šećer i mutite dok se potpuno ne otopi u belancima.
Čokoladu otopite na pari,
ostavite da se prohladi pa u tankom mlazu dodati kremi od belanaca.
Četvrti sloj- Žele od
mente
sastojci :
-100 ml vode
-150 ml sirupa od mente
-2 kesice želatina
-20 g šećera
priprema :
U šerpi pomešati sve
sastojke, staviti na šporet da proključa, skinuti sa vatre, smesu uliti u
kalup, tako da debljina želea bude 3 milimetra, ostaviti u frižideru da se
stegne. Metalnom modlom za kolače napraviti krugove od želea koje ćemo staviti
u saksiju.
Peti sloj- Sladoled od
mente
sastojci :
-150 g šećera
-1 flašica ekstrata od mente
-3 belanca
-250 ml slatke pavlake
priprema :
U većoj posudi, električnim
mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, zatim malo po malo dodavati
šećer i mutite dok se potpuno ne otopi u belancima. Zatim dodati ekstrat mente
i mutiti mikserom još par minuta.
U drugoj posudi slatku pavlaku
mutite kao i klasičan šlag pazeći da ne preterate da se masnoća tj. maslac ne
bi izdvojio. Umućenu slatku pavlaku dodati umućenim belancima sa ekstratom
mente i dobro sve sjediniti špatulom.
Masu izručiti u plastičnu
posudu i ostaviti u zamrzivaču da prenoći.
Šesti sloj-Mus od bele
čokolade( Espuma )
sastojci :
-2 žumanceta
-45 g šećera
-30 ml vode
-450 ml slatke pavlake
-250 g bele čokolade
priprema :
Iseckati na kockice 50 g
bele čokolade. Na pari penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati vodu i
preostalu čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Skinuti sa vatre, uliti
slatku pavlaku, dodati kockice čokolade, promešati i razliti u saksije. Mus
treba da se ohladi u frižideru 2 sata pre slaganja sledećih slojeva
Коментари
Постави коментар