Пређи на главни садржај

Saksija versus Bermet i Zanos


Marko Milićević poznatiji kao Gramophonedžie je DJ i producent iz Beograda,  koji se ovim poslom  bavi pa sada skoro punih 15. godina. Upoznao sam ga  na njegovom prvom nastupu i od tada sam se trudio da ne propustim ni jednu žurku gde je Marko radio.  Malo po malo postali jako dobri drugari, iskreno jako sam verovao u njegov rad i kvalitet njegove muzike  da bi se to i potvrdilo  2010. godine. Marko je sa remiksom numere  „Why Don't You džez klasika američke pevačice Pegi Li iz 1942. godine napravio planetarni hit. Ovom numerom je iste godine osvojio  MTV nagradu u kategoriji Best Adria Act , a ujedno uspeo je da zauzme 12. mesto na britanskoj top listi singlova što do sada niko sa ovih prostora nije uspeo da uradi.

Bio sam jako ponosan na Marka, u međuvremenu naše prijateljstvo je još više ojačalo jer je postao moj venčani kum.
Priznajem da ne posećujem više žurke kao nekada, znam da mi Marko na tome ne zamera, svaki put me zove ali sada sam  lude žurke zamenio novom pasijom, uživanjem u dobroj hrani i vinima, nisam sam u ovoj hedonističkoj priči i moj kum je u njoj zajedno sa mnom , pa nekako to ide sa godinama.

Tako je bilo i pre petnaestak dana supruga i ja bili smo u Beogradu, tada su nas Marko i njegova supruga Tamara  odveli u odličan restoran Homa na Dorćolu.
Uživali smo u zaista ukusnim jelima glavnog kuvara  Filipa Ćirića, pili smo jako lepa vina, ali ono što je na mene ostavilo najveći utisak bio je dezert.
Na Markovu preporuku probao sam dezert saksija, neverovatn ugođaj, šest slojeva koji su činili ovu poslasticu bili su praznik za sva moja čula. Rekao sam sebi ja ovo moram ponoviti, napraviću ga kući.
Bez razmišljanja pozvao sam Marka i Tamaru da sledeće nedelje dođu do nas u Novi Sad, ja spremam ručak i ovu izvrsnu poslasticu.
Dogovor je pao, dolaze za sedam dana, više nego dovoljno vremena, međutim kada sam krenuo da tražim recept ispostavilo se da recept za saksiju nije tako lako naći.
I tako krenula je borba, zovi prijatelje, surfuj internetom u potrazi za receptima, čitaj kuvar za kuvarom, prevodi recepte sa engleskog jezika i kada sam hteo da se predam i odustanem, moja supruga  me je spasila, setila se da je  gledala epizodu serijala „Moja kuhinja moja pravila“ u kojoj  Filip iz Home govori  kako se pravi saksija. Kasnije je malo zapelo oko jednog sloja, famozne čokoladne zemlje ali tada mi je priskočio u pomoć dragi Tom Gretić glavni kuvar u hotelu Monte Mulini iz Rovinja.
Posle nekoliko dana recept za saksiju je bio gotov, sada je dostupan svima, možda baš nije isti kao u Homi, ali sam uspeo da napravim neku moju kućnu varijantu.
Marko i Tamara su došli, uz saksiju sam poslužio naravno dva naša dezertna vina jednostavno to je bio najbolji izbor za ovu priliku.
Bermet beli 2013. vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca i Zanos 2010. vinarije Ivanović iz Aleksandrovca.
Tamara se odlučila za Kišov Bermet jer su joj kombinacija musa od bele čokolade, meringe i sladoleda od mente bili odlični uz začinske note vina, dok se Marko upustio u savršen spoj Ivanovićevog Zanosa koji je svojim aromama breskve i meda pratio čokoladnu zemlju i mentu.
Moram da napomenem da sam za ručak pravio još dva jela koja su takođe  bila jako ukusna ali jednostavno o njima niko nije govorio ništa. Jer kada sam poslužio saksiju, Tamara, Marko i moja supruga samo su hvalili dezert i ukusna vina, iskreno nije mi žao zbog toga jer ovo morate probati pa ćete i sami zaključiti zašto je ova saksija tako posebna i nadaleko čuvena.
Živeli !








                                                                       SAKSIJA

Za ovaj recept potrebno je pripremiti šest novih (ne korišćenih) plastičnih saksija za cveće, saksije treba da budu što manje i da svaka ima podmetač. Saksije se inače mogu kupiti u svakoj prodavnici plastike.
Dezert saksija se sastoji od šest slojeva i u daljem receptu biće objašnjeno kako se svaki sloj sprema po na osob.
Koji je redosled slaganja  slojeva u saksiji možete  videti sa priložene slike, kada je saksija gotova u poslednji sloj odnosno čokoladnu zemlju treba da se zabode vrh sveže mente, koji se sastoji od tri mala lista sa stabljikom ne dužom od 1cm.
Da bi uživanje u ovom dezertu bilo potpuno, sam postupak degustacije je sledeći, prvo se pojede  listić sveže nane, a zatim kašikicu zabodete celom dužinom saksije i povučete je nazad da bi zahvatili svaki od šest slojeva. .


Prvi sloj- Čokoladna zemlja

sastojci :

-100 g šećera
-75 g crne čokolade sa 70% kakao
-2 kašike vode

priprema :
U tiganju od teflona, pomešati šećer i vodu, staviti tiganj na šporet i zagrejati na maksimalnu temperaturu,ne mešati. Nakon par minuta šećer će početi da se karamelizuje, na krajevima će poprimiti zlatno-žutu boju, odnosno stvoriće se prsten, u samoj sredini šećer će biti i dalje bele boje. Tada je trenutak da tiganj skinete sa vatre, dodate čokoladu seckanu na sitne komade i to u sam centar šećera odnosno sredinu prstena.Mešati mutilicom najbolje onom za mućenje jaja, ne duže od 1 minuta, kada masa postane homogena, istresti je na papir za pečenje,sačekati par minuta da se prohladi i onda između prstiju izdrobiti masu koja će izgledati kao zemlja.
Drugi sloj- Čokoladne pločice

sastojci :

-100 g čokolade za kuvanje

priprema :

Prethodno otopljenu čokoladu na pari, razmažite po papiru za pečenje u debljini od 3 milimetra, prekrite drugim papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne. Nakon deset minuta, razlomite čokoladu na male komade, odnosno pločice.

Treći sloj- Krem od belanaca (Meringa)

sastojci :
-4 belanaca
-100 g šećera
-80 g crne čokolade 70 % kakao

priprema :
U većoj posudi, električnim mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, zatim malo po malo dodavati šećer i mutite dok se potpuno ne otopi u belancima.
Čokoladu otopite na pari, ostavite da se prohladi pa u tankom mlazu dodati kremi od belanaca.






Četvrti sloj- Žele od mente

sastojci :

-100 ml vode
-150 ml sirupa od mente
-2 kesice želatina
-20 g šećera

priprema :

U šerpi pomešati sve sastojke, staviti na šporet da proključa, skinuti sa vatre, smesu uliti u kalup, tako da debljina želea bude 3 milimetra, ostaviti u frižideru da se stegne. Metalnom modlom za kolače napraviti krugove od želea koje ćemo staviti u saksiju.












Peti sloj- Sladoled od mente
sastojci :

-150 g šećera
-1 flašica ekstrata od mente
-3 belanca
-250 ml slatke pavlake


priprema :

U većoj posudi, električnim mikserom mutite belanca dok ne postanu čvrsta, zatim malo po malo dodavati šećer i mutite dok se potpuno ne otopi u belancima. Zatim dodati ekstrat mente i mutiti mikserom još par minuta.
U drugoj posudi slatku pavlaku mutite kao i klasičan šlag pazeći da ne preterate da se masnoća tj. maslac ne bi izdvojio. Umućenu slatku pavlaku dodati umućenim belancima sa ekstratom mente i dobro sve sjediniti špatulom.
Masu izručiti u plastičnu posudu i ostaviti u zamrzivaču da prenoći.







Šesti sloj-Mus od bele čokolade( Espuma )

sastojci :

-2 žumanceta
-45 g šećera
-30 ml vode
-450 ml slatke pavlake
-250 g bele čokolade

priprema :
Iseckati na kockice 50 g bele čokolade. Na pari penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati vodu i preostalu čokoladu i mešati dok se čokolada ne rastopi. Skinuti sa vatre, uliti slatku pavlaku, dodati kockice čokolade, promešati i razliti u saksije. Mus treba da se ohladi u frižideru 2 sata pre slaganja sledećih slojeva

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...