"Always keep a bottle of champagne in the fridge for
special occasions.
Sometimes the special occasion is that you've got a bottle
of champagne in the fridge."
Hester Browne New York
Times
Treba imati bocu šampanjca u frižideru uvek spremnu za
neku posebnu priliku, ponekad ta posebna prilika je kad imate bocu
šampanjca u frižideru.

Za početak otvorio sam ovaj idealno ohlađen penušavac, kako red
nalaže, vino sam trebao sipati u čašu flaut. Ali eto sticajem raznih okolnosti,
te čaše su se uvek lomile u kući, pa smo bili u deficitu sa njima, morao
sam da se zadovoljim običnim vinskim čašama za belo vino. Što će se kasnije
ispostaviti kao pravi potez, jer su baš one omogućile vinu da prodiše punim
plućima i oslobodi sve one divne arome koje je krilo u sebi.

A koja bi to hrana ovu raskošnu penušavu Babarogu učinila još
bogatijom i snažnijom, moj izbor su bile špagete od sipinog mastila i kozica u
sosu od burbon vanile. Jednostavno jelo za pripremanje, ali sa puno raznih
ukusa i mirisa kao stvorenih za jedno ovakvo vino.

sitno seckan crni i beli luk, dodajem pavlaku i vanilu. Sve se
lagano krčka, voda je proključala i špagete su u njoj, sad je pravo vreme da se
u sos lagano dodaju penasto umućena žumanca i pred sam kraj malo burbona.
Špagete su kuvane, cedim ih, dodajem kozice u sos da se sve lepo sjedini,
tanjir je ispred mene, kozice na špagetama, sos od vanile preko i sitno seckani
peršun za dekoraciju. Moram da priznam da su boje na tanjiru bile savršene,
crna, žuta, narandžasta i zelena, još jedna čaša penušavca pa da vidimo ovaj
savršen par na delu.
Ponovo mehurići "pršću nos" ovaj put mirisima breskve,
ananasa i vanile slagajući se sa mirisima sosa burbon vanile. U ustima
osvežavajućih voćnih mehurića, i slast koja je idealno
pratila ono malo šećera penasto umućeni žumanaca. Duga voćna završnica
koja se ogledala u mešavini tropskog voća prosto je tražila ukusno meso kozica
i lagani ukus i miris mora špageta sa sipinim mastilom. Povratni ukus u ustima
sa vanilastim aromama vrhunskog hrasta pravio je perfektan balanas s vanilom u
sosu.
Uživajući u ovom savršenom paru vina i hrane, imao sam i malog
pomoćnika u kuhinji, mog dvogodišnjeg sina Kolju. Dok smo pripremali
hranu, slušali smo dečije pesme, jedna pesmica od Ljubomira Ršumovića je
obeležila ovu posebnu priliku.
"Nosim joj limun, nudim joj krušku, a ona ni da pokaže
njušku, da li postoji, il' ne postoji - uglavnom ona se mene boji" Ova
Babaroga nije tako strašna, naprotiv ona je raskošna i šarmantna, špageti
i kozice je ono što ona voli, i naravno da postoji, živeli!
Za 4 osobe
Sastojci:
- 12 kozica
- 500g špageta sa sipinim mastilom
- 60g maslaca
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica ekstrata vanile
- 2 žumanceta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica burbona
- sitno seckani peršun za dekoraciju
Priprema:
1. U veliki kuhinjski lonac sipati 4l vode, dodati četiri kašike
soli, staviti na vatru i ostaviti da voda prioključa.
2. U međuvremenu, u velikom tiganju na srednjoj vatri otopiti
maslac, 1 čen zgnječenog belog luka, dodati škampe, peći ih sa obe strane ne
duže od 1 do 2 minuta, skloniti tiganj sa vatre, i održavati škampe toplim.
3. Špagete dodati u ključalu vodu i kuvati ih onoliko minuta
koliko piše na pakovanju.
4. U manoj posudi, umutiti žumanca sa šećerom dok ne dobijete
svetlo žutu boju i dok se šećer ne istopi.
5. U međuvremenu, u tiganj dodati jednu kašiku ulja, pustiti da
se ulje dobro zagreje, dodati crni i beli luk i sve pržiti 2 minuta.
6. . U luk dodati pavlaku i ekstrat vanile, pustiti da
proključa, skloniti sa vatre i dodavati malo po malo umućena žumanca uz
neprestano mešanje. Vratiti ponovo na umerenu vatru i kuvati dok sos ne
počne da se zgušnjava, pred sam kraj kuvanja dodati burbon.
7. U sos dodati tople škampe i sve dobro promešati.
8. U tanjiru servirati prvo dobro oceđene špagete, preko staviti
par komada škampa, preliti sosom od burbon vanile i sve
posuti sitno seckanim peršunom.
Коментари
Постави коментар