Počele su sezone slava koje su posle
Božića najvažniji porodični praznik. To je vreme kada okupljamo svoje najmilije
i sa njima slavimo zaštitnika svoje kuće.

Preduzeće čine Svetlanin
studio za grafički i web dizajn 3 oranges (http://www.3-oranges.com/)
i Nikolin arhitektonski biro N-Martin Project (http://www.nmartinproject.com/)
Osnovni cilj je da udruženi proizvedu lepe predmete, za svakodnevni
život, čijom upotrebom se širi estetika i ekološka


Nikola i Svetlana su me dočekali na pragu svog porodičnog doma, primetio sam da su svi detalji u stanu besprekorno urađeni i koji su u kombinaciji sa odličnim komadima nameštaja, ovom prostoru davali toplinu i ljubav . Gosti su već bili tu, moj poklon je izmamio osmehe na licima mojih domaćina, Kremen Kamen je bio pažljivo dekantiran i par sati kasnije spreman za konzumaciju.
Za slavskom trpezom su se ređala
ukusna jela, bilo je tu svega, dok smo uživali u slasnim zalogajima, Nikola mi
je rekao da je spremio jedno iznenađenje za mene. Napravio je glavno jelo koje
će biti vrhunac večeri i uz koje će poslužiti Kremen Kamen. Pošto je znao da i
ja volim da kuvam zamolio me ja da mu pomegnem u kuhinji
Nakon naše degustacije, jelo smo
mogli ponosno da serviramo gostima, svi su bili oduševljeni što hranom što
vinom mislim da će svi dugo pamtiti ovu mitrovdansku gozbu.
Nakon par sati, gosti su polako
počeli da se razilaze, ja sam ostao poslednji, nekako sam sačuvao još malo
Kremen Kamena, sipao Nikoli i meni u čaše, našla se tu
i po jedna fina cigara cohiba
maduro da se u njenom dimu lepo zaokruži ovaj savršen par vina i hrane.
Srećna slava i živeli!
SPORO PEČENI JAGNJEĆI KOTLETI
SA VALJUŠCIMA, CRVENIM RADIČEM
I SOSOM OD RUZMARINA
za 4 osobe
Sastojci:
za jagnjeće kotlete
- 8 jagnjećih kotleta ( svaki
od po 100g )
- 200 g šargarepe
- 2 grančice ruzmarina
- so
- biber
za valjuške od krompira i limete
- 500 g krompira
- 1 jaje
- brašno
- so
- rendana kora od pola limete
za sos od ruzmarina
- iglice od dve grane ruzmarina
- 100 g šećera
- 250 ml vode
- sok od pola limuna
- pola kašičice rendanog muskatnog
oraščića
Ostalo:
- 4 velika lista crvenog radiča
- sitno seckani peršun za posipanje
Priprema:
1. Jagnjeće
kotlete izvaditi iz frižidera, dobro ih posoliti i pobiberiti. Ostaviti ih
napolju na sobnoj temperaturi 15-20 minuta. Šargarepu oljuštiti, prepoloviti na
pola, i zajedno sa ruzmarinom i jagnjećim kotletima sve uviti u aluminijumsku
foliju i staviti u pleh za pečenje. Ubaciti
u prethodno zagrejanu rernu, jagnjeće kotlete peći 12 sati, na maksimalnoj
temperaturi od 70 stepeni.
2.
Za spremanje valjušaka prvo oprati i skuvati u loncu krompir. Kada je krompir
kuvan, ocedite ga od vode, oljuštiti i propasirati kroz presu
za krompir. U sredini
krompira napraviti udubljenje i staviti unutra celo jaje, rendanu koru
limete i malo soli. Dodati brašno
toliko da testo bude
malo tvrđe, smesu razvijte u dugačke rezance malo deblje od prsta. Isecite ih
na manje komade
i stavite ih u
posoljenu vodu koja ključa, sačekajte par minuta da isplivaju na površinu i
vadite ih sa strane.
3. Za
spremanje sosa od ruzmarina, sve sastojke stavite u šerpu, pustite da
proključa, i kuvajte na umerenoj vatri
15-20 minuta, dok se
sos ne zgusne.Sos procediti pre serviranja.
4. Jelo
serviramo sledećim redosledom, u dubljem tanjiru na dno stavimo valjuške, preko
njih sotirane listove crvenog radiča. Zatim jagnjeće kotlete,
tako da se
naslanjaju jedan na drugi, po obodu tanjira nalijemo kašiku sosa od ruzmarina i
sve pospemo sitno seckanim peršunom.
Коментари
Постави коментар