Пређи на главни садржај

Sushi versus Tamjanika i Traminac


Japan je zemlja koje me  uvek ostavlja bez daha, kultura, tradicija, arhitektura, priroda, ljudi i na kraju hrana je ono zbog čega obožavam ovu zemlju izlazećeg Sunca.  Već dugo  planiram put do Japana ali nažalost još uvek su to samo planovi, ali zato s vremena na vreme u mojoj kuhinji spremim neke od japanskih specijaliteta pa  se tako barem na trenutak približim ovoj fascinantnoj zemlji.
Najčešće spremam maki sushi to jest zamotani pirinač u nori listu, punjen sa ribom ili povrćem i nigiri sushi tanko rezanu ribu ili škampe serviranu na malom rukom oblikovanom delu pirinča, često povezanom sa nori trakom, kao mali paketić.
Savršen par ovim jelima nalazio sam u  Sakeu odnosno japanskom tradicionalnom alkoholnom piću od pirinča i tako je bilo svih ovih godina. Međutim prošle godine na preporuku gospodina Zdravka Brkića jednog od najistrajnijih promotera gastronomske scene kod nas i pre svega mog dobrog prijatelja. Odlučio sam da specijalitete japanske kuhinje uparim sa vinom Tamjanika naše domaće autohtone sorte.
Ovu kombinaciju sam isprobao nekoliko puta i svaki put je bila odlična, sada je red da to predstavim i mojim dragim prijateljima Ani i Luki iz Beograda koji su nam bili u poseti.  Oboje su strastveni zaljubljenici u vina i finu hranu, uvek spremni da probaju nešto novo tako da im se ideja uparivanja  japanske kuhinje i vina činila perfect match.
 Odlučio sam da maki i nigiri sushi uparim sa dva vina, prvo je bilo   Tamjanika  iz Aleksandrovca,   vinarije Budimir berba 2011. , a drugo vino bilo je MCC Traminac berba 2012. nove fruškogorske vinarije McC čiji je vlasnik Škotlanđanin gospodin Don Makalok. Losos, škampi, krastavac, šargarepa, nori alga, avokado i ljutina wasabia savršeno su pratili  Tamjaniku i Traminac. Ana se odlučila za Traminac koji je za nju  sa svojim aromatskim notama vinogradarske breskve i cvetova zove z bio odličan par sa blago začinjenim pirinčem i škampima. Luka je odabrao Tamjaniku Budimir jer su mu ukusi tropskog voća, blaga gorčine i osvežavajuće kiseline bile idealan par sa blagom ljutinom wasabija, lososom i avokadom.
Moram da se pohvalim da fotografiju sushija koje ćete videti u ovoj rubrici je slikao lično Luka, inače direktor fotografije nekoliko sjajnih spotova naših domaćih bendova i par odličnih reklama. Ako želite da vidite šta je radio ovaj talentovani mladić posetite njegovu vimeo stranicu http://vimeo.com/user16764425 i sami se uverite da je pred Lukom blistava karijera.
Kao i uvek posle dobre hrane otvorilo se još boca vina i uživali smo do kasno u noć. Na kraju bio bi red da završim jednom japanskom rečju odnosno kako bi Japanci rekli いただきます (itadakimasu) ili prijatno !


                                                           

                                                 MAKI  & NIGIRI SUSHI 



Za dve osobe

Sastojci :

za pirinač

-japanski lepljiv pirinač, može i Arborio
-so
-pirinčano sirće
-sećer

za punjenje 

- 1 avokado
- 2-3 škampa
-1 manji filet lososa
- 2-3 kašikice wasabi
- 1/2 krastavca
- par komada pečurki shitake


ostalo

- 100 ml soja sosa
- 1 komad svežeg đumbira
- 4 komada nori listova




Priprema pirinča 

1.
Za sushi, pirinač se kuva u manjoj količini vode u poređenju kada pripremate rižoto ili kuvate pirinač na običan način.
Za jedan Nori list, dovoljno je oko 70 g kuvanog pirinča. Sad sve zavisi koliko Nori listova planirate upotrebiti. Recimo za Maki sushi, od jednog lista ćete dobiti 6 Maki komada.
200g suvog pirinča + 220ml vode = 300g kuvanog  pirinča

2.
Pirinač oprati, kuvati ga na srednjoj temperaturi, obavezno poklopiti. Najbolje je da poklopac ne dižete tokom kuvanja da se pirinač dobro napari. Ne dodavati so, so se dodaje kada je pirinač kuvan, zajedno sa ostalim sastojcima.

3.
Pripremiti sushi sirće, pomešati pirinčano sirće sa šećerom i soli, mešati dok se so i šećer u potpunosti ne otope.
Zatim preliti preko vrućeg pirinča i pažljivo promešati sa drvenom varljačom ne više od dva puta da se pirinač ne bi raspao.
Količina sastojaka za sushi sirće je sledeći :
300 g kuvanog pirinča : 50 ml pirinčanog sirćeta + 20 g šećera + 1 i po kašikica soli


Priprema sushija

1.
Za pripremu sushija obavezno morate koristiti bambusov podmetač da se Nori list moze lakše rolati.  Dodati oko 70g pirinča na jedan Nori list. Rasporediti pirinač da bude u jednakom sloju. Gornji deo Nori lista treba ostaviti prazno.
Pirinač mora biti raspoređen u veoma tankom sloju, ne deblje od 1cm.

2.
Na sredinu pirinča, naneti prstom tanak sloj wasabi paste, staviti ribu ili povrće  
Za Maki sushi:
1. Losos + škampi + avokado
2. Avokado + krastavac + shitake
 Zatim zamotati uz pomoć bambusovog podmetača. Pazite, ne smete rolati kao da radite rolat, već se dva kraja moraju spojiti kao u krug. Deo Nori lista na koji niste stavili pirinač  malo se smoči i onda preklopi / zalepi za glavni deo. 
Sada jos malo izrolajte sa bambusovim podmetačem da se pirinač malo sabijee.

Rezati Maki na 3cm, od svakog Nori lista dobi ćete 5-6 Maki sushija.

3.
Za Nigiri sushi:
Uzmite malo pirinča u ruku i oblikujte pirinač u duguljasti oblik, moze kao i pravougaonik.
Premažite sa vrlo malo wasabi paste i prekriti sa komadom lososa  ili  kuvanim škampom.
Izrezati Nori list na tanke trake, oko 1 ili 1.5 cm i zamotati oko Nigiri.

4.
Sushi poslužiti uz wasabi pastu i tri vrste soja sosa.
Obicni soja sos, light.
Soja sos pomešan sa pirinčanim sirćetom.
Soja sos pomešan sa đumbirom










Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...