Japan je zemlja koje me uvek ostavlja bez daha, kultura, tradicija, arhitektura, priroda, ljudi i na kraju hrana je ono zbog čega obožavam ovu zemlju izlazećeg Sunca. Već dugo planiram put do Japana ali nažalost još uvek su to samo planovi, ali zato s vremena na vreme u mojoj kuhinji spremim neke od japanskih specijaliteta pa se tako barem na trenutak približim ovoj fascinantnoj zemlji.

Savršen par ovim jelima nalazio sam u Sakeu odnosno japanskom tradicionalnom alkoholnom piću od pirinča i tako je bilo svih ovih godina. Međutim prošle godine na preporuku gospodina Zdravka Brkića jednog od najistrajnijih promotera gastronomske scene kod nas i pre svega mog dobrog prijatelja. Odlučio sam da specijalitete japanske kuhinje uparim sa vinom Tamjanika naše domaće autohtone sorte.
Ovu kombinaciju sam isprobao nekoliko puta i svaki put je bila odlična, sada je red da to predstavim i mojim dragim prijateljima Ani i Luki iz Beograda koji su nam bili u poseti. Oboje su strastveni zaljubljenici u vina i finu hranu, uvek spremni da probaju nešto novo tako da im se ideja uparivanja japanske kuhinje i vina činila perfect match.

Moram da se pohvalim da fotografiju sushija koje ćete videti u ovoj rubrici je slikao lično Luka, inače direktor fotografije nekoliko sjajnih spotova naših domaćih bendova i par odličnih reklama. Ako želite da vidite šta je radio ovaj talentovani mladić posetite njegovu vimeo stranicu http://vimeo.com/user16764425 i sami se uverite da je pred Lukom blistava karijera.
Kao i uvek posle dobre hrane otvorilo se još boca vina i uživali smo do kasno u noć. Na kraju bio bi red da završim jednom japanskom rečju odnosno kako bi Japanci rekli いただきます (itadakimasu) ili prijatno !
MAKI & NIGIRI SUSHI
Za dve
osobe
Sastojci
:
za
pirinač
-japanski
lepljiv pirinač, može i Arborio
-so
-pirinčano
sirće
-sećer
za
punjenje
- 1
avokado
- 2-3
škampa
-1 manji
filet lososa
- 2-3
kašikice wasabi
- 1/2
krastavca
- par
komada pečurki shitake
ostalo
- 100 ml
soja sosa
- 1
komad svežeg đumbira
- 4
komada nori listova
Priprema
pirinča
1.
Za
sushi, pirinač se kuva u manjoj količini vode u poređenju kada pripremate
rižoto ili kuvate pirinač na običan način.
Za jedan
Nori list, dovoljno je oko 70 g kuvanog pirinča. Sad sve zavisi koliko Nori
listova planirate upotrebiti. Recimo za Maki sushi, od jednog lista ćete dobiti
6 Maki komada.
200g suvog pirinča + 220ml vode = 300g kuvanog pirinča
2.
Pirinač oprati, kuvati ga na srednjoj temperaturi, obavezno
poklopiti. Najbolje je da poklopac ne dižete tokom kuvanja da se pirinač dobro
napari. Ne dodavati so, so se dodaje kada je pirinač kuvan, zajedno sa ostalim
sastojcima.
3.
Pripremiti sushi sirće, pomešati pirinčano sirće sa šećerom i
soli, mešati dok se so i šećer u potpunosti ne otope.
Zatim preliti preko vrućeg pirinča i pažljivo promešati sa
drvenom varljačom ne više od dva puta da se pirinač ne bi raspao.
Količina sastojaka za sushi sirće je sledeći :
300 g kuvanog pirinča : 50 ml pirinčanog sirćeta + 20 g šećera +
1 i po kašikica soli
Priprema sushija
1.
Za pripremu sushija obavezno morate koristiti bambusov podmetač
da se Nori list moze lakše rolati. Dodati oko 70g pirinča na jedan Nori
list. Rasporediti pirinač da bude u jednakom sloju. Gornji deo Nori lista treba
ostaviti prazno.
Pirinač mora biti raspoređen u veoma tankom sloju, ne deblje od
1cm.
2.
Na sredinu pirinča, naneti prstom tanak sloj wasabi paste,
staviti ribu ili povrće
Za Maki sushi:
1. Losos + škampi + avokado
2. Avokado + krastavac + shitake
Zatim zamotati uz pomoć bambusovog podmetača. Pazite, ne
smete rolati kao da radite rolat, već se dva kraja moraju spojiti kao u krug.
Deo Nori lista na koji niste stavili pirinač malo se smoči i onda
preklopi / zalepi za glavni deo.
Sada jos malo izrolajte sa bambusovim podmetačem da se pirinač malo
sabijee.
Rezati Maki na 3cm, od svakog Nori lista dobi ćete 5-6 Maki
sushija.
3.
Za Nigiri sushi:
Uzmite malo pirinča u ruku i oblikujte pirinač u duguljasti
oblik, moze kao i pravougaonik.
Premažite sa vrlo malo wasabi paste i prekriti sa komadom lososa
ili kuvanim škampom.
Izrezati Nori list na tanke trake, oko 1 ili 1.5 cm i zamotati
oko Nigiri.
4.
Sushi poslužiti uz wasabi pastu i tri vrste soja sosa.
Obicni soja sos, light.
Soja sos pomešan sa pirinčanim sirćetom.
Soja sos pomešan sa đumbirom
Коментари
Постави коментар