Пређи на главни садржај

Tart od breskvi versus McC rajnski rizling







Pre nekoliko meseci moja supruga radila je na  uređenju enterijera  stana našim drugarima Dušanki i Miroslavu koji su inače od skoro uplovili u bračne vode.
Konačno su svi radovi oko uređenje bili gotovi pa su nas pozvali da vidimo kako je na kraju sve ispalo. Kao što red nalaže trebalo je nešto doneti na useljenje, supruga je kupila neku od sitnica koje uvek trebaju u kući, a ja sam bio zadužen za piće.
Odlučio sam da ponesem bocu  Rajnskog rizlinga berba 2013.  od nove vinarije McC McCulloch  iz Erdevika sa Fruške Gore. Ova vinarija je specifična po tome što se bavi organskom biodinamičkom proizvodnjom vina.  Jedna intersantna stvar vezana za ovu vinariju  je da su  vlasnici dvoje  supužnika englez Don McCullouch-a i Seka Nikolić koja je rođena novosađanka. Don, svojim francuskim i škotskim nasleđem i svojim širokim znanjem, stečenim radom sa uzgajivačima širom sveta, odlučio je da pokrene proizvodnju vina u Srbiji.  Po njemu izbor  Fruške Gore sa istorijom vinarstva koja tu seže unazad do rimskog cara Probusa je bio potpuno opravdan, budući da Rimljani nikada nisu pravili grešku kada je u pitanju bio izbor  terena za uzgoj vinove loze.
Naravno spremio sam još jedno malo iznenađenje za naše drugare, ukusni tart od vinogradarskih breskvi. Pošto nije bila sezona svežih breskvi iskoristio sam domaći kompot koji pravi Dragica majka moje supruge. Taj kompot je  jedno savršenstvo ukusnih zalogaja.
Tart i vino sam unapred ohladio tako da kada smo došli do Dušanke i Miroslava, nakon razglednja stana mogli smo da pređemo na uparivanje vina i hrane.
Miroslavu se na početku učinilo malo čudno da rajnski rizling može da se upari sa poslasticom kakav je tart. Po njemu više je odgovaralo neko dezertno vino, ali sam ga ja ubrzo razuverio, rekao sam mu da prvo proba pa će videti kako je to odlična kombinacija.
Miroslav je probao  vino i tart i zadovljno krenuo da klima glavom, to je bilo to. Pikantne kiseline, note breskve i izrazite mineralnosti po njemu bile su idalan pratilac maslaca u prhkom testu i kompota od breskvi. Pozitivno je bila iznenađena i Dušanka,  McC rajnski rizling   svojim svežim i vibrantnim kiselinama, sa notama breskve i ljubičice njoj je davao  savršen spoj sa filom tarta i med slatkim breskvama. 
Nastavili smo dalje da uživamo u ukusnim zalogajima i pitkom viniu,  Miroslav je želeo da mu predložim još par dobrih kombinacija vina i hrane što sam ja naravno prihvatio s velikim zadovoljstvom. Stan je bio   odlično uređen, uživali smo u toplom ambijentu, arhitekta je zaista dobro obavio posao pa smo nazdravili u to ime.

Živeli !


                                                               TART OD BRESKVI 




Sastojci :

- breskve 1 konzerva od 850 ml
- 500 g ella sira
- 200 ml slatke pavlake
- 5 jaja
- 250 g brašna
- 190 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 1 kašičica gustina
- šećer u prahu
- so



Priprema :


1. Izručite brašno na radnu površinu, dodajte mu soli i 90 g šećera. Napravite  udubljenje u sredini brašna
   i doddajte iseckani hladni maslac, jedno jaje, 3 kašike mlake vode, pa sve izmešajte varjačom da 
   nastanu mrvice. Brzo mesite testo rukama da ne počne da se lepi od maslaca. Uvijte testo u foliju i 
   držite u frižideru 30 minuta.

2. Procedite breskve. Zagrejte rernu na 200 stepeni.


3. Ella sir izmešajte sa 100 g šećera, malo soli, slatkom pavlakom, gustinom, 4 jajeta i korom limuna.


4. Razvijte testo između dve providne folije. Obložite nauljeni pleh za tart i podignite ivice. Sipajte preko testa krem 
    od sira, poređajte breskve i stavite u rernu da se peče oko 40-45 minuta.


5. Sačekajte da se tart od breskvi ohladi i onda pospite šećerom u prahu.
   




Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...