Pre
nekoliko meseci moja supruga radila je na uređenju enterijera stana
našim drugarima Dušanki i Miroslavu koji su inače od skoro uplovili u bračne
vode.

Odlučio
sam da ponesem bocu Rajnskog rizlinga
berba 2013. od nove vinarije McC
McCulloch iz Erdevika sa Fruške Gore. Ova vinarija je specifična po tome
što se bavi organskom biodinamičkom proizvodnjom vina. Jedna intersantna
stvar vezana za ovu vinariju je da su vlasnici dvoje
supužnika englez Don McCullouch-a i Seka Nikolić koja je rođena
novosađanka. Don, svojim francuskim i škotskim nasleđem i svojim širokim
znanjem, stečenim radom sa uzgajivačima širom sveta, odlučio je da pokrene
proizvodnju vina u Srbiji. Po njemu izbor Fruške Gore sa istorijom
vinarstva koja tu seže unazad do rimskog cara Probusa je bio potpuno opravdan,
budući da Rimljani nikada nisu pravili grešku kada je u pitanju bio izbor
terena za uzgoj vinove loze.
Naravno
spremio sam još jedno malo iznenađenje za naše drugare, ukusni tart od
vinogradarskih breskvi. Pošto nije bila sezona svežih breskvi iskoristio sam
domaći kompot koji pravi Dragica majka moje supruge. Taj kompot je jedno
savršenstvo ukusnih zalogaja.

Miroslavu
se na početku učinilo malo čudno da rajnski rizling može da se upari sa
poslasticom kakav je tart. Po njemu više je odgovaralo neko dezertno vino, ali
sam ga ja ubrzo razuverio, rekao sam mu da prvo proba pa će videti kako je to
odlična kombinacija.
Miroslav
je probao vino i tart i zadovljno krenuo
da klima glavom, to je bilo to. Pikantne kiseline, note breskve i izrazite
mineralnosti po njemu bile su idalan pratilac maslaca u prhkom testu i kompota
od breskvi. Pozitivno je bila iznenađena i Dušanka, McC rajnski rizling svojim svežim i vibrantnim kiselinama,
sa notama breskve i ljubičice njoj je davao savršen spoj sa filom tarta i
med slatkim breskvama.
Nastavili
smo dalje da uživamo u ukusnim zalogajima i pitkom viniu, Miroslav je
želeo da mu predložim još par dobrih kombinacija vina i hrane što sam ja
naravno prihvatio s velikim zadovoljstvom. Stan je bio odlično uređen, uživali smo u toplom
ambijentu, arhitekta je zaista dobro obavio posao pa smo nazdravili u to ime.
Živeli !
TART
OD BRESKVI
Sastojci
:
-
breskve 1 konzerva od 850 ml
- 500 g
ella sira
- 200 ml
slatke pavlake
- 5 jaja
- 250 g
brašna
- 190 g
šećera
- 125 g
maslaca
- 1
kašičica rendane kore limuna
- 1
kašičica gustina
- šećer
u prahu
- so
Priprema
:
1. Izručite brašno na radnu
površinu, dodajte mu soli i 90 g šećera. Napravite udubljenje u sredini
brašna
i doddajte iseckani hladni maslac, jedno jaje, 3 kašike mlake vode, pa
sve izmešajte varjačom da
nastanu mrvice. Brzo mesite testo rukama da ne počne da se lepi od
maslaca. Uvijte testo u foliju i
držite u frižideru 30 minuta.
2.
Procedite breskve. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
3. Ella
sir izmešajte sa 100 g šećera, malo soli, slatkom pavlakom, gustinom, 4 jajeta
i korom limuna.
4.
Razvijte testo između dve providne folije. Obložite nauljeni pleh za tart i
podignite ivice. Sipajte preko testa krem
od sira, poređajte breskve i stavite u rernu da se peče oko 40-45
minuta.
5.
Sačekajte da se tart od breskvi ohladi i onda pospite šećerom u prahu.
Коментари
Постави коментар