
Trend sve popularniji u svetu, ova boja vina nastaje usled produžene maceracije sorti belog grožđa odnosno odležavanjem na pokožici u trajanju od šest meseci.
Ovaj trend je od skoro postao popularan i kod nas, par vinarija su se već oprobale sa rajnskim rizlingom i to dosta uspešno.
Međutim ono na šta sam ja jako ponosan je što se jedna vinarija iz Župe odlučuila da našu autohtonu sortu Tamjaniku iskorsti za proizvodnju baš ovakvih vina.
Zato ovo uparivanje vina i hrane posvećujem Orange Nesanica 2015. podrumA Tošići iz mesta Trnavci. Evo šta kaže proizvođač o svom vinu:
„Ovo vino ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte Tamjanika, uzgajane modernim metodama na suncem okupanim padinama, gde se vinova loza gaji od davnina, bez naknadne kupaže. Nakon duge maceracije, slično crvenim vinima, primenjeni su novi postupci u pripremi kao i stare tradicije u odležavanju, falširano u seriji od samo 700 boca.“
Za uparivanje ovakvog vina uz hranu obično je preporuka neki punomasan sir ili jela od crvenog mesa. No međutim ja sam se ipak odlučio da Nesanicu uparim sa poslasticom i to ukusnim tartom sa smokvama.
Tart sam nakon pečenja ostavio da se malo ohladi, odsekao sam jedno parče, ukusno prhko testo tarta sa rendanom korom pomorandže u njemu, lomilo se pod kašikom. Mekanim pečenim smokvama zaronjenim u filu od mlevenih badema i maslaca dodao sam kašiku bagremovog meda, bio je to pravi raj za nepca. Otpio sam par gutljaja Nesanice, ponovo uzeo par zalogaja tarta i evo kako je bilo.
Nesanica je bila boje ćilibara, na nosu parfemasta, puterasta, kora rendane pomorandže u tragovima, pečeni bademi i smokve u potpunosti su pratili mirise prhkog testa, pečenih smokvi, toplog meda i badema u filu. U ustima voćna, slatka kao sveža smokva što je bilo savršen spoj uz pečene smokve u tartu, a u završnici mineralna, blage gorčine koja je podsećala na bademe, tako je, baš one iste bademe u ukusnom filu moje poslastice.
Bilo mi je zadovoljstvo da probam ovo vino, a posebno mi je drago što je uradjeno od jedne autohtone sorte.
Siguran sam da Tamjanika krije ogroman potencijal iz koje se mogu stvoriti fantastična narandžasta vina.
Bilo mi je zadovoljstvo da probam ovo vino, a posebno mi je drago što je uradjeno od jedne autohtone sorte.
Siguran sam da Tamjanika krije ogroman potencijal iz koje se mogu stvoriti fantastična narandžasta vina.
Živeli!
Tart sa smokvama
za tart od 26 cm
Kora:
• 125 g putera
• 50 g šećera
• 1 jaje
• korica jedne pomorandže
• 290 g brašna
• prstohvat soli
Fil:
• 125 g putera
• 80 g šećera
• 2 jaja
• 200 g mlevenih, pečenih badema
• 45 g brašna
• 4 veće smokve (ili više ako želite da celu površinu popunite sa smokvama)
Priprema:
Za koru, pripremite kalup za tart od 26 cm. Pomorandžu dobro operite. Puter sobne temperature umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Kada se sjedine dodajte jaje i sitno rendanu koricu pomorandže pa izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i so, ali postepeno dok ne zamesite testo. Ja testo razvučem na radnom površini pomoću oklagije na dimenziju malo veću od kalupa pa ubacim u kalup i dodatno doteram ivice i oblik. Ostavite u frižider na pola sata.
Upalite rernu da se greje na 180°C.
Za fil, puter umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite. Na kraju umešajte bademe i brašno. Fil sipajte preko testa i ravnomerno rasporedite. Smokve isecite na četvrtine i poređajte preko fila, blago ih utisnite u fil.
Pecite dok fil i ivice testa ne poprime zlatnu boju, kod mene je to oko 40 minuta, ali vodite se svojom rernom. Ohladite pa poslužite sa šećerom u prahu ili medom.
za tart od 26 cm
Kora:
• 125 g putera
• 50 g šećera
• 1 jaje
• korica jedne pomorandže
• 290 g brašna
• prstohvat soli
Fil:
• 125 g putera
• 80 g šećera
• 2 jaja
• 200 g mlevenih, pečenih badema
• 45 g brašna
• 4 veće smokve (ili više ako želite da celu površinu popunite sa smokvama)
Priprema:
Za koru, pripremite kalup za tart od 26 cm. Pomorandžu dobro operite. Puter sobne temperature umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Kada se sjedine dodajte jaje i sitno rendanu koricu pomorandže pa izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i so, ali postepeno dok ne zamesite testo. Ja testo razvučem na radnom površini pomoću oklagije na dimenziju malo veću od kalupa pa ubacim u kalup i dodatno doteram ivice i oblik. Ostavite u frižider na pola sata.
Upalite rernu da se greje na 180°C.
Za fil, puter umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite. Na kraju umešajte bademe i brašno. Fil sipajte preko testa i ravnomerno rasporedite. Smokve isecite na četvrtine i poređajte preko fila, blago ih utisnite u fil.
Pecite dok fil i ivice testa ne poprime zlatnu boju, kod mene je to oko 40 minuta, ali vodite se svojom rernom. Ohladite pa poslužite sa šećerom u prahu ili medom.
Коментари
Постави коментар