Пређи на главни садржај

Tart sa smokvama versus Nesanica Tošići




Verujem da većina vas, iskrenih zaljubljenika u vino zna da postoje tri boje vina, belo, crveno i roze. Međutim postoji još jedna boja za koju ste  možda  čuli, a možda i ne. U pitanju je narandžasta boja ili ti orange.
Trend sve popularniji u svetu, ova boja vina nastaje usled produžene maceracije sorti belog grožđa odnosno odležavanjem na pokožici u trajanju od šest meseci.
Ovaj trend je od skoro postao popularan i kod nas, par vinarija su se već oprobale sa rajnskim rizlingom i to dosta uspešno.
Međutim ono na šta sam ja jako ponosan je što se jedna vinarija iz Župe odlučuila da našu autohtonu sortu Tamjaniku iskorsti za proizvodnju baš ovakvih vina.
Zato ovo uparivanje vina i hrane posvećujem  Orange Nesanica 2015. podrumA Tošići iz mesta Trnavci. Evo šta kaže proizvođač o svom vinu:
„Ovo vino ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte Tamjanika, uzgajane modernim metodama  na suncem okupanim padinama, gde se vinova loza gaji od davnina, bez naknadne kupaže. Nakon duge maceracije, slično crvenim vinima, primenjeni su novi postupci u pripremi kao i stare tradicije u odležavanju, falširano u seriji od samo 700 boca.“
Za uparivanje ovakvog vina uz hranu  obično je preporuka neki punomasan sir ili jela od crvenog mesa.  No međutim ja sam se ipak odlučio da Nesanicu uparim sa poslasticom i to ukusnim tartom sa smokvama.
Tart sam nakon pečenja ostavio da se malo ohladi, odsekao sam jedno parče, ukusno prhko testo tarta sa rendanom korom pomorandže u njemu, lomilo se pod kašikom. Mekanim pečenim smokvama zaronjenim u filu od mlevenih badema i maslaca dodao sam kašiku bagremovog meda,   bio je to pravi raj za nepca. Otpio sam par gutljaja Nesanice, ponovo uzeo par zalogaja tarta i evo kako je bilo.

Nesanica je bila boje ćilibara, na nosu parfemasta, puterasta, kora rendane pomorandže u tragovima, pečeni bademi i smokve u potpunosti su pratili mirise prhkog testa, pečenih smokvi, toplog meda i badema u filu. U ustima voćna, slatka kao sveža smokva što je bilo savršen spoj uz pečene smokve u tartu, a u završnici mineralna, blage gorčine koja je podsećala na bademe, tako  je, baš one iste bademe u ukusnom filu moje poslastice.
Bilo mi je zadovoljstvo da probam ovo vino, a posebno mi je drago što je uradjeno od jedne autohtone sorte.
Siguran sam da Tamjanika krije ogroman potencijal iz koje se mogu stvoriti fantastična narandžasta vina.

Živeli!







      Tart sa smokvama

za tart od 26 cm

Kora:

• 125 g putera
• 50 g šećera
• 1 jaje
• korica jedne pomorandže
• 290 g brašna
• prstohvat soli

Fil:

• 125 g putera
• 80 g šećera
• 2 jaja
• 200 g mlevenih, pečenih badema
• 45 g brašna

• 4 veće smokve (ili više ako želite da celu površinu popunite sa smokvama)




Priprema:

Za koru, pripremite kalup za tart od 26 cm. Pomorandžu dobro operite. Puter sobne temperature umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Kada se sjedine dodajte jaje i sitno rendanu koricu pomorandže pa izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i so, ali postepeno dok ne zamesite testo. Ja testo razvučem na radnom površini pomoću oklagije na dimenziju malo veću od kalupa pa ubacim u kalup i dodatno doteram ivice i oblik. Ostavite u frižider na pola sata.

Upalite rernu da se greje na 180°C.
Za fil, puter umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite. Na kraju umešajte bademe i brašno. Fil sipajte preko testa i ravnomerno rasporedite. Smokve isecite na četvrtine i poređajte preko fila, blago ih utisnite u fil.

Pecite dok fil i ivice testa ne poprime zlatnu boju, kod mene je to oko 40 minuta, ali vodite se svojom rernom. Ohladite pa poslužite sa šećerom u prahu ili medom.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...