U selu
Bray, udaljenom na sat vremena od Londona, nalazi se meka za sve uživaoce dobre
hrane. U pitanju je The Fat Duck u kome glavni kuvar i vlasnik restorana Heston
Blumenthal priprema jela na kojima radi mesecima da bi ih doveo do savršenstva.
Molekularna kuhinja, eksperimenti sa vakumom i fuzija neverovatnih ukusa
učinili su da se prilika za rezervaciju, a ne za mesto u ovom restoranu ponekad
čeka i nedeljama.

Ja sam se
odlučio da pokušam da napravim neko jelo, a da me glava ne zaboli, koje je
spremao ovaj slavni kuvar, ali naravno ne sa menija The Fat Duck, već neko
jednostavnije koje mogu napraviti u mojoj kuhinji.
Pozvao
sam u goste Milku i Ljubišu moje prijatelje, velike gurmane koji znaju da cene
dobru hranu, a koji su kao stvoreni da probaju ovo jelo.
Malo sam
istraživao i našao jedan recept, teleći odrezak sa kostima, poslužen sa salatom
od rukole i listićima parmezana, svima poznato jelo ali napravljen na Hestonov
način i dva crvena vina da isprate jelo, Nostalgija berba 2011. vinarija
Aleksić i Regent reserve berba 2009. vinarija Aleksandrović, mislim da će uspeh
biti zagrantovan.

Naravno i
drugari su bili zadovoljni što je bilo i najvažnije, a evo i njihovih utisaka.

Teleći
odresci na Hestonov način su zagolicali maštu mojih drugara, moja poseta
restoranu The Fat Duck je sve izvesnija, jeste da pripreme traju već godinu
dana ali mislim da će mi se na ovoj hedonističkoj avanturi pridružiti zasigurno
još dvoje ljudi. Možete i sami pretpostaviti ko su oni.
Živeli !
TELEĆI ODREZAK SA SALATOM OD RUKOLE I LISTIĆIMA PARMEZANA
za dve
osobe :
Sastojci
:
- 300 gr
telećI odrezak debljine 4 cm(sa kostima)
- 60 ml
maslinovog ulja
- 2 čena
belog luka
- 2
grančice svežeg ruzmarina
- 1
listić kore od limuna
- sok od
pola limuna
- 30 gr
rukole
- 20 gr
parmezana
- krupna
morska so
- biber
Priprema
:
1.
Teleći odrezak izvaditi iz frižidera, ostaviti da se zagreje na sobnu
temperaturu, dobro posoliti.
2. U
tiganj staviti dve kašike maslinovog ulja, tiganj treba da se dobro zagreje
sve do trenutka kada maslinovo ulje ne počne da se dimi.
3. Tada
staviti odrezak u tiganj, peći ga sa svake strane po 15 sekundi sve
ukupno 3 minuta, dok ne dobije lepu braon koricu, izvaditi meso iz tiganja i
ostaviti sa strane da se "odmori".
4. Ulje
ocediti iz tiganja, naliti novo maslinovo ulje, na laganoj vatri ubaciti u
tiganj grančice ruzmarina, zatim beli luk u ljusci, koji smo nagnječili nožem,
listić korice limuna, koji smo prethodno skinuli pilerom i lagano zarolali
između palca i kažiprsta, da bi se oslobodili mirisi i ukusi. Dodati sok od
sveže ceđenog limuna i peći sve na laganoj vatri 5 minuta.
5.
Sadržaj tiganja procediti kroz finu cediljku, pritisnuti sve sastojke da bi se
oslobodilo što više ukusa u prelivu.
6.Meso
iseći na listiće, pomešati ga sa rukolom, listićima parmezana, pobiberiti,
posoliti i sve preliti prelivom od maslinovog ulja.
Коментари
Постави коментар