Пређи на главни садржај

Teleći odrezak versus Nostalgija i Regent





U selu Bray, udaljenom na sat vremena od Londona, nalazi se meka za sve uživaoce dobre hrane. U pitanju je The Fat Duck u kome glavni kuvar i vlasnik restorana Heston Blumenthal priprema jela na kojima radi mesecima da bi ih doveo do savršenstva. Molekularna kuhinja, eksperimenti sa vakumom i fuzija neverovatnih ukusa učinili su da se prilika za rezervaciju, a ne za mesto u ovom restoranu ponekad čeka i nedeljama.
Negde sam pročitao da je Heston mnogo više od znatiželjnog kuvara jer i pre nego što krene u pripremu i najjednostavnijeg obroka, sam sebi zada toliko posla da bi svakog drugog kuvara ili pak amatera kod kuće zabolela glava.
Ja sam se odlučio da pokušam da napravim neko jelo, a da me glava ne zaboli, koje je spremao ovaj slavni kuvar, ali naravno ne sa menija The Fat Duck, već neko jednostavnije koje mogu napraviti u mojoj kuhinji.
Pozvao sam u goste Milku i Ljubišu moje prijatelje, velike gurmane koji znaju da cene dobru hranu, a koji su kao stvoreni da probaju ovo jelo.
Malo sam istraživao i našao jedan recept, teleći odrezak sa kostima, poslužen sa salatom od rukole i listićima parmezana, svima poznato jelo ali napravljen na Hestonov način i dva crvena vina da isprate jelo, Nostalgija berba 2011. vinarija Aleksić i Regent reserve berba 2009. vinarija Aleksandrović, mislim da će uspeh biti zagrantovan.
I stvarno odresci su ispali sjajni, uz malu napomenu da ako se odlučite da spremate ovo jelo, morate imati mesara koga dobro poznajete da bi meso bilo ok i obavezno se pridržavajte Hestonovih saveta koji su navedeni u receptu.
Naravno i drugari su bili zadovoljni što je bilo i najvažnije, a evo i njihovih utisaka.
Milka se odlučila za kupažu Cabernet Sauvignona, Merlota i Vranca odnosno Nostalgiju od vinarije Aleksić, fino izbalansiranih kiselina, začinsko i vrlo pitko bilo joj je odličan pratilac uz masnoće parmezana, blagu ljutinu rukole i samo meso. Sa druge strane Ljubiša je uživao uz Regent kupažu Cabernet Sauvignona i Merlota, snažno tanično vino, ukusa suvih šljiva i vanile koju mu je bilo savršen par uz srednje pečene meso i fantastičan preliv od maslinovog ulja.
Teleći odresci na Hestonov način su zagolicali maštu mojih drugara, moja poseta restoranu The Fat Duck je sve izvesnija, jeste da pripreme traju već godinu dana ali mislim da će mi se na ovoj hedonističkoj avanturi pridružiti zasigurno još dvoje ljudi. Možete i sami pretpostaviti ko su oni.
Živeli !



           



            TELEĆI ODREZAK SA SALATOM OD RUKOLE I LISTIĆIMA PARMEZANA



za dve osobe :

Sastojci :

- 300 gr telećI odrezak debljine 4 cm(sa kostima)
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 1 listić kore od limuna
- sok od pola limuna
- 30 gr rukole
- 20 gr parmezana
- krupna morska so
- biber


Priprema :

1. Teleći odrezak izvaditi iz frižidera, ostaviti da se zagreje na sobnu temperaturu, dobro posoliti.

2. U  tiganj staviti dve kašike maslinovog ulja, tiganj treba da se dobro zagreje sve do trenutka kada maslinovo ulje ne počne da se dimi. 

3. Tada staviti odrezak  u tiganj, peći ga sa svake strane po 15 sekundi sve ukupno 3 minuta, dok ne dobije lepu braon koricu, izvaditi meso iz tiganja i ostaviti sa strane da se "odmori".

4. Ulje ocediti iz tiganja, naliti novo maslinovo ulje, na laganoj vatri ubaciti u tiganj grančice ruzmarina, zatim beli luk u ljusci, koji smo nagnječili nožem, listić korice limuna, koji smo prethodno skinuli pilerom i lagano zarolali između palca i kažiprsta, da bi se oslobodili mirisi i ukusi. Dodati sok od sveže ceđenog  limuna i peći sve na laganoj vatri 5 minuta.

5. Sadržaj tiganja procediti kroz finu cediljku, pritisnuti sve sastojke da bi se oslobodilo što više ukusa u prelivu.

6.Meso iseći na listiće, pomešati ga sa rukolom, listićima parmezana, pobiberiti, posoliti i sve preliti prelivom od maslinovog ulja.






Коментари

Популарни постови са овог блога

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Roasted squash pumpkin cubes and Tokaji Aszú

 The wine I chose to pair with this desert is Tokaji Aszú 3 puttonyos 2006. Produced  from two varieties of grapes Furmint and Hárslevelű. This world-famous sweet wine, from around the town of Tokaj-Hegyalja in Hungary, has been so long revered that it is even mentioned in the national anthem. The term 'aszu' refers to the berries affected by 'noble rot', which serves to concentrate the sweetness in the grape on the vine, and 'puttonyos' refers to the number of baskets of super-sweet paste made from these dry berries that are added to each cask of wine. Vivid gold colour in the glass and viscous ,  this elegant Tokaji Aszú has bright aromas of dried figs and candied peachs. On the palate there are flavors of dried grapes , who perfectly followed the taste of sweetness roasted pumpkin and cinnamon powder. Flavors of honey and dried figs doing perfect match with salted caramel sauce and bittersweet chocolate ganache . The aftertaste is smooth with attractiv...