Пређи на главни садржај

Teriyaki ražnjići versus McC Pinot Noir


Skoro sam u ovoj rubrici pisao  o Japanu i njihovoj kuhinji, tada sam spomenuo da bih voleo da posetim ovu zemlju izlazećeg Sunca. Želja mi se još uvek nije ispunila ali zato mojim prijateljima Jeleni i Igoru da.
Upravo su se vratili iz Japana gde su proveli dve nedelje, pozvao sam ih u goste da čujem kako je bilo, ujedno planirao sam da napravim neko jelo tipično za Japansku kuhinju i da to zalijemo sa našim vinima.
Još uvek sam razmišljao šta bih tačno spremao ali sam nakon Igorovog poziva bio siguran da će to biti teriyaki ražnjići. Igor mi je rekao da su tokom posete Japanu na svakom koraku uživali u ovim ukusnim ražnjićima. Toliko su bili oduševljeni da su na kraju odlučili da kupe i donesu hibachi roštilj  na kojem se sprema ovo ukusno jelo.
Bio sam presrećan, poneće roštilj sa sobom tako da ću  spremati teriyaki ražnjiće baš kako treba. Sigurno se pitate pa kako su uspeli da donesu roštilj čak iz Japana. Pa evo i malo objašnjenja za one koji ne znaju. Hibachi (火鉢 ) prevedeno sa japanskog znači vatrena posuda, inače spremanje teriyaki ražnjića na hibachi roštilju postoji još od 17. veka. U pitanju je vrlo mali roštilj koji se pravi  od kovanog gvožđa da bi bolje čuvao toplotu, može biti kvadratnog, pravougaonog i okruglog oblika. Obično je dužine od od 12 do 20 santimetara i širine oko 12 santimetara što znači da može bez problema da stane u putnički kofer.
Dok gosti ne dođu ja sam se bacio na pripremu hrane, prvo sam spremio teriyaki sos koji se bazira na tri tradicionalna sastojka. Prvi je soja sosa shoyu koji daje  neophodnu slanoću, zatim mirin pirinčano sirće koje je  zaduženo za kiselinu i šećer koji daje neophodnu slatkoću.
Sama reč teriyaki dolazi od dve japanske reči,teri (照り) koja znači sjaj i yaki (焼き) koja znači žar koja se odnosi na tehnniku spremanja odnosno hibachi roštilj. Za ovu priliku spremio sam pileći file koji sam iseckao na sitne kocke, papriku i mladi luk koji sam nanizao na drvene ražnjiće. Naravno za teriyaki ražnjiće se može koristiti i govedina i morski plodovi, ja sam se ipak odlučio za piletinu jer tu nema greške. 
Ono što je najbitnije teriyaki sos ću koristiti za mazanje ražnjića pri samom kraju roštiljanja jer je to tradicionalna metoda u Japanu. 
Taman kada sam sve pripreme oko hrane priveo kraju, Jelena i Igor su došli, seli smo za sto u dvorištu na koji smo postavili roštilj,  oko njega asure na koje smo postavili tanjire. Zatim  drvene štapiće za jelo i male činije za soja sos da  bi sve izgleda kao u japanskim restoranima.
Dok je Igor pripremao vatru za roštilj ja sam izneo  vino specijalno za ovu priliku. Bilo je to  vino iz fruškogorskog vinogorja koje će idealno pratiti teriyaki ražnjiće, Pinot Noir berba 2012. godine vinarije McC McCulloch,
Otvorio sam vino, sipao ga u čaše, a ražnjići su krenuli da se peku na roštilju, Jelena i Igor su pokušavali da mi dočaraju kako je bilo na putovanju ali ono što je na mene ostavilo najači utisak bila je jedna super priča. Jednog dana tokom posete Tokiu krenula je da pada kiša, iznenada svi ljudi oko Jelene i Igora su otvorili kišobrane, što naravno ne bi bilo ništa čudno   da svi nisu imali potpuno identične  providne kišobrane. Zapitali su se kako je ovo moguće ali ubrzo im je sve bilo jasno. Kada je kiša prestala da pada svi su vratili svoje  kišobrane na predviđena mesta za njihovo odlaganje. Opet se pokazalo da su japanci ispred svih, jedna stvar kao što je kišobran koju stalno zaboravljamo da ponesemo ili gubimo a bez koje ne možemo.  U Japanu je dostupna svima tačnije neka vrsta renta kišobrana za koju neplaćate ništa, kakva priča bio sam pozitivno iznenađen.
Ražnjići su bili gotovi, drugari su bili malo zbunjeni da li će vino ići uz ovo jelo ali nakon par zalogaja i gutljaja vina brzo su shvatili da je to savršen par. Jeleni je ovo vino, sa  svojim  mirisima jagoda i višnji, lepog voćnog ukusa i finih kiselina činilo  idealan spoj sa slatko-kiselom piletinom.
Za Igora je ovaj  pino noar  sa svojim mirisima cimeta i peperminta, voćnim ukusima,  notama mineralnosti i vanile bio  savršen pratilac slatkoće  teriyaki sosa i pečenog luka i paprike.
Nastavili smo dalje da uživamo u pričama sa njihovog puta, slasnim zalogajima i naravno vinu koje se i ovaj put pokazalo kao odličan pratilac jelima internacionalne kuhinje. Ko zna možda će se baš ovaj fruškogorski vinski biser za par godina naći u Japanu,  za stolom japanca koji će uživati uz teriyaki ražnjiće.  Neka naša vina su već stigla do Japana tako da ništa nije nemoguće.
Živeli !



                                    
                                     Teriyaki ražnjići


Za 4 osobe
Sastojci :
za  teriyaki sos


  •  100 ml soja sosa shoyu
  •  50 ml mirina  pirincanog sirceta
  •  2 kašike zutog šećera
  •  
  za teriyaki ražnjiće
   -   500 gr pilećeg filea isečenog kao za ražnjiće
    -  12 žica za ražnjiće (mogu i drveni ali onda predhodno potopiti u vodu)
    -  1 poveća crvena paprika
     - 4 struka mladog luka


Priprema :

1. Izmešati sve sastojke za  teriyaki sos i ostaviti sa strane.
2. Pripremiti ražnjiće, ako su drveni potopiti malo u vodu da odstoje, a metalne malo premazati maslacem.

3. Iseći papriku na kocke a mladi luk na kratke parčiće

4. Na ražnjić redjati prvo jedno parče filea zatim komad mladog luka onda komad filea pa komad paprike i tako naizmenično redjati do vrha ražnjića.

5. Ražnjiće zatim premazati uljem i peći 6-8 min na zagrejanom hibachi roštilju. Povremeno okretati, kada su ražnjići skoro gotovi premazati ih teriyaki sosom.
Od ove mase ispadne oko 12 ražnjića.

6. Ove ražnjiće možete takodje pržiti u većem tiganju, nije obavezan roštilj.







Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...