Skoro
sam u ovoj rubrici pisao o Japanu i
njihovoj kuhinji, tada sam spomenuo da bih voleo da posetim ovu zemlju
izlazećeg Sunca. Želja mi se još uvek nije ispunila ali zato mojim prijateljima
Jeleni i Igoru da.
Upravo
su se vratili iz Japana gde su proveli dve nedelje, pozvao sam ih u goste da
čujem kako je bilo, ujedno planirao sam da napravim neko jelo tipično za
Japansku kuhinju i da to zalijemo sa našim vinima.
Još uvek
sam razmišljao šta bih tačno spremao ali sam nakon Igorovog poziva bio siguran
da će to biti teriyaki ražnjići. Igor mi je rekao da su tokom posete Japanu na
svakom koraku uživali u ovim ukusnim ražnjićima. Toliko su bili oduševljeni da
su na kraju odlučili da kupe i donesu hibachi roštilj na kojem se sprema
ovo ukusno jelo.
Dok
gosti ne dođu ja sam se bacio na pripremu hrane, prvo sam spremio teriyaki sos
koji se bazira na tri tradicionalna sastojka. Prvi je soja sosa shoyu koji daje
neophodnu slanoću, zatim mirin pirinčano sirće koje je zaduženo za
kiselinu i šećer koji daje neophodnu slatkoću.
Sama reč
teriyaki dolazi od dve japanske reči,teri (照り) koja znači sjaj i
yaki (焼き) koja
znači žar koja se odnosi na tehnniku spremanja odnosno hibachi roštilj. Za ovu
priliku spremio sam pileći file koji sam iseckao na sitne kocke, papriku i
mladi luk koji sam nanizao na drvene ražnjiće. Naravno za teriyaki ražnjiće se
može koristiti i govedina i morski plodovi, ja sam se ipak odlučio za piletinu
jer tu nema greške.
Ono što
je najbitnije teriyaki sos ću koristiti za mazanje ražnjića pri samom kraju
roštiljanja jer je to tradicionalna metoda u Japanu.
Dok je
Igor pripremao vatru za roštilj ja sam izneo
vino specijalno za ovu priliku. Bilo je to vino iz fruškogorskog vinogorja koje će
idealno pratiti teriyaki ražnjiće, Pinot Noir berba 2012. godine vinarije McC
McCulloch,
Otvorio
sam vino, sipao ga u čaše, a ražnjići su krenuli da se peku na roštilju, Jelena
i Igor su pokušavali da mi dočaraju kako je bilo na putovanju ali ono što je na
mene ostavilo najači utisak bila je jedna super priča. Jednog dana tokom posete
Tokiu krenula je da pada kiša, iznenada svi ljudi oko Jelene i Igora su
otvorili kišobrane, što naravno ne bi bilo ništa čudno da svi nisu imali
potpuno identične providne kišobrane. Zapitali su se kako je ovo moguće
ali ubrzo im je sve bilo jasno. Kada je kiša prestala da pada svi su vratili
svoje kišobrane na predviđena mesta za njihovo odlaganje. Opet se
pokazalo da su japanci ispred svih, jedna stvar kao što je kišobran koju stalno
zaboravljamo da ponesemo ili gubimo a bez koje ne možemo. U Japanu je
dostupna svima tačnije neka vrsta renta kišobrana za koju neplaćate ništa,
kakva priča bio sam pozitivno iznenađen.
Ražnjići
su bili gotovi, drugari su bili malo zbunjeni da li će vino ići uz ovo jelo ali
nakon par zalogaja i gutljaja vina brzo su shvatili da je to savršen par. Jeleni
je ovo vino, sa svojim mirisima
jagoda i višnji, lepog voćnog ukusa i finih kiselina činilo idealan spoj
sa slatko-kiselom piletinom.
Za Igora
je ovaj pino noar sa svojim mirisima cimeta i peperminta,
voćnim ukusima, notama mineralnosti i vanile bio savršen pratilac slatkoće teriyaki sosa
i pečenog luka i paprike.
Nastavili
smo dalje da uživamo u pričama sa njihovog puta, slasnim zalogajima i naravno
vinu koje se i ovaj put pokazalo kao odličan pratilac jelima internacionalne
kuhinje. Ko zna možda će se baš ovaj fruškogorski vinski biser za par godina
naći u Japanu, za stolom japanca koji će uživati uz teriyaki
ražnjiće. Neka naša vina su već stigla do Japana tako da ništa nije
nemoguće.
Živeli !
Teriyaki ražnjići
Za 4 osobe
Sastojci :
za
teriyaki sos
- 100 ml soja sosa shoyu
- 50 ml mirina pirincanog sirceta
- 2 kašike zutog šećera
za teriyaki ražnjiće
-
500 gr pilećeg filea isečenog kao za ražnjiće
- 12 žica za ražnjiće (mogu i drveni
ali onda predhodno potopiti u vodu)
- 1 poveća crvena paprika
- 4 struka mladog luka
Priprema
:
1. Izmešati sve sastojke za teriyaki sos i ostaviti sa strane.
2. Pripremiti ražnjiće, ako su
drveni potopiti malo u vodu da odstoje, a metalne malo premazati maslacem.
3. Iseći papriku na kocke a mladi
luk na kratke parčiće
4.
Na ražnjić
redjati prvo jedno parče filea zatim komad mladog luka onda komad filea pa
komad paprike i tako naizmenično redjati do vrha ražnjića.
5. Ražnjiće zatim premazati uljem
i peći 6-8 min na zagrejanom hibachi roštilju. Povremeno okretati, kada su
ražnjići skoro gotovi premazati ih teriyaki sosom.
Od ove mase ispadne oko 12 ražnjića.
Od ove mase ispadne oko 12 ražnjića.
6.
Ove ražnjiće
možete takodje pržiti u većem tiganju, nije obavezan roštilj.


Коментари
Постави коментар