Rad pod pritiskom daje najbolje rezultate, tako bih opisao jedno
moje uparivanje vina i hrane koje sam trebao da pripremim otprilike danas za
sutra.
Ponuda je bila da
napravim nekoliko jela koja bih upario sa odgovarajućim vinima za petnaestak
gospođa, u pitanju je bila rođendanska večera i morao sam dobro da se potrudim.
Jedan od zahteva je bio
da vina budu kvalitetna. Baš zbog toga sam odabaro „tri bela vina vinarije
Deurić sa Fruške gore, Enigma 2015. zagonetna kupaža šardonea i sovinjon blana
bila je uvertira uz rižoto od bundeve i lisičarki, aromatični gevurctraminer
2015. kao idealni pratilac kineskih rezanaca sa piletinom i povrćem i za kraj
Avangarda 2015. inovativna kupaža sovinjon blana i gevurctraminera uparena sa
ukusnom italijanskom poslasticom cannoli siciliani. Cannoli
su specijalitet italijanske kuhinje, dolaze od reči cannolo što u prevodu
znači "male tube", a potiču sa Sicilije pa otuda i njihov naziv.
Uobičajeno se prave sa ricotta ili mascarpone sirom obogaćeni raznim dodacima i
ekstraktima, ja sam se u ovom slučaju odlučio za pistaće i kandirane pomorandže.
Večera je bila zakazana
za 20h, ja sam došao nekoliko sati ranije u porodični dom slavljenice, da
obavim sve pripreme oko večere. Moram da priznam da sam posalsticu napravio dan
ranije kod svoje kuće jer je bilo potrebno da cannoli siciliani odstoje barem
desetak sati u frižederu pre konzumiranja. Vina su bila u frižideru, odlučio
sam da pre serviranja večere svako jelo uparim sa vinom i još jedno se uverim u
njihov savršen spoj.
Enigma je mirisala na
kruške i breskve stapajući se sa muskatnim mirisima bundeve u rižotu, razigrane
osvežavajuće kiseline u ustima smirivale su masnoću kremastog rižota, a ukusne
lisičarke pratile su dugu voćnu završnicu Enigme.
Aromatični
gevurctraminer je mirisao na južno voće i zovu prosto je tražio mirise
susamovog ulja, meda i soja sosa. U ustima sočan i osvežavajuć, voćni ukusi
tropskog voća pratili su slast povrća posebno šargarepe i meda, u dugoj
završnici bio je prisutan povratni ukus đumbira koji je bio idealan pratilac
pečenih štapića đumbira u jelu.
Avangarda je mirisala na
pomorandže, limun i zrelu dinju tako da se idealno slagala uz mirise šećera u
prahu i kandiranog voća u poslastici. U ustima aromatično, voćno, fine blage
slasti i razigranih kiselina koje su se stapale sa blago slatkom kremastom
strukturom sira i hrskavom koricom cannola. Duga voćna završnica koja je u
povratnom ukusu podsećala na koru kandirane pomorandže i limuna bila je savršen
par komadima kandiranog voća i slanim pistaćima u kremastom punjenju cannola.
Vreme za početak večere
je došlo, plašio sam se da neću uspeti da sve sam iznesem do kraja, ali nakon
posluživanja pevog jela i vina, sve je išlo kao podmazano.
Slavljenica i njene
gošće su bile zadovoljne, ukusna jela i fina vina vinarije Deurić, to je bila
moja dobitna kombinacija.
Na samom kraju večere
obratila mi se jedna gospođa, koja je očigledno bila zadovoljna svim onim što
je probala:
„I šta
kažeš, ti nisi profesionalni kuvar, pa šta bi bilo da jesi.“
„Pa ne
znam, možda ne bi bilo ovako dobro.“ odgovorio sam uz smeh.
Živeli!
RIŽOTO SA LISIČARKAMA I BUNDEVOM
1.
Sastojci:
·
300g lisičarki
·
300g sitno rendane bundeve
·
manji crni luk
·
3-4 kašike maslinovog ulja
·
2-2.5dl pirinča (kratkog zrna: Carnaroli, Arborio, Vialone
nano)
·
100 ml belog vina
·
7-8dl povrtnog bujona (supe)
·
3 kašike narendanog parmezana
·
oko 15g putera
·
so, biber
2. Postupak
:
1. Očistite
lisičarke vlažnom krpom i četkicom, ali ako su prljave, operite ih pod mlazom
hladne vode. Odaberite neke manje i finijeg izgleda i odvojte sa strane, a
preostale narežite na krupno.
2. Na
maslinovom ulju na kratko propržite sitno sjeckan luk i rendanu bundevu.
Smanjite vatru, dodajte pirinač i na kratko ga propržite, dok ne postane
staklast.
3. Dodajte
belo vino koje je stajalo na sobnoj temperaturi ili je zagrejano i mešajte
drvenom kašikom dok voda ne nestane.
4. Dodajte
za početak jednu kutlaču supe koja ključa i povremeno promešajte dok pirinač ne
upije vodu. Nastavite tako dok se pirinač ne skuva.
5. U
međuvremenu, u tiganju, propržite lisičarke (osim onih izdvojenih) na malo
maslinovog ulja. Posolite ih, dodajte kašiku-dve bujona ili vode i poklopite. Povremeno
promešajte i tako ih dinstajte dok ne budu skoro gotove.
6. Dodajte
ih pirinču kad bude pri samom kraju kuvanja, dodajte parmezan i puter, malo
bibera i proverite slanoću.
7. Poklopite
i ostavite 5 minuta.
8. Za to
vreme, u tiganju na maslinovom ulju propržite onih nekoliko pečurki koje ste
odvojili. Poklopite i pržite tih 5 minuta. Posolite pobiberite i poslužite ih u
tanjiru preko rižota.
KINESKI REZANCI SA PILETINOM I POVRĆEM
za dve osobe :
Sastojci :
Marinada za piletinu :
-1 kašikica senfa
-2 kašike soja sosa
-1 kašika aćeta balsamica
-1 kašikica mlevene paprike
-so
-biber
0stali sastojci :
-200 gr pilećeg belog mesa
-200 gr kineskih rezanaca
-1 ljuta čili paprika
-1 crvena paprika
-1 tikvica
-10 gr svežeg đumbira
-1 prazilik
-1 crni luk
-1 čen belog luka
-1 šargarepa
-100 gr šampinjona
-100 gr kupusa
-1 kašikica meda
-50 ml soja sosa
-3 kašike susamovog ulja
-so
-biber
Priprema :
- Pileće
belo meso narezati na sitne kockice, pomešati sastojke za marinadu i u nju
staviti piletinu. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- Povrće
očistiti i narezati na tanke štapiće „žilijen“(tikvicu, praziluk,
šargarepu, đumbir, kupus, papriku), crni luk na kockice, beli luk i
šampinjone na listiće i čili papričicu sitno iseckati.
- Staviti
vodu za kineske rezance i dodati pola kašike krupne morske soli.
- U
woku jako zagrejati ulje, dodati beli luk, crni luk, čili papričicu, kad
luk zamiriše, dodati piletinu, med i kašiku soja sosa, pržiti meso 3
minuta.
- Zatim
dodati šargarepu, đumbir, papriku i pržiti 3 minuta. Zatim dodati
šampinjone, tikvice, kupus i praziluk, dodati još soja sosa i pržiti još 5
minuta.
- Kineske
rezance kuvati 3-4 minuta, procediti ih i ubaciti u wok.
- Na
kraju sve dobro promešati da rezanci upiju sve ukuse po želji dodati još
soja sosa i pržiti još par minuta.
Cannoli
siciliani
Sastojci
Sastojci za testo ( 10 komada ) :
- 75 g glatkog belog brašna
- 8 g kakaa u prahu (
gorkog )
- 15 g maslaca sobne temperatue
- 1 malo jaje
- 30 crvenog vina
- 1 kašika šećera
- na vrh noža soli
Za krem :
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika mleka
- 250 g ricotta ili
mascarpone sira
- 2 kašike korice narendane
pomorandže
Ostalo :
- 1/2 - 1 litra ulja za
peženje
- - kalupi za cannole
- -šećer u prahu za
posipanje
- - kandirano voće
- -100 g sitno seckanih pistaća
Priprema :
Priprema testa :
1. Brašno staviti u jednu
posudu, dodati jaje, omekšali maslac i so.
2. Kakao rastopiti u vinu
sa malo šećera pa dodati testu.
3. Izmešati sastojke
drvenom kašikom, a zatim dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije
čvrsto testo koje se ne lepi za ruke.
4. Od testa oblikovati
kuglicu, zamotati u providnu foliju i držati u frižideru najmanje 1 sat.
5. Kad je testo odstojalo,
na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje )
zatim ga izrezati u kvadrate veličine 8 centimetara ( mogu se izrezati i
krugovi kalupom za krofne ).
6. Svaki kalup za cannole
premazati sa malo ulja i dijaginalno postaviti na testo. Omotati testo oko
kalupa i dobro pritisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi razdvojili ( dobro
ih je premazati sa malo mleka i opet pritisnuti ).
7. Ulje staviti da se
zagreje i pržiti cannole.
8. Izvaditi ih kada
poprime zlatno – smeđu boju i staviti ih na papirni ubrus da upiju višak
masnoće.
9. Kad sve cannole
ispržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih skinite sa kalupa i punite
kremom.
Priprema kreme :
1. Mascarpone ili ricotta
sir pomešaje sa malo mleka i šećerom u prahu. Dobro izmešajte drvenom kašikom,
a zatim dodajte rendanu koricu pomorandže, kandirano voće I sitno seckane pistaće.
2. Pripremljenu kremu
dobro je na koji sat držati u frižideru dok pripremate i pržite testo.
3. Testo napunite kremom,
pospite šećerom u prahu i ukrasite krajeve kandiranim voćem ili sitno seckanim
pistaćima.
4.
Držati u frižideru do posluživanja.
Коментари
Постави коментар