
Ponuda je bila da
napravim nekoliko jela koja bih upario sa odgovarajućim vinima za petnaestak
gospođa, u pitanju je bila rođendanska večera i morao sam dobro da se potrudim.
Enigma je mirisala na
kruške i breskve stapajući se sa muskatnim mirisima bundeve u rižotu, razigrane
osvežavajuće kiseline u ustima smirivale su masnoću kremastog rižota, a ukusne
lisičarke pratile su dugu voćnu završnicu Enigme.
Aromatični
gevurctraminer je mirisao na južno voće i zovu prosto je tražio mirise
susamovog ulja, meda i soja sosa. U ustima sočan i osvežavajuć, voćni ukusi
tropskog voća pratili su slast povrća posebno šargarepe i meda, u dugoj
završnici bio je prisutan povratni ukus đumbira koji je bio idealan pratilac
pečenih štapića đumbira u jelu.
Avangarda je mirisala na
pomorandže, limun i zrelu dinju tako da se idealno slagala uz mirise šećera u
prahu i kandiranog voća u poslastici. U ustima aromatično, voćno, fine blage
slasti i razigranih kiselina koje su se stapale sa blago slatkom kremastom
strukturom sira i hrskavom koricom cannola. Duga voćna završnica koja je u
povratnom ukusu podsećala na koru kandirane pomorandže i limuna bila je savršen
par komadima kandiranog voća i slanim pistaćima u kremastom punjenju cannola.
Slavljenica i njene
gošće su bile zadovoljne, ukusna jela i fina vina vinarije Deurić, to je bila
moja dobitna kombinacija.
Na samom kraju večere
obratila mi se jedna gospođa, koja je očigledno bila zadovoljna svim onim što
je probala:
„I šta
kažeš, ti nisi profesionalni kuvar, pa šta bi bilo da jesi.“
„Pa ne
znam, možda ne bi bilo ovako dobro.“ odgovorio sam uz smeh.
Živeli!
RIŽOTO SA LISIČARKAMA I BUNDEVOM
1.
Sastojci:
·
300g lisičarki
·
300g sitno rendane bundeve
·
manji crni luk
·
3-4 kašike maslinovog ulja
·
2-2.5dl pirinča (kratkog zrna: Carnaroli, Arborio, Vialone
nano)
·
100 ml belog vina
·
7-8dl povrtnog bujona (supe)
·
3 kašike narendanog parmezana
·
oko 15g putera
·
so, biber
2. Postupak
:
1. Očistite
lisičarke vlažnom krpom i četkicom, ali ako su prljave, operite ih pod mlazom
hladne vode. Odaberite neke manje i finijeg izgleda i odvojte sa strane, a
preostale narežite na krupno.
2. Na
maslinovom ulju na kratko propržite sitno sjeckan luk i rendanu bundevu.
Smanjite vatru, dodajte pirinač i na kratko ga propržite, dok ne postane
staklast.
3. Dodajte
belo vino koje je stajalo na sobnoj temperaturi ili je zagrejano i mešajte
drvenom kašikom dok voda ne nestane.
4. Dodajte
za početak jednu kutlaču supe koja ključa i povremeno promešajte dok pirinač ne
upije vodu. Nastavite tako dok se pirinač ne skuva.
5. U
međuvremenu, u tiganju, propržite lisičarke (osim onih izdvojenih) na malo
maslinovog ulja. Posolite ih, dodajte kašiku-dve bujona ili vode i poklopite. Povremeno
promešajte i tako ih dinstajte dok ne budu skoro gotove.
6. Dodajte
ih pirinču kad bude pri samom kraju kuvanja, dodajte parmezan i puter, malo
bibera i proverite slanoću.
7. Poklopite
i ostavite 5 minuta.
8. Za to
vreme, u tiganju na maslinovom ulju propržite onih nekoliko pečurki koje ste
odvojili. Poklopite i pržite tih 5 minuta. Posolite pobiberite i poslužite ih u
tanjiru preko rižota.
KINESKI REZANCI SA PILETINOM I POVRĆEM
za dve osobe :
Sastojci :
Marinada za piletinu :
-1 kašikica senfa
-2 kašike soja sosa
-1 kašika aćeta balsamica
-1 kašikica mlevene paprike
-so
-biber
0stali sastojci :
-200 gr pilećeg belog mesa
-200 gr kineskih rezanaca
-1 ljuta čili paprika
-1 crvena paprika
-1 tikvica
-10 gr svežeg đumbira
-1 prazilik
-1 crni luk
-1 čen belog luka
-1 šargarepa
-100 gr šampinjona
-100 gr kupusa
-1 kašikica meda
-50 ml soja sosa
-3 kašike susamovog ulja
-so
-biber
Priprema :
- Pileće
belo meso narezati na sitne kockice, pomešati sastojke za marinadu i u nju
staviti piletinu. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- Povrće
očistiti i narezati na tanke štapiće „žilijen“(tikvicu, praziluk,
šargarepu, đumbir, kupus, papriku), crni luk na kockice, beli luk i
šampinjone na listiće i čili papričicu sitno iseckati.
- Staviti
vodu za kineske rezance i dodati pola kašike krupne morske soli.
- U
woku jako zagrejati ulje, dodati beli luk, crni luk, čili papričicu, kad
luk zamiriše, dodati piletinu, med i kašiku soja sosa, pržiti meso 3
minuta.
- Zatim
dodati šargarepu, đumbir, papriku i pržiti 3 minuta. Zatim dodati
šampinjone, tikvice, kupus i praziluk, dodati još soja sosa i pržiti još 5
minuta.
- Kineske
rezance kuvati 3-4 minuta, procediti ih i ubaciti u wok.
- Na
kraju sve dobro promešati da rezanci upiju sve ukuse po želji dodati još
soja sosa i pržiti još par minuta.
Cannoli
siciliani
Sastojci
Sastojci za testo ( 10 komada ) :
- 75 g glatkog belog brašna
- 8 g kakaa u prahu (
gorkog )
- 15 g maslaca sobne temperatue
- 1 malo jaje
- 30 crvenog vina
- 1 kašika šećera
- na vrh noža soli
Za krem :
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika mleka
- 250 g ricotta ili
mascarpone sira
- 2 kašike korice narendane
pomorandže
Ostalo :
- 1/2 - 1 litra ulja za
peženje
- - kalupi za cannole
- -šećer u prahu za
posipanje
- - kandirano voće
- -100 g sitno seckanih pistaća
Priprema :
Priprema testa :
1. Brašno staviti u jednu
posudu, dodati jaje, omekšali maslac i so.
2. Kakao rastopiti u vinu
sa malo šećera pa dodati testu.
3. Izmešati sastojke
drvenom kašikom, a zatim dodati onoliko brašna koliko je potrebno da se dobije
čvrsto testo koje se ne lepi za ruke.
4. Od testa oblikovati
kuglicu, zamotati u providnu foliju i držati u frižideru najmanje 1 sat.
5. Kad je testo odstojalo,
na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje )
zatim ga izrezati u kvadrate veličine 8 centimetara ( mogu se izrezati i
krugovi kalupom za krofne ).
6. Svaki kalup za cannole
premazati sa malo ulja i dijaginalno postaviti na testo. Omotati testo oko
kalupa i dobro pritisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi razdvojili ( dobro
ih je premazati sa malo mleka i opet pritisnuti ).
7. Ulje staviti da se
zagreje i pržiti cannole.
8. Izvaditi ih kada
poprime zlatno – smeđu boju i staviti ih na papirni ubrus da upiju višak
masnoće.
9. Kad sve cannole
ispržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih skinite sa kalupa i punite
kremom.
Priprema kreme :
1. Mascarpone ili ricotta
sir pomešaje sa malo mleka i šećerom u prahu. Dobro izmešajte drvenom kašikom,
a zatim dodajte rendanu koricu pomorandže, kandirano voće I sitno seckane pistaće.
2. Pripremljenu kremu
dobro je na koji sat držati u frižideru dok pripremate i pržite testo.
3. Testo napunite kremom,
pospite šećerom u prahu i ukrasite krajeve kandiranim voćem ili sitno seckanim
pistaćima.
4.
Držati u frižideru do posluživanja.
Коментари
Постави коментар