Obožavam italijansku kuhinju i njihove paste tako da slobodno mogu reći da je jedna od najboljih na svetu. Naročito volim da spremam domaću testeninu, inače nemam ništa protiv kupovne ali kada je sami napravite ukusi jednostavno ne mogu da se porede.
Sam proces spremanja testa nije jako komplikovan ali izrada različitih oblika testenine zna da bude problematična. Ja iskreno nemam preterano puno iskustva, nije da se ne trudim ali sam ipak odlučio da sebi olakšam i da svoj kuhinjski pribor ponovim sa mašinom za razvijanje testa.
Školska drugarica moje supruge Vera, bila je na odmoru u Italiji, pa sam naručio jednu mašinu za testo, onu pravu" made in Italy". Danas dolazi kod nas u goste pa sam odlučio da je obradujem jednim italijanskim jelom, punjenim raviolima
Testo i punjenje za raviloe sam spremio pre njenog dolaska, mislim da će ovo punjenje sa mešavinom pečene šargarepe, đumbira i ljute paprike biti pravi pogodak. Pošto znam da Vera voli bela vina, odabrao sam dve boce rajnskog rizlinga: Malog Podruma Radovanović berba 2012. iz Krnjeva i Valerius berba 2012. vinarije Imperator koja biodinamički gajeno grožđe pretvara u organsko vino sa Fruške gore. Pošto boce nisu bile dovoljno hladne, a gošća je uskoro trebala da stigne. Iskoristio sam jedan metod kako da brzo ohladim vina, tačnije za samo 20 minuta. U kiblu sa hladnom vodom, dodao sam led i dve kašike soli, ubacio boce i magija se desila,imao sam idealno rashlađeno vino, eto jednog korisnog saveta za sve.
Vera je stigla, i dok je sa mojom suprugom ćaskala o provedenom odmoru u Italiji, ja sam sa nestrpljenjem otpakoavao mašinu. Pročitao sam uputstvo i upustio se u razvijanje testa i pravljenje raviola. Nakon pola sata pasta je bila spremna, ostavio sam da se malo prosuši pre kuvanaja, otvorio sam prvu bocu vina Malog Podruma Radovanović. Poslužio sam vino ženama i krenuo je razgovor, Vera je govorila o ukusnoj italijanskoj kuhinji, prekrasnim vinima, istorijskim zanmenitostima i naravno nezaobilaznoj modi.
Bio sam jako srećan što ću joj poslužiti jedno italijansko jelo, dok je još pod utiscima sa puta, da vidim da li sam dorastao kuvarima iz Italije. Prva boca vina je bila pri kraju, pa sam požurio sa pripremom hrane, u ključalu vodu ubacio sam raviole, nakon desetak minuta, prebacio ih u tanjire, prelio ih sa prelivom od braon maslaca i rendanim muškatnim oraščićem. Otvorio sam bocu Valeriusa, poslužio sam raviole, Veri sam dao još jednu čašu vina, imala je ispred sebe dva rajnska rizlinga. Ostavio sam je da uživa u slasnim zalogajima zalivenih vinom, da bi kasnije saznao njene utiske.
Veri se najviše dopala kombinacija Valeriusa odnosno njegovih aroma kore jabuke i mineralnosti koje su savršeno pratile pikantno punjenje raviola. Opet sa druge strane u rajnskom rizllingu malog podruma Radovanović i njegovim citrusnim aromama i fino izbalansiranim kiselinama, Vera je našla idalan par u prelivu od braon maslaca i muškatnom oraščiću.
Bila je zadovoljna, na kraju mi je drago što sam uspeo da sa svojim kulinarskim đakonijama i ukusnim vinima barem na trenutak joj produžim odmor. Vera, mašina je zauzela počasno mesto u našoj kuhinji, hvala.
Živeli !
Sam proces spremanja testa nije jako komplikovan ali izrada različitih oblika testenine zna da bude problematična. Ja iskreno nemam preterano puno iskustva, nije da se ne trudim ali sam ipak odlučio da sebi olakšam i da svoj kuhinjski pribor ponovim sa mašinom za razvijanje testa.
Školska drugarica moje supruge Vera, bila je na odmoru u Italiji, pa sam naručio jednu mašinu za testo, onu pravu" made in Italy". Danas dolazi kod nas u goste pa sam odlučio da je obradujem jednim italijanskim jelom, punjenim raviolima
Testo i punjenje za raviloe sam spremio pre njenog dolaska, mislim da će ovo punjenje sa mešavinom pečene šargarepe, đumbira i ljute paprike biti pravi pogodak. Pošto znam da Vera voli bela vina, odabrao sam dve boce rajnskog rizlinga: Malog Podruma Radovanović berba 2012. iz Krnjeva i Valerius berba 2012. vinarije Imperator koja biodinamički gajeno grožđe pretvara u organsko vino sa Fruške gore. Pošto boce nisu bile dovoljno hladne, a gošća je uskoro trebala da stigne. Iskoristio sam jedan metod kako da brzo ohladim vina, tačnije za samo 20 minuta. U kiblu sa hladnom vodom, dodao sam led i dve kašike soli, ubacio boce i magija se desila,imao sam idealno rashlađeno vino, eto jednog korisnog saveta za sve.
Vera je stigla, i dok je sa mojom suprugom ćaskala o provedenom odmoru u Italiji, ja sam sa nestrpljenjem otpakoavao mašinu. Pročitao sam uputstvo i upustio se u razvijanje testa i pravljenje raviola. Nakon pola sata pasta je bila spremna, ostavio sam da se malo prosuši pre kuvanaja, otvorio sam prvu bocu vina Malog Podruma Radovanović. Poslužio sam vino ženama i krenuo je razgovor, Vera je govorila o ukusnoj italijanskoj kuhinji, prekrasnim vinima, istorijskim zanmenitostima i naravno nezaobilaznoj modi.
Bio sam jako srećan što ću joj poslužiti jedno italijansko jelo, dok je još pod utiscima sa puta, da vidim da li sam dorastao kuvarima iz Italije. Prva boca vina je bila pri kraju, pa sam požurio sa pripremom hrane, u ključalu vodu ubacio sam raviole, nakon desetak minuta, prebacio ih u tanjire, prelio ih sa prelivom od braon maslaca i rendanim muškatnim oraščićem. Otvorio sam bocu Valeriusa, poslužio sam raviole, Veri sam dao još jednu čašu vina, imala je ispred sebe dva rajnska rizlinga. Ostavio sam je da uživa u slasnim zalogajima zalivenih vinom, da bi kasnije saznao njene utiske.
Veri se najviše dopala kombinacija Valeriusa odnosno njegovih aroma kore jabuke i mineralnosti koje su savršeno pratile pikantno punjenje raviola. Opet sa druge strane u rajnskom rizllingu malog podruma Radovanović i njegovim citrusnim aromama i fino izbalansiranim kiselinama, Vera je našla idalan par u prelivu od braon maslaca i muškatnom oraščiću.
Bila je zadovoljna, na kraju mi je drago što sam uspeo da sa svojim kulinarskim đakonijama i ukusnim vinima barem na trenutak joj produžim odmor. Vera, mašina je zauzela počasno mesto u našoj kuhinji, hvala.
Živeli !
RAVIOLI
PUNJENI ŠARGAREPOM, ĐUMBIROM I ČILIJEM
SA PRELIVOM SOSA OD BRAON MASLACA I RENDANIMMUŠKATNIM
ORAŠČIĆEM
Za 4
osobe
Sastojci
:
Testo za
raviole
- 500 gr
brašna za testeninu
- 2 jaja
-
prstohvat soli
- 1
kašika maslinovog ulja
- 1
kašika hladne vode
Punjenje
za raviole
-4 mlade
šargarepe
-1 koren
đumbira dužine 10 cm
-1 mala
čili papričica
-so
-biber
-20 gr
maslaca
Sos od
braon maslaca
- 150 g
maslaca
-
rendani muškatni oraščić
Postupak
:
1.
Punjenje za raviole, spremiti na sledeći način, šargarepu oljuštiti i izrezati
na kocke, đumbir oljuštiti i izrezati na trakice, čili takođe izrezati na
trakice. Sve sastojke pomešati, posoliti i pobiberiti, zaviti u aluminijumsku
foliju i peći u prethodno zagrejanoj rerni sat vremena na 140
stepeni.
Kada je
povrće gotovo, u tiganju otopiti maslac i propržiti ga par minuta , prebaciti
ga u posudu i štapnim mikserom usitniti. Smesu ostaviti da se ohladi i njom
puniti raviole.
2. Testo
3. Od
brašna, jaja, maslinovog ulja, soli i vode umesti glatko testo da ne bude ni
pre mekano ni pre tvrdo. Napraviti kuglu od testa, uviti je u providnu foliju i
ostaviti u frižideru da se hladi 30 minuta.
4. Loptu
od testa, oklagijom razviti u krug debljine 1 cm, nožem testo iseći na trake
širine 1 cm, ubaciti testo u mašinu za razvijanje testa, na mašini debljinu
testa podesiti na 5, posuti radnu površinu brašnom, trake od testa koje smo
dobili na mašini, položiti na radnu površinu, od traka napraviti jednake
kocke dimenzija 4 x 4 cm.
Na jednu
kocku od testa staviti jednu kašikicu punjenja za raviole, krajeve kockice
četkicom premazati vodom, staviti drugu kockicu od testa preko punjenja,
laganim pokretima istisnuti vazduh, poravnati ivice i oblikovati ih uz pomoć
viljuške.
5.Raviole
kuvati u vreloj slanoj vodi, ne stavljati puno komada odjednom, da se ne bi
zalepili i spustili temperaturu vode, kuvanje traje 5 minuta dok ne isplivaju
na površinu. Raviole dobro procediti pre serviranja.
6. U
tiganju na srednjoj vatri, ubaciti kocke maslaca, špatulom za kolače polako
otopiti maslac, uz stalno mešanje, prvo će početi da isparava voda iz maslaca,
nakon 2-3 minuta, maslac će promeniti boju, u svetlo braon, tada smanijti vatru
i mešati maslac još jedan minut, maslac će postati tamno braon i pojaviće se
intezivan miris. Tada je vreme da maslac skinete sa vatre, prebacite ga u drugu
posudu koja je potopljena u led, da bi se zaustavio proces kuvanja maslaca,
hlađenje traje samo par minuta, ne duže.
7.
Raviole preliti sosom od braon maslaca i rendanim muškatnim oraščićem.
Коментари
Постави коментар