Пређи на главни садржај

Hobotnica ispod sača versus Ergo belo i kao da si anđeo


Od kada sam počeo da pišem rubriku "Srpsko vino uz jelo fino" za Vino rs dosta ljudi me kontaktiralo da im dam savete koje vino da izaberu i uz koju hranu. Drago mi je zbog toga jer vidim da se vinska kultura i svest u Srbiji razvija u pozitivnom smeru. Tako je  moja prijateljica Radmila odlučila da joj ja odaberem vina i odgovarajuću hranu koju bi ona servirala svojim drugaricama. U pitanju je društvo od četiri prijateljice koje organizuju druženja svake nedelje gde svaka od njih sprema različite kulinarske đakonije. Radmila mi je rekla da nisu posebno obraćale pažnju na vina koja su pile, pa je odlučila da to promeni i obraduje prijateljice sa savršenim parom hrane i vina.
Malo sam razmišljao koja bi dva vina  fascinirala četiri žene, pošto nisam znao da li vole više bela ili crvena vina išao sam na sigurno. Odlučio sam se za belu kupažu chardonnay 80 % i pinot grigio 20% Ergo belo 2012. vinarije Temet iz Lozovika, Jagodina. Drugo vino bila je crvena kupaža merlot 99 % i prokupac 1% jako lepog naziva i jedinstvene etikete" I kao da si anđeo" 2008. vinarije Budimir iz Aleksandrovca.
U odabiru jela vodio sam se informacijom koju sam dobio od Radmile, da su se sve četiri skoro vratile sa mora. Pa sam  se odlučio za hobotnicu ispod sača, dok su još pod pozitivnim utiscima sa letovanja.
Radmila nije bila oduševljena mojim izborom jela, jer to nikada nije spremala, a izgledalo joj je prekomplikovano i zahtevno. Zato sam odlučio da je pozovem na ručak  gde ću joj pokazati postupak pripreme hobotnice.

Najbitnije stvar za pripremu ovog jela je roštilj i dvorište, u ovom slučaju spremaćemo kod Dekija i Tamare na Detelinari, a Radmila kod svoje prijateljice Tanje koja ima kuću i dvorište. Prvi deo zadatka je ispunjen, drugi deo zadatka spremanje vatre to opet ostaje na Tanjinom mužu, a treći deo zadatka je ono glavno sač i hobotnica.
Sač imam ja, tako da je to rešeno ali hobotnica to je ono glavno što Radmila mora obaviti. Predložio sam da uzme zaleđenu hobotnicu, koja je očišćena, a ujedno meso je mnogo bolje nego kada je sveža jer tada meso nije žilavo.
Krenuli smo sa pripremom hobotnice, Radmila je naseckala krompir, šargarepu, papriku,crni luk i beli luk, u nauljenu tepsiju postavili smo hobotnicu, a preko krompir i ostale sastojke, rekao sam Radmili da je bitno da je ne soli i odao joj jednu malu kulinarsku tajnu. Otvorio sam vina  koja sam planirao uz ovo jelo, jedan od plutanih čepova ubacio sam u tepsiju da bi meso bilo mekše i zalio hobotnicu vinom uz dodatak ruzmarina i lovorovog lista. Tepsiju smo prekrili poklopcem sača i ostavili da se hobotnica peče  90 minuta, a mi smo krenuli sa degustacijom Erga belog. Drugo vino  "I kao da si anđeo"  sipao sam u dekanter da se prozrači i da bude spremno za kasnije. Radmila je ceo postupak zapisala i mislim da će sve odraditi kako treba.
Nakon 90 minuta meso hobotnice je omekšalo, a krompir je dobio zlatno žutu boju to je bio znak da je jelo gotovo.
Postavili smo sto, na tanjirima su bile pomešane prekrasne boje i mirisi mora, izgledalo je jako ukusno, sočan krompir, slatka šargarepa, karamelizovan luk i mekano meso hobotnice. Radmila je prvo isprobala kombinaciju rashlađenog Erga belog, njegovi povišeni alkoholi i arome hrasta činili su savršen par uz meso i karamelizovan luk. Malo kasnije probala je i" I kao da si anđeo" gde je voćni karakter, umereni tanini i začinska nota ovog vina idealno pratila meso, krompire i slatkoću šargarepe.
Na kraju ručka Radmila mi je rekla da  je ovo danas bio praznik za sva čula, sa nestrpljenjem je  čekala nedelju i da ovo neverovatno iskustvo  podeli sa svojim prijateljicama.
Javila mi se posle nekoliko dana i rekla mi je da je sve bilo odlično, svi su bili zadovoljni, zahvalilla mi se u svoje ime i svojih drugarica. Pozvale su me da za sledeće  druženje budem njihov gost. Pa žene, vidimo se.
Živeli !
                                                   HOBOTNICA ISPOD SAČA





Sastojci :

-2 kg hobotnice
-1 kg mladog krompira
-3 šargarepe
-2 glavice crnog luka
-4 čena belog luka
-100 ml maslinovog ulja
-200 ml belog vina
-1 grančica ruzmarina
-2 lovorova lista
- biber



Priprema :

1
.Dobro smrznutu hobotnicu odledite. Operite je, izvrnite joj telo, izvadite utrobu i kljun  pa ponovo dobro operite.

2. 
Nakon toga je premažite maslinovim uljem i stavite je u dobro zagrejen i nauljen pleh za pečenje ispod sača.
Preko hobotnice stavite nasečen krompir,  crni luk, šargarepu, beli luk, papriku, grančicu ruzmarina i lovorov list.
Pobiberite, a so dodajte tek na kraju da ne bi jelo bilo preslano.

3.
Sve podlijte belim vinom i pecite ispod sača oko 90 minuta. Kada hobotnica omekša, a krompir dobije zlatno žutu boju
jelo je gotovo.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...