
Dogovorio sam se sa Zokom da dođem do galerije Noa Kuf, gde nastaju ove neverovatni biciklovi ili ti kufosipedi kako ih je on nazvao. Biće to odlična prilika da se malo bolje upoznam sa ovom pričom, uz moje obećanje da ću napraviti neko fino jelo koje ćemo zaliti sa dobrim vinom.

Zoka me je dočekao ispred galerije, sedeo je na svom kufosipedu, inače Zoka sa svojih skoro 2 metra visine na ovom biciklu je stvarno izgledao kao pravi gorostas. Tada sam saznao da je ovaj bicikl nastao ka inspiricaija velosipedima, istim oni biciklovima sa kojima su novosađani za vreme Austrougarske putovali za Beograd pa čak i do Minhena.

Idealno ohlađen roze nasuo sam u čaše i sa velikom mukom uspeo da je dodam Zoki na kufosipedu. Trebao sam da ga slikam dok drži čašu, i dalje mi nije bilo jasno zašto baš ta visina. Zoka je otpio malo vina, nije krio zadovoljstvo ovim ukusnim anarhističkim rozeom i tada mi je rekao da je u stvari ovaj bicikl savršen za gradske gužve jer obične bicikliste guši smog iz auspuha automobila. Kada si na kufosipedu taj problem nemaš.

Predložio sam da se držimo ipak zemlje, pošto u galeriji nije bilo uslova da spremanje hrane, doneo sam od kuće već pripremljeno jelo. Bila je to hobotnica sa bulgurom, poslužio sam nam ovu deliciju, nasuo još vina i tada smo krenuli u potragu za savršenim parom vina i hrane.
Nakon par zalogaja za Zoku je ovaj roze svetle boje, sa voćnim aromama šumskih jagoda i crnih trešanja, blagom notom mediteranskog bilja i voćnog ukusa zrelih jagoda. Bio idealan par uz meso hobotnice i pire od paprike i paradajza, a posebno uz bademe i lešnike. Naročito su mu se dopale osvežavajuće kiseline u ovom vinu koje su se savršeno slagale uz bulgur i kombinaciju limunovg soka, bosiljka i mente u njemu.
![]() |
Zoka Noa Kuf |
Tako nešto treba primeniti i kad nas nastavlja Zoka glasom punog optimizma, svi političari treba da svoje službene limuzine zamene biciklom, i tako svojim primerom i malim koracima naprave velike promene na dobrobit svih nas. Pa iskreno se nadam da će se to uskoro desiti, jer je u nekim zemljama to normalna stvar, zato u to ime, živeli!
HOBOTNICA
SA BULGUROM
Za 4 osobe
Sastojci :
- 600 g hobotnice
- 1 limun
- 3 lovorova lista
- 1 glavica belog luka
- 3 čena belog luka
- 5 zrna crnog bibera
- 100 g pečenih lešnika
- 100 g pečenih oljuštenih badema
- 2 crvene paprike
- 2 paradajza
- 100 g bulgura ( durum pšenica)
- vezica sveže mente
- vezica svežeg bosiljka
- vezica sveže majčine dušice
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- biber
- potočarka za dekoraciju
- crna krupna vulkanska so
Priprema:
1.
Dobro očistite i operite hobotnicu.
Ako je hobotnica velika čekićem za meso joj
izlupajte deblje krake.
2.
Stavite veliki lonac vode da
proključa. Kada voda provri stavite hobotnicu, limun isečen na pola,
biber, lovorov list i beli luk i
kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena.
Kada se hobotnica lako nabada na
viljušku znači da je gotova. Ocedite je od vode,
ostavite je sa strane da se ohladi
do sobne temperature i zatim isecite na veće
komade.
3.
Potopite bulgur u malo mlake vode da
omekša. Sitno iseckajte listove mente, bosiljka i
majčine dušice i sve pomešajte sa
bulgurom. Sve začiniti po ukusu maslinovim uljem,
limunovim sokom i biberom.
4.
Isecite kapice sa neoljuštenog belog
luka tako da se svi čenovi vide. Glavicu belog lika stavite iznad
manjeg komada alu folije, posolite
presečenu površinu i prelijte je maslinovim uljem.
Zatvorite foliju. Pecite u rerni na
220 stepeni (bez ventilatora) zajedno sa paprikom i paradajzom
nekih 30-ak minuta. Izvadite pečenu
glavicu iz folije i kad se malo ohlade uzmite celu glavicu u šaku
i istisnite čenove. Pečenu
papriku oljuštite, takođe i pečeni paradajz, dodajte par čenova pečenog
belog luka i napravite od ovih
sastojaka pire.
5.
Sameljite lešnike i bademe i dodajte
ih pireu od paprike, paradajza i belog luka. Dodavati maslinovo
ulje u masu dok ne dobijete gušći
sos.
6.
Na tanjiru servirajte komade
hobotnice tačnije po pola
pipka, sa sosom i bulgurom uz dodatak par
listova potočarke I vulkanske soli. Na svaki komad hobotnice dodati par kapi
maslinovog ulja.
Коментари
Постави коментар