Пређи на главни садржај

Losos u Trijumfu vinarije Aleksandrović

Saumon au Champagne u prevodu sa francuskog jezika znači losos u šampanjcu, jelo francuske kuhinje koje se sprema za svečane prilike
 U izvornom receptu koristi se šampanjac odnosno vino koje nam dolazi iz oblasti šampanja u Francuskoj. Moram da napomenem da se samo ta vina koja dolaze iz ove oblasti smeju nazivati šampanjcem. Pošto nam se bliži Nova godina ovo je moja preporuka novogodišnjeg prefect matcha. Odlučio sam se da u spremanju ovog  jela ne koristim šampanjac već da mu nađem adekvatnu zamenu. Odabrao sam jedno izuzetno domaće penušavo vino, Trijumf 2008.  od sorte grožđa chardonnay vinarije Aleksandrović iz Topole. Kod ovog uparivanja  vodio sam se jednim jednostavnim pravilom, vino koje ste  koristili za spremanje hrane njega treba i da  pijete. U tom slučaju  uspeh je zagarantovan jer prijatne kiseline u vinu bile su odličan  pratilac mesu lososa, a vanila u sosu  bila je idealno uparena sa voćnim ukusima jabuke koji su dominirali u ovom penušavom vinu.
Losos u Trijumfu savršen par za novogodišnju trpezu, srećna Nova godina i živeli !




                                                 LOSOS U PENUŠAVOM VINU

( Saumon au Champagne)


Za dve osobe

Sastojci :

1 kašika maslaca
200 ml penušavog vina
1 manji naseckani crni luk
2 grančice mirođije
1 kašikica mlevene mirođije
so
biber
2 fileta od lososa, bez kože, svaki po  200 g
sos od vanile i penušavog vina

Sastojci za sos :

pola glavice sitno seckanog crnog luka
100 ml penušavog vina
1 štapić vanile, prepolovite
100 ml pavlake za kuvanje
2 kašike maslaca, naseći na manje komade
1 kašikica sirćeta
so
biber



    Uputstvo za pripremu lososa :

1. Tiganj premažite maslacem. Dodajte penušavo vino, luk, mirođiju, mlevenu mirođiju, so i biber pa pustite da prokuva. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Neka se lagano kuva još 5 minuta.
2. U tiganj sa saftom stavite filete lososa i kuvajte još 10 minuta. ( ako saft ne prekriva ribu, podlivati je kašikom dok se kuva.)
3. Losos poslužite sa sosom od vanile i penušavog vina



Uputstvo za pripremu sosa :

1. Pomešajte luk i šampanjac. Dodajte štapić vanile. Pustite da proključa pa ostavite da se kuva dok gotovo sva tečnost ne ispari (oko 6 minuta ).
2. Dodajte pavlaku, neka proključa, mešajte dok se ne zgusne i reducira na pola, oko 3 minuta.
3. Dodajte maslac. Procedite kroz fino cedilo, istiskujući što više tečnosti. Posolite, pobiberite, dodajte sirće i poslužite odmah uz ribu. Ako ste sos napravili unapred, držite ga na toplom iznad lonca sa vrućom vodom.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Dimljena zapečena butkica versus Varijanta

Spremajući fina jela  kojima sam tražio savršen vinski par, primetio sam da sam zaboravio na jednu poznatu namirnicu, slučajno ili namerno ni sam nisam siguran. Bilo je to ono po čemu je Srbija nadaleko poznata , pogađate bio je to dobar planinski  kajmak. Odlučio sam da to promenim i posetim jedno mesto gde po meni nastaje jedan od najukusnijih kajmaka u Srbiji. Osoba koja je pravila ovaj kajmak bila je moja rođena tetka Nada Živković iz sela Brezova. Krenuo sam na put ka manastiru Studenica zadužbini Stefana Nemanje, po mnogima jednom od najlepših srpskih manastira ne samo zbog prfinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagrađen. Svojim kolima sam stigao do Studenice, gde su me sačekali Vesna i Ivan,  inače moja sestra od tetke i njen muž. Prebacili smo se u  njihov terenski auto, jer put  do mesta Brezova  nije bio baš u najboljem stanju. Poneo sam par poklona za moje domaćine  ali između ostalog i bocu vi...

Savršen ručak u Loftu

Bilo je sunčano subotnje prepodne, Dejana inače moja supruga i ja vozili smo bicikle po  tek  probuđenim ulicama Novog Sada. Obilazili smo grad u potrazi za najkarakterisitičnijim i najvrednijim kućama Novog Sada, imali smo i vodiča u vidu izvrsne knjige: „Novi Sad od kuće do kuće“ .  Autor ove knjige je bila naša sugrađanka istoričar umetnosti Donka Stančić. Zaista vredna knjiga džepnog formata, idealna kada vozite bicikl, sažetih tekstova, osnovnih informacija i pažljivo biranih fotografija namenjena je u potpunosti svakom  profilu čitaoca. Obilazak je trajao nekoliko sati, u pitanju je stotinak kuća razbacanih po obodima i  širem centru grada. Sat na tornju crkve Imena Marijinog  pokazivao je dva popodne, a mi smo se nalazili u blizini, tačnije u ulici Njegoševa br.2 ispred palate“Gvozdeni čovek“. Ova kuća je izgrađena davne 1908. godine u secesijskom stilu arhitekte Karolj Kovača iz Budimpešte. Zanimljivo je da se na samom uglu ove kuće,...

Wiener Saftgulasch versus Svb Rosa i Zavet stari

Svake godine  poslednja nedelja avgusta, za  moje kolege sa posla Ivicu, Mikija i naravno mene je posebna. Jovan, gazda firme u kojoj radimo u to vreme nas vodi na jezero Plansee  u austrijskoj pokrajini Tirol  koje važi za najčišće jezero sa kategorijom kvaliteta vode broj 1.  Naše druženje predstavlja kako bi u modernom žargonu rekli  "team building"  jer za velike uspehe je potreban dobar tim,  sa sloganom : „ Sami ne mo žemo onoliko koliko možemo zajedno“. Nas četvorica idemo na produženi vikend gde vreme provodimo  u kupanju, ronjenju i dugim šetnjama u prirodi, međutim glavni akcenat se stavlja na hranu i dobru kapljicu. Uglavnom uživamo u ukusnoj austriskoj kuhinji moje kolege više u raznim vrstama piva, a ja naravno u vinima kojih moram priznati u Austriji ima jako puno. Prošle godine smo u povratku sa jezera svratili do Beča i u jednoj od mnogobrojnih bečkih pivnica probali izvrstan Wiener Saftgulasch mit  Se...