
Put nas
je naveo na mesto Mavrovo koje se nalazi na nekih 32 km od Gostivara, Mavrovo
je smešteno u severozapadnom delu Republike Makedonije, koje se nalazi u okviru
visokoplaninske oblasti Mavrovo. Sa svojih stotinak meštana, naselje je
položeno visoko, na 1240 metara nadmorske visine, na severoistočnim visovima
planine Bistre pa ga odlikuje oštra planinska klima. Severoistočno se protezala
Mavrovska visoravan, koja je 1947. godine podizanjem brane pretvorena u
Mavrovsko jezero, koje nas je u stvari najviše interesovalo.

Odlučili
smo da prespavamo u Mavrovu, razapeli smo šatore u blizini crkve, Zlatko je
otišao do sela kupi par namirnica za večeru, a ja sam zahvatio kofu hladne vode iz Mavrovskog jezera. Ubacio
sam dve flaše vina koje sam poneo od kuće da se lepo ohlade. Večeras ćemo
uživati u dva bela fruškogorska vina, Livie Traminac berba 2012. podrum Erdevik
iz Erdevika i Cuvee Piquant berba 2013. kupaža : Traminac 70%, Muscat Otonel
20% i Pinot Blanc 10% vinarije Kovačević iz Iriga.
Zlatko
se vratio sa paprikom, paradajzom, mladim lukom i domaćim ovčijim sirom,
odlučili smo da spremimo tradicionalnu makedonsku salatu koja će savršeno
pratiti ova dva vina.

Zlatko |
Opijeni
kvalitetnim vinom i očaravajućom muzikom, nismo ni primetili kada je mrak pao,
a onda na naše opšte zaprepašćnje iz unutrašnjosti crkve pojavila su se svetla
reflektora. Ona su se probijla kroz prozore i porušeni svod crkve, tako
da je svetlo treperelo na lišću drveća koje je raslo na krovu,
stvarajući prelepu igru svetla i senki. Jarko žuta svetlost na trenutke je
stvarala efekat kao da sve gori, dok su se svetla probijala u snopovima ka
prekrasnom zvezdanom nebu. Bio je to trenutak za pamćenje koji se može doživeti
samo jednom u životu.
Zlatko
je brzo zgrabio fotoaparat i napravio fotografiju kojom je sačuvao ovaj
trenutak od zaborava, obojica smo bili oduševljeni, a ja sam bio siguran da je
za Zlatkovo oštro oko ipak bilo malo zasluženo i ovo plemenito vino s Fruške
gore.
Živeli!
MAKEDONSKA SALATA
Za
6 osoba
Sastojci
:
- 10 kom
paprika pečenih i oljuštenih
-
2 kom paradajza
- 1
manja glavica crnog luka
- 1
vezica svežeg peršuna
- 300 g
ovčijeg sira
- ulje
- so
Priprema
:
1. Prvo ispečemo i oljuštimo
paprike.
2. Isečemo paprike na sitnije
komade, dodamo sitno sečeni paradajz ( na kockice ),
sitno seckani luk i sitno seckani peršunov list. Posolimo.
U malu posudicu ugrejemo ulje i prelijemo salatu.
3.
Servirati
uz kockice ovčijeg sira
Коментари
Постави коментар