Sredinom
juna ove godine bio sam na nezaboravnom sedmodnevnom proputovanju po
Makedoniji. Na put sam krenuo s dugogodišnjim prijateljem Zlatkom, po profesiji
montažer i snimatelj i iznad svega veliki zaljubljenik u fotografiju. Ono što
nas obojicu povezuje je ljubav prema prirodi, pa smo odlučili da posetimo
najveći nacionalni park u Republici Makedoniji, Nacionalni park
"Mavrovo".
Put nas
je naveo na mesto Mavrovo koje se nalazi na nekih 32 km od Gostivara, Mavrovo
je smešteno u severozapadnom delu Republike Makedonije, koje se nalazi u okviru
visokoplaninske oblasti Mavrovo. Sa svojih stotinak meštana, naselje je
položeno visoko, na 1240 metara nadmorske visine, na severoistočnim visovima
planine Bistre pa ga odlikuje oštra planinska klima. Severoistočno se protezala
Mavrovska visoravan, koja je 1947. godine podizanjem brane pretvorena u
Mavrovsko jezero, koje nas je u stvari najviše interesovalo.
Tačnije
hteli smo da posetimo crkvu Svetog Nikole koja se nalazila pod vodom, a koju
smo mogli da obiđemo jer se povuklo jezero. Inače ovo se retko deševa ali eto
mi smo bili u pravom trenutku na pravom mestu.
Odlučili
smo da prespavamo u Mavrovu, razapeli smo šatore u blizini crkve, Zlatko je
otišao do sela kupi par namirnica za večeru, a ja sam zahvatio kofu hladne vode iz Mavrovskog jezera. Ubacio
sam dve flaše vina koje sam poneo od kuće da se lepo ohlade. Večeras ćemo
uživati u dva bela fruškogorska vina, Livie Traminac berba 2012. podrum Erdevik
iz Erdevika i Cuvee Piquant berba 2013. kupaža : Traminac 70%, Muscat Otonel
20% i Pinot Blanc 10% vinarije Kovačević iz Iriga.
Zlatko
se vratio sa paprikom, paradajzom, mladim lukom i domaćim ovčijim sirom,
odlučili smo da spremimo tradicionalnu makedonsku salatu koja će savršeno
pratiti ova dva vina.
On je
raspalio vatru, a ja sam našao neku metalnu ploču na kojoj smo pekli papriku,
sitno smo iseckali paradajz, pečenu papriku i luk. Sipali smo salatu u tanjire,
dodali sitne komade ovčijeg sira, otvorio sam obe boce vina, koje sam nalio u
čaše. Krenuli smo da uživamo u hrani i vinu, Zlatkov favorit je bio Cuvee
Piquant, svetlo žute boje sa zlatnim tonovima na obodu, bistar i čiste
refleksije, mirisa breskve i kajsije sa voćno-začinskim ukusom bio je savršen
par uz slatkoću pečene paprike i masni ovčiji sir. Ja sam se odlučio za
Traminac Livie, koji raskošnog mirisa, cvetnih i začinskih tonova, sa ukusima
gorke narandže, kore mandarine i delišes jabuka je i za mene bio odličan
pratilac ukusnog ovčijeg sira, pečene paprike i moram dodati naročito
domaćeg slatkog paradajza.
Punih
stomaka nastavili smo dalje da uživamo u vinu, Sunce je polako počelo da
zalazi, a Zlatko se pobrinuo da ugođaj bude potpun. Izvadio je zvučnike iz
ranca koje je povezao na svoj mobilni telefon, tada je krenula muzika s
albuma "Sunset Mission" njegovog omiljenog benda "Bohren
& der Club of Gore".
Zlatko |
Opijeni
kvalitetnim vinom i očaravajućom muzikom, nismo ni primetili kada je mrak pao,
a onda na naše opšte zaprepašćnje iz unutrašnjosti crkve pojavila su se svetla
reflektora. Ona su se probijla kroz prozore i porušeni svod crkve, tako
da je svetlo treperelo na lišću drveća koje je raslo na krovu,
stvarajući prelepu igru svetla i senki. Jarko žuta svetlost na trenutke je
stvarala efekat kao da sve gori, dok su se svetla probijala u snopovima ka
prekrasnom zvezdanom nebu. Bio je to trenutak za pamćenje koji se može doživeti
samo jednom u životu.
Zlatko
je brzo zgrabio fotoaparat i napravio fotografiju kojom je sačuvao ovaj
trenutak od zaborava, obojica smo bili oduševljeni, a ja sam bio siguran da je
za Zlatkovo oštro oko ipak bilo malo zasluženo i ovo plemenito vino s Fruške
gore.
Živeli!
MAKEDONSKA SALATA
Za
6 osoba
Sastojci
:
- 10 kom
paprika pečenih i oljuštenih
-
2 kom paradajza
- 1
manja glavica crnog luka
- 1
vezica svežeg peršuna
- 300 g
ovčijeg sira
- ulje
- so
Priprema
:
1. Prvo ispečemo i oljuštimo
paprike.
2. Isečemo paprike na sitnije
komade, dodamo sitno sečeni paradajz ( na kockice ),
sitno seckani luk i sitno seckani peršunov list. Posolimo.
U malu posudicu ugrejemo ulje i prelijemo salatu.
3.
Servirati
uz kockice ovčijeg sira
Коментари
Постави коментар